Gospodarstvo

Igor Bavčar spregovoril

Ljubljana, 15. 05. 2008 13.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko je javnost končno izvedela za pravo lastniško strukturo v verigi Pivovarne Laško, se to dogaja še z Istrabenzom.

Igor Bavčar
Igor Bavčar FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je lastnik poslovnega deleža družbe FB Investicije. Ta je z 78-odstotnim lastništvom največji lastnik Maksime Holdinga, ta pa je največja posamična lastnica Istrabenza. Kolikšen delež ima Bavčar v FB Investicijah, zaenkrat ni znano.

Informacijo o Bavčarjevem lastništvu v družbi FB Investicije so potrdili tudi na spletni strani Istrabenza. Včeraj je informacija bila objavljena na spletni strani Ljubljanske borze, sporočil pa jo je direktor FB Investicij Denis Kostrevc. Z vpisom sprememb v sodni register, ki ga Kostrevc pričakuje v najkrajšem času, bodo solastniki družbe FB Investicije postali tudi menedžerji v Istrabenzu, in sicer Aldo Gabrijel, Rudi Grbec, Branko Greganovič, Matjaž Janežič, Maja Prodan Jurič, Kristjan Sušinski, Irena Vincek in Denis Kostrevc.

Maksima Holding je 24,95-odstotna lastnica Istrabenza. Od leta 2006 je v 78-odstotni lasti družbe FB Investicije, ki jo je pred leti ustanovila Faktor banka. Konec leta 2006 je družbo FB Investicije prevzela družba Poteza Naložbe oz. njena družba Poteza Netherlands, konec lanskega oktobra pa je ta svoj delež prodala.

Bavčar spregovoril

Danes pa se je odzval tudi prvi mož Istrabenza. "Zaradi različnih in nekaterih povsem netočnih informacij“, ki so se v zvezi z lastništvom FB Investicij pojavile v javnosti, se je Bavčar odločil spregovoriti. "V lastniško strukturo družbe FB investicije, d.o.o. sem od samega začetka želel vključiti menedžerje, z namenom motiviranja za dobro opravljanje njihovih funkcij v Skupini Istrabenz. Za primerno ureditev razmerja med družbeniki ter sprejem odločitve o tem, kakšni so pogoji za družbeništvo v družbi, je bil potreben določen čas, neobremenjen s pritiskom javnosti,“ pojasnjuje Bavčar.

"Imetnik 100-odstotnega poslovnega deleža v omenjeni družbi (z nominalnim zneskom 3,5 mio EUR) sem postal konec oktobra 2007 skladno z običajno odplačno pogodbo o prenosu poslovnega deleža. Decembra 2007 sem dokapitaliziral družbo s 6,5 mio EUR, v nadaljevanju pa bodo potrebna še dodatna sredstva za dokapitalizacijo družbe, ki jih bomo lastniki tako, kot do sedaj, zagotavljali z lastniškimi in dolžniškimi viri, tudi z zastavo premoženja,“ je zapisal Bavčar.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

13. maja letos je osem Istrabenzovih menedžerjev od Bavčarja odkupilo najprej manjše poslovne deleže družbe FB Investicije, ki jih bodo v prihodnosti lahko povečevali. "Sedaj sprejeti sistem omogoča, da kot družbeniki v družbo FB investicije, d.o.o. vstopajo tudi nove osebe, ki so vključene v korporativno vodenje v Skupini Istrabenz. Posameznik ima možnost pridobiti največ 5-odstotni poslovni delež," piše Bavčar.

'FB investicije nima kontrole nad Istrabenzom'

"V zvezi z netočnimi informacijami glede nepravilnosti pri koncentraciji je po meni znanih podatkih družba FB investicije, d.o.o., opravila vse potrebne postopke za izvedbo koncentracije v družbi Maksima holding, d.d., slednja pa je o pridobitvah deležev v družbi Istrabenz, d.d,. redno obveščala na predpisan način, pri čemer je znano, da ima družba Maksima holding, d.d., 24,95-odstotni kapitalski delež in delež glasovalnih pravic v družbi Istrabenz, d.d., zaradi česar družba FB investicije, d.o.o., nima niti neposredne niti posredne kontrole ali nadzora nad družbo Istrabenz, d.d.," zatrjuje Bavčar.

