Gospodarstvo

Počasni umik

Ljubljana, 18. 08. 2006 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država se bo iz elektroenergetike umaknila najprej v štirih letih in pol, je povedal gospodarski minister Vizjak.

Minister Vizjak je pojasnil, da gre pri umiku države iz elektroenergetike za strokovno in ne politično vprašanje.
Minister Vizjak je pojasnil, da gre pri umiku države iz elektroenergetike za strokovno in ne politično vprašanje. FOTO: POP TV

Umik države iz slovenske elektroenergetike bi se lahko po najhitrejši različici zgodil v obdobju 4,5 do 6,5 leta, v tem času pa bo zanesljivo poteklo še nekaj vladnih mandatov. Zato pri umiku države iz elektrogospodarstva ne moremo govoriti o političnem vprašanju, ampak gre za strokovno vprašanje, katerega cilj je zagotavljanje nemotene oskrbe Slovenije z električno energijo po konkurenčnih cenah, je povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Vladna usmeritev za privatizacijo elektroenergetike je previdna, ministrstvo za gospodarstvo pa je izbralo kombinacijo "plitvega in globokega" modela privatizacije, portfeljskih vlaganj in izbire strateškega partnerja, je dejal minister.

Pri pripravi modela je ministrstvo po Vizjakovih besedah upoštevalo, da je elektroenergetski sektor izjemnega pomena za Slovenijo. Zato je v pripravljenih vladnih smernicah za privatizacijo sektorja med drugim zapisano, da se ne predvideva prodaja več kot 49-odstotnega deleža Holdinga slovenskih elektrarn (HSE), kot krovnega podjetja večine slovenskih proizvajalcev električne energije.

Vizjak se je ustavil še pri nasprotovanju mariborskega SD privatizaciji Dravskih elektrarn (DEM), ki delujejo v okviru HSE. Kot je dejal, se same DEM ne bodo privatizirale, saj delujejo znotraj HSE. Če ne bo prišlo do privatizacije HSE, pa bo to pomenilo škodo tudi za Podravje.

HSE je izrednega pomena za slovensko elektroenergetiko, s privatizacijo pa bi dobili svež kapital za naložbe v proizvodne vire in širitev poslovanja holdinga na tuje trge, je ocenil Vizjak in dodal, da se bo poslovanje HSE v prihodnjih letih tudi zaradi direktiv EU moralo spremeniti. Povečala se bo namreč konkurenca na področju trgovanja z električno energijo, kjer je HSE zdaj močno dejaven.

Generalni direktor HSE Jože Zagožen je ob tem dejal, da je pomembno, da Slovenija v HSE ohrani kontrolni delež, s čimer bi preprečili, da bi morebitni strateški partner odlival dobiček družbe v tujino.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.