Gospodarstvo

Po nakupih nič več v nedeljo

Ljubljana, 17. 11. 2005 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela predlog novele zakona, po katerem bodo trgovine odprte do največ deset nedelj v letu.

Po prvotnem predlogu ministrstva bi bile zaprte le trgovine s prodajno površino večjo od 200 kvadratnih metrov
Po prvotnem predlogu ministrstva bi bile zaprte le trgovine s prodajno površino večjo od 200 kvadratnih metrov FOTO: POP TV

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o trgovini, po katerem bodo lahko trgovine z nujnimi življenjskimi izdelki odprte do največ deset nedelj v letu, prodajalne na bencinskih servisih, v bolnišnicah, hotelih, na letališčih, mejnih prehodih ter železniških in avtobusnih postajah z omejeno prodajno površino do 200 kvadratnih metrov pa bodo lahko odrte brez omejitev.

"Sprejeti predlog v celoti upošteva referendumsko odločitev," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarstvo Andrej Vizjak.

Spremenili prvotni predlog

Prodajalne so na ministrstvu za gospodarstvo razvrstili v tri razrede - do 200 kvadratnih metrov, od 200 do 1000 kvadratih metrov in več -, analiza pa je pokazala, da je 84 odstotkov vseh prodajaln manjših od 200 kvadratnih metrov.

Kot je pojasnil Vizjak, je ministrstvo sprva predlagalo razširjen predlog, s katerim bi šli "bolj v smeri gospodarstva" in podprli razvoj turizma. Po prvotnem predlogu zakona, katerega obravnavo je vlada na prejšnji seji prekinila, bi bile ob nedeljah zaprte le prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki s prodajno površino večjo od 200 kvadratnih metrov, medtem ko bi bile vse manjše prodajalne odprte brez omejitev. Temu predlogu sta nasprotovali poslanski skupini koalicijskih NSi in SLS, ki sta zahtevali dosledno upoštevanje referendumske volje.

Predlog novele vključuje tudi ukrepe za odpravo administrativnih ovir, s katerim se ukinja obvezna prijava obratovalnega časa prodajalne pristojni upravni enoti.

V sindikatu zadovoljni

Sindikat delavcev trgovine pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije pozdravlja in podpira današnji sprejem predloga novele zakona o trgovini, ki v celoti povzema referendumsko odločitev. "Nikoli nismo želeli zapreti trgovin, želeli smo omejiti delo ob nedeljah in s tem je to tudi doseženo," je povedal predsednik sindikata Franci Lavrač.

Vizjak: Predlog novele v celoti upošteva referendumsko voljo
Vizjak: Predlog novele v celoti upošteva referendumsko voljo FOTO: POP TV

V sindikatu pričakujejo, da bodo poslanci v državnem zboru z veliko večino podprli prdlog novele zakona. "Pričakujemo, da bo predlog podprlo približno 90 poslancev, tudi opozicija," je povedal Lavrač.

V sindikatu so prepričani, da predlagana zakonska rešitev ne bo privedla do odpuščanj. "Trgovine, ki so odprte ob nedeljah, beležijo izredno število nadur, tako plačanih kot neplačanih. Če bodo delodajalci spoštovali 40-urni tednik, sem prepričan, da ne bo treba nič odpuščati," je poudaril.

Sindikati: Če bodo delodajalci upoštevali 40-urni tednik, odpuščanj ne bo
Sindikati: Če bodo delodajalci upoštevali 40-urni tednik, odpuščanj ne bo FOTO: Reuters

Dodal je še, da v trgovini prav zagotovo ne bo manjšega prometa. "Prepričan sem, da se bo ta izpad ob nedeljah nadomestili v petek in soboto," je dejal.

Sindikat bo nadaljeval pogajanja o dodatkih za delo ob nedeljah. "Nekateri zaposleni bodo ob nedeljah morali delati in zanje je treba izpogajati čim boljše dodatke in boljše delovne pogoje," je še pojasnil.

"Vlada popustila sindikatom in Petrolovemu lobiju"

Odločitev vlade nas je presenetila, je povedal nekdanji predsednik, zdaj član upravnega odbora združenja za trgovino in član uprave Mercatorja Stanislav Brodnjak. Po njegovih besedah je vlada takšno odločitev sprejela na pritisk sindikatov in lobija največje slovenske naftne družbe Petrol.

Ne želim groziti, vendar če bo zakon začel veljati s 1. januarjem 2006 in ustavno sodišče ne bo izdalo začasne odredbe o zadržanju izvajanja zakona, potem bo nedvomno prišlo tudi do odpuščanj. Stanislav Brodnjak, član uprave Mercatorja

Brodnjaka je presenetil tudi način komunikacije. Združenje za trgovino je bilo po njegovih besedah običajno takoj obveščeno o predlogih, tokrat pa so se morali "praktično ves dan boriti za besedilo predlaganega zakona".

Po njegovem mnenju je vlada s tem zakonom ugodila Petrolovemu lobiju, saj predlog predvideva, da med izjeme poleg letališč, hotelov, avtobusnih postaj in še nekaterih sodijo tudi bencinske črpalke. "Ti bodo lahko imeli poslovalnice odprte neomejeno in bodo neke vrste ekskluzivni nedeljski trgovci," pravi Brodnjak, ki je sicer z mesta predsednika združenja za trgovino odstopil pred dvema tednoma.

SORODNI ČLANKI