Po Pivovarni Laško še Istrabenz

Potem ko je pred dnevi na dan prišlo lastništvo v verigi Pivovarne Laško, se zdaj to dogaja še z Istrabenzom. O tem so že pisale Finance, ki sklepajo, da je Poteza Netherlands za Bavčarja kot Danijela Rakovič za Boška Šrota.

Spomnimo, da je v začetku tedna v javnost pricurljala informacija, da sta lastnika skrivnostnega podjetja Kolonel, ki naj bi bil v lasti Rakovičeve, pravzaprav Boško Šrot in njegova soproga Anica oz. njuno podjetje Atka-Prima. Kolonel je 78-odstotni lastnik Centra Naložb, ta pa ima v lasti 68,44 odstotka družbe Infond Holding, ki je največja posamična lastnica Pivovarne Laško.

Filozof Žižek o boju proti tajkunom

Boja proti tajkunom Slavoj Žižek ne jemlje resno in slovenske razmere primerja z razmerami v Rusiji, saj je prepričan, da so razmere v Sloveniji podobne ''kot v Rusiji, kjer se je Putin lotil tajkunov, ampak točno se ve, da se je lotil manjšine tajkunov - tajkunov, ki niso na njegovi strani - v imenu večine tajkunov. Vsakdo ve, da so Putinova baza tajkuni, vendar je Putin tajkunom ponudil dogovor: ''Pustite me pri miru, da vladam, pa vam jaz garantiram idealne pogoje.''

