Gospodarstvo

Po rebalansu za 130 milijonov manj odhodkov

Ljubljana, 13. 05. 2009 14.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
2

Zaradi drastičnega padanja proračunskih prihodkov bo ministrstvo za finance pripravilo nov rebalans proračuna. V gospodarstvu bi radi omejili upadanje izvoznih naročil in naročil na domačih trgih.

Minister za finance Franci Križanič
Minister za finance Franci Križanič FOTO: Dare Čekeliš

Ministrstvo za finance je v času od lanskega novembra pripravilo vrsto predlogov zakonov, uredb in pravilnikov, predlagalo rebalans in izdalo dve državni obveznici. S temi ukrepi so uspeli preprečiti kreditno krčenje, niso pa mogli preprečiti upadanja izvoznih naročil in tudi upadanje naročil na domačih trgih, je povedal minister za finance Franci Križanič.

To nameravajo v naslednjih mesecih popraviti. Križanič meni, da bi stvari lahko izboljšal nov rebalans proračuna in izvajanje zakona o jamstveni shemi.

Z rebalansom znižanje odhodkov za 130 milijonov evrov

Drugi rebalans je potreben zaradi drastičnega padanja proračunskih prihodkov, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar. Zato nameravajo znižati proračunske odhodke za 130 milijonov evrov, poleg tega načrtujejo izredno restriktivno politiko načrtovanja investicij. Kljub temu pa nameravajo ohraniti najbolj vitalne investicije, tako s področja države, kot gospodarstva.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar
Državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar FOTO: POP TV

Napovedala je tudi izboljšanje rezultatov pri pobiranju davkov, sicer pa na področju davkov niso predvidene večje novosti, izjema so spremembe zakona o dohodnini, o katerih pa Kamnarjeva še ni želela govoriti.

SID banka bo skrbela za državna jamstva

Generalna direktorica direktorata za javno premoženje Andreja Kert je napovedala, da bo SID banka dokumentacijo v zvezi z izvajanjem jamstvene sheme objavila na svojih spletnih straneh predvidoma v desetih dneh. Državna jamstva so predvidena v višini 1,2 milijarde evrov.

Aktivnosti v zvezi z zakonom, ki bankam v primeru kreditiranja podjetij ponuja državna jamstva, bo izvajala SID banka; pogodbo so podpisali v torek.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Braveheart
13. 05. 2009 16.26
Kaj ko bi naredili rebalans vlade?
manco-capac
13. 05. 2009 14.48
Znižanje za 130 kramarjev oziroma 0,13 bavčarja...