Gospodarstvo

Po svetu rahlo okrevanje, doma ne

Ljubljana, 17. 09. 2008 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropske borze so začele s porasti tečajev vrednostnih papirjev, nato pa so indeksi poti nadaljevali različno. Rahlo okrevanje ni vplivalo na Ljubljansko borzo.

Padec tečajev na borzi
Padec tečajev na borzi FOTO: Reuters

Medtem ko so si tečaji vrednostnih papirjev na ameriški borzi v New Yorku, Frankfurtu in Parizu opomogli, navzogr se je danes zavihtel tudi osrednji tokijski indeks Nikkei, so tečaji na Ljubljanski borzi nadaljevali pot navzdol.

Ameriška centralna banka je zavarovalnici AIG, ki ji je grozil celo bankrot, odobrila nujno potrebno posojilo v višini 85 milijard dolarjev (60 milijard evrov), zaradi česar so si borzni posredniki po svetu močno oddahnili.

Krka pod 75 evrov

Ljubljanska borza
Ljubljanska borza FOTO: Dare Čekeliš


Današnje rahlo okrevanje svetovnih borznih trgov očitno ni vplivalo na Ljubljansko borzo. Vrednosti borznih indeksov so se znižale že 13. dan zapored. Od začetka tedna je indeks SBI 20 izgubil 522,15 točke oz. 7,7 odstotka, indeks SBI TOP pa 124,45 točke oz. 8,14 odstotka.

Danes je osrednji delniški indeks SBI 20 v primerjavi s torkom izgubil 164,49 točke oz. 2,55 odstotka in trgovanje sklenil pri 6288,19 točke. Pocenile so se vse delnice v prvi kotaciji, paradni konj slovenskega kapitalskega trga, delnica Krke, se je pocenila za 3,9 odstotka in zdrsnila pod psihološko mejo 75 evrov.

Pozavarovalnica Sava, ki ima v naložbenem portfelju za tri milijone evrov obveznic Lehman Brothers, je danes izgubila 5,47 odstotka vrednosti (na 22,98 evra). Nekaj več kot dva odstotka (na 20,42 evra) se je znižala vrednost delnice NKBM, ki ima v svojem portfelju prav tako obveznice te banke. Obveznice Lehman Brothers najvišje kvalitete ima tudi Zavarovalnica Triglav, vendar njihov delež ne presega 0,25 odstotka.

"V Sloveniji ni potencialnih špekulativnih vlagateljev, ki bi bili v tem trenutku pripravljeni prevzeti tveganje in kupovati vrednostne papirje," je vzdušje na Ljubljanski borzi komentiral Jani Javornik iz Gorenjske borznoposredniške družbe. "Kratkoročno lahko pričakujemo kakšen odboj v pozitivno smer, dolgoročno pa trg čaka na novice, da so težave finančnih institucij v celoti sanirane," je dejal.

Delnice Luke Koper so bile cenejše za 4,77 odstotka (42,30 evra). Za več kot šest odstotkov sta se pocenili tudi delnici Istrabenza in Aerodroma Ljubljana. Premoženje imetnikov delnice Mercatorja je ob prometu v višini približno pol milijona evrov nižje za skoraj dva odstotka (205,67 evra), Telekoma Slovenije pa za 2,25 odstotka (204,48 evra).

"Lokalne novice, kot so parlamentarne volitve, polletni poslovni rezultati, v tem trenutku nimajo nobenega vpliva na tečaje. Vlagatelji spremljajo dogajanje v tujini, obenem pa ne gre pozabiti, da je slovenski kapitalski trg slabo likviden," je dejal Javornik.

Indeks SBI 20 je sklenil trgovanje na najnižji vrednosti po 8. decembru 2006, SBI TOP pa je bil nazadnje tako nizko novembra 2006. Po podatkih Ljubljanske borze je SBI 20 doživel tako dolgo zaporedno nazadovanje januarja 1995, ko se je vrednost indeksa zniževala 14 dni zapored, SBI TOP pa je doživel zadnji večdnevni zaporedni padec junija.

Evropska komisija sledi svojemu načrtu

Evri
Evri FOTO: POP TV

Evropska komisija je ob tem poudarila, da pozorno spremlja dogajanja na finančnih trgih. Izrazila je zaupanje v medsebojno sodelovanje oziroma koordinirano delovanje centralnih bank in nadzornih organov na finančnih trgih.

"Evropska komisija pozorno sledi dogajanju na finančnih trgih. Ponovno je izrazila zaupanje v medsebojno sodelovanje oziroma koordinirano delovanje centralnih bank in nadzornih organov na finančnih trgih ter nadaljuje z delom pri izboljšanju finančnega okvira za večjo stabilnost finančnega sistema," je danes v Bruslju poudaril tiskovni predstavnik komisije Johannes Laitenberger.

Dodal je, da komisija pri svojem delu sledi načrtu, ki ga je glede finančne stabilnosti unija sprejela lani, poudaril pa je, da je treba v sedanjem kontekstu pozornost nameniti izvajanju lizbonske strategije, ki je posvečena rasti in ustvarjanju novih delovnih mest.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dragon_13
17. 09. 2008 21.20
Kupujte Krko, da ne bo prej 100 eur
Rok Pirc 1
17. 09. 2008 17.40
Bilderberg nadzira svetovno borzo in posledično borze vsake države posebaj... gumpci neumni! Vam še res ni jasno da ni Boga, da je Bush pravzaprav le lutka, da Condoleza Rice ni ravno to za kar se predstavlja, da sta Obama in Hillary C., po domače povedano\"isto sranje\" in da so vsi ti zgoraj našteti v enem in istem klubu, ki šteje približno 140 članov in le ti ljudje diktirajo cel svet - noben pa ne ve za njih in za njihov globalen načrt ki potrebuje še kakšno desetletje da bo izveden v skorajšnji celoti... Skrivnost Bilderberg=največje zlo in zarota proti svetovnemu človeštvu!