Žižek je še dejal, da sta prav Berazovski in Kodorovski tista, ki nista sprejela te igre in podobno oziroma natanko isto se dogaja pri nas.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slosap@yahoo.de
16. 05. 2008 10.26
@BAR3888: Enostavno! Potrebuješ čredo ovac, ki ti vse verjame in ti slepo sledi. Spišeš vsaj 1500 konfuznih zakonov, in govoriš jezik, ki ga govori zelo malo ljudi. S tem svinjarije ne pridejo v "širšo" javnost -EU in doma na Betajnovi delaš vse kar želiš. Imaš nagovore pred kmeti in oni ti vzklikajo.Vsaka ovca, ki si dovoli kakorkoli zablekati izven ustaljenega pevskega euforističnega zbora gre pa v zakol oz. v stradanje. In tako je vse pošteno, vsaj na Betajnovi je.BEEEEE
exim@t-2.net
16. 05. 2008 08.12
Dragi moji: vprašanje Forumašem in medijem: koliko časa mislite še podpirati to LDS in -isti zalego? Mar ne sprevidite, da je veliko breme krivde na vaših ramenih? Vi pa še kar naprej: JJ in vlada,.... NAGCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Prvo Borec
16. 05. 2008 08.09
manjakranjc saj ne morem verjeti, da si napisala resničen post.
manjakranjc@hotmail.com
16. 05. 2008 07.45
Dan, "Sposoben" in uspešen je lahko vsak, ki ima saj kakega sorodnika pri koritu! Velika večina ljudi pa je zelo razgledanih, a zaradi "slabih" starševskih zaledij se le redko kateri prebije naprej. Lp M.K
Prvo Borec
16. 05. 2008 07.35
Eyetech hvala za take besede in to je tudi povedala tožilka za posebne primere in dokler bodo takšni na položaju nas bodo uničili. Uničili bodo odnos do dela, ker podpirajo lopovščino.
sasasa1
16. 05. 2008 01.38
Nikar se ne pizdite, dragi forumaši. Raje poskrbite za lastne riti in ne trošite energije za kritiziranje sposobnih in uspešnih.
BAR38881
16. 05. 2008 00.20
Vljudno VAS prosim, če mi lahko nekdo, ki ve odgovori, KAKO SE NA POŠTEN NAČIN PRIDE DO 1.5 miljarde EUR premoženja! To VAS sprašuje brezposelna oseba, ki ji je ta država od leta 1998 pa do danes še vedno dolžna 41.000 takratnih mark. Vljudno prosim za odgovor! Lahko odgovori tudi g. ŠROT ali g. Janez JANŠA. On je v predvolilnih shodih obljubljal volilcem, da se takšne zgodbe iz obdobja vladavine LDS-a ne bodo dogajale.Pa vendar se je zgodil največji rop v zgodovini Slovenije. Končno uresničite dane obljube! LB
starasablja
15. 05. 2008 22.54
Bavčar je rinil v ospredje že ob četverici. V takratni skupščini v 80-tih je poslance nagovarjal o človekovih (ne)pravicahin tako prilezel v ospredje do magnata.
de-lay
15. 05. 2008 22.48
JulijCezar Mura 400€, Kitajci pa.... To je za moje pojme usojeno na neuspeh tako da je Mura (žal) ena žalostna zgodba o obsojenim na poraz....
de-lay
15. 05. 2008 22.44
viharnik1 Menda so ja tako da....
neo-
15. 05. 2008 22.09
Zanima pa me še tole: ali ste vsi, ki se deklarirate levo proti takemu bajnemu bogatenju nekaterih Slovencev na račun cele države??? Jezi pa me, ker mediji govorijo največ o tistih bedarijah, ki so kot drobiž v primeri s temi krajami, ki jim kraje niti ne moremo reči, ker je vse zakonito...
neo-
15. 05. 2008 22.02
Mene pa zanima, če so slučajno kdo ve, če so bile v novem zakoniku, ki ga je levica zavrnila, kaj višje kazni za gospodarski kriminal? Če ... potem mi je kristalno jasno zakaj je bil zavrnjen... :-)
Variatio delectat
15. 05. 2008 21.52
Tezo, tvorba insinuacij po kaki Goeringovi šoli za telebane je pač premalo za tehtne komentarje. Raje delaj kaj,kar obvladaš bolje.
Franc Kavka
15. 05. 2008 21.36
Bravo, tatovi naprej, ostali stoj!!
JulijCezar
15. 05. 2008 21.25
Tezo@ kdo ima 600€ plače je lahko srečen. V muri imajo delavci 400€ plače.
tezo
15. 05. 2008 20.39
Super baltbaltazar in JulijCezar.........res so vsemu krivi lds-ovci katerih člana sta bila tudi bavčar in šrot.......... ali glej ga zlomka.......(za "trota" sicer ne vem) bavčar in janša sta zelo velika prijatelja(mogoče tudi intimna) še iz študentskih let...............ja no,ničesar ne bom več rekel o tem saj "ozna sve dozna" in ni zdravo kaj preveč povedat čez take tiče.........................raje se ubadajmo z našimi plačami (socialnimi podporami) okoli 600€
baltbaltazar@email.si
15. 05. 2008 19.50
Prav smešno je tole. Sedaj bi še na silo obesili nekaj Bavčarju, zato da se preusmeri pozornost od Šrota. Je pa precej drugače če imaš25 odstotni kapitalski delež, ali pa 69, kot ga ima Šrot.
vinadap
15. 05. 2008 19.25
Tega Bavčarja se dobro spomnim še z Roške,ko je držal tablico " TROBI ",bil je v kavbojkah in planinski srajci,danes pa euro milionar,hm neverjetno kam je zaplula Slovenija.
Prvo Borec
15. 05. 2008 18.57
Zato pa je dokapitalizacijo bank in zavarovalnic, ker banke nimajo denarja
LordShadow
15. 05. 2008 18.15
Poglejte mal njegove posle pri Istrabenz-Droga-Kolinska (nekaj sedaj namigujejo še za Žito)..