Gospodarstvo

Pocenitev naftnih derivatov

Ljubljana, 09. 10. 2006 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po rekordni pocenitvi pred dvema tednoma se bodo cene goriv opolnoči znova znižale. Bencin bo cenejši za štiri tolarje, dizel pa za šest.

Cene tekočih goriv se bodo opolnoči znižale. Liter 95-oktanskega bencina se bo pocenil za 3,90 tolarja na liter na 229,60 tolarja, 98-oktanskega bencina pa za 5,20 tolarja na 231,40 tolarja. Za liter dizelskega goriva bo po novem treba odšteti 224,80 tolarja oziroma 5,80 tolarja manj kot doslej, za liter kurilnega olja pa 138,90 tolarja oziroma 8,30 tolarja manj.

Cene goriv se bodo spet izračunavale na vsakih 14 dni
Cene goriv se bodo spet izračunavale na vsakih 14 dni FOTO: Dare Čekeliš


Po novem spet izračun na 14 dni

Danes je začela veljati nova uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, ki uvaja stari model, ki je bil v veljavi pred lanskim oktobrom, ko je vlada zaradi velikih nihanj cen naftnih derivatov na svetovnem trgu obračunsko obdobje podaljšala na 28 dni. Tako se bodo cene goriv spet izračunavale na vsakih 14 dni.

Z novo uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov se ohranja sedanji model oblikovanja cen naftnih derivatov, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Modelske cene se oblikujejo na osnovi 14-dnevnih povprečij brez odbitnih kotacij in ne več na osnovi 28-dnevnih povprečij z odbitki petih najvišjih in petih najnižjih kotacij.

Po novem bo veljal spet stari izračun - in sicer na 14 dni
Po novem bo veljal spet stari izračun - in sicer na 14 dni FOTO: POP TV

Z novo uredbo se bodo cene goriv v Sloveniji hitreje prilagajale cenam na sredozemskem trgu, je povedal ekonomist France Križanič. "Sklepam, da gre za ukrep, podprt z empirično analizo, ki je pokazala, da daljše obdobje prilagajanja ni bistveno znižalo pritiskov svetovnih cen na slovenske cene. Se pravi, da pritiski niso bili z velikimi nihanji, ampak je šlo za počasno rast in zdaj gre za počasno padanje," je dejal.

Po njegovih besedah se kaže, da slovenska ekonomska politika v prihodnje ne pričakuje ostrih skokov svetovnih cen nafte, ampak nadaljevanje omenjenega trenda. "Potem je vseeno, ali se cena prilagaja na 14 dni ali na en mesec. Za proizvajalce pa je ugodneje, manj tvegano, če se cene prilagajajo bolj pogosto," je dejal Križanič.

Vpliv dveh dejavnikov na gibanje cen

Na gibanje svetovnih cen nafte bosta po njegovih besedah vplivala dva glavna dejavnika. Prvi je visoka konjunktura skupaj z dolgoročnim izboljšanjem gospodarskih razmer na Kitajskem in v Indiji, povezanih z njihovo motorizacijo, kar narekuje rast povpraševanja. Po drugi strani bodo posamezni politični vzroki ali naravne nesreče lahko trg začasno razdražili in vplivali na dodatno špekulativno povpraševanje.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
09. 10. 2006 17.40
OPEC bi rad zaustavil padanje cene ? Saj imajo trikratno od normalne cene. Prekleti lopovi.