Gospodarstvo

Plinski spor: V Sloveniji še ni težav

Moskva/Ljubljana, 05. 01. 2009 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zaprtje plinske 'pipe' že čutijo v Evropi. Uradno je do spora prišlo, ker Ukrajina ni plačala zamudnih obresti. Neuradno pa se govori, da plina zaradi mraza enostavno ni, omenja se tudi 'Južni tok', s katerim naj bi Rusi želeli obiti Ukrajince.

Zaloge so dovolj velike, med 70 in 90 odstotki. Tako za zdaj še ni neposredne nevarnosti za oskrbo. Prepričani smo, da v prihodnjih tednih ne bo težav z oskrbo potrošnikov v Evropi. Predstavnik Evropske komisije Ferran Tarradellas

Ruski Gazprom od četrtka Ukrajini ne dobavlja več zemeljskega plina in posledice so že vidne. Cene nafte so se povzpele za več kot dolar, ukrajinske oblasti so Evropsko unijo posvarile, da lahko v dveh tednih nastopijo resne motnje v dobavi evropskim odjemalcem, zato v Kijev in Moskvo odhaja evropska delegacija, ki bo skušala umiriti razmere.

Čez ozemlje Ukrajine namreč potekajo plinovodi, po katerih Gazprom dobavlja plin evropskim državam. Prek Ukrajine plin dobiva tudi Slovenija, natančneje okrog 55 odstotkov potreb po zemeljskem plinu prihaja prav iz Rusije, ponudnik pa je Geoplin. Na odgovor slovenske plinske družbe, ali se kriza obeta tudi pri nas, še čakamo.

Letna poraba zemeljskega plina v Sloveniji je okrog milijarda kubičnih metrov, od tega uvozimo iz Rusije 0,6, iz Alžirije pa 0,4 milijarde kubičnih metrov.
Letna poraba zemeljskega plina v Sloveniji je okrog milijarda kubičnih metrov, od tega uvozimo iz Rusije 0,6, iz Alžirije pa 0,4 milijarde kubičnih metrov. FOTO: Reuters

So pa s slovenskega ministrstva za gospodarstvo sporočili, da motenj v dobavi zemeljskega plina v Sloveniji ne opažajo, medtem pa je ukrajinsko-ruski spor že prizadel preostanek Evrope, saj je Ukrajina začela črpati plin, ki je namenjen drugim državam. Iz Gazproma so danes sporočili, da v zadnjih 48 urah do evropskih potrošnikov ni prišlo 100 milijonov kubičnih metrov plina, kriva pa naj bi bila Ukrajina. Da je prišlo do motenj pri dobavi plina, je že potrdila češka plinska družba Transgas, ki ocenjuje, da se je dobava plina iz Rusije v zadnjem dnevu zmanjšala za pet odstotkov. Tudi hrvaška plinska družba Plinacro je sporočila, da je od nedelje zabeležila 7,5 odstotka manjšo dobavo plina. Kljub temu družba odjemalcem zagotavlja nemoteno dobavo plina, tudi družba Ina pa je zagotovila, da bo naredila vse, da odjemalci posledic spora med Rusijo in Ukrajino ne bodo čutili. Iz Bruslja so danes sporočili, da plinski spor zaenkrat ne ogroža evropskih potrošnikov.

Ukrajinsko sodišče razveljavilo pogodbo

Kijevsko gospodarsko sodišče je medtem z odločbo prepovedalo ukrajinskemu upravljalcu plinovodov Naftogaz Ukrainy tranzit ruskega plina po ceni 1,6 dolarja za 1000 kubičnih metrov na 100 kilometrov in razveljavilo pogodbo, ki jo je družba za letos sklenila z ruskim Gazpromom. Pogodbo naj bi razveljavili, ker jo je podpisal nekdanji namestnik predsednika družbe Igor Voronin, ki ni imel pooblastil. Uvedli so tudi preiskavo, ki naj bi se začela 9. januarja.

Sodišče je o omenjeni zadevi odločalo na zahtevo ukrajinskega ministrstva za goriva in energijo, ki je vse pogodbe družbe Naftogaz Ukrainy, ki jih ima ta do leta 2010 sklenjene z Gazpromom, ocenilo kot neveljavne. Ruska stran je že sporočila, da je odločitev kijevskega sodišča nepomembna, ''saj je za Gazprom veljavna le bilateralna pogodba med Ukrajino in Rusijo glede tranzita ruskega plina preko Ukrajine''.

Razlog neplačane zamudne obresti?

Gazprom v Slovenijo dobavlja zemeljski plin že od leta 1978, pogodba pa se izteče leta 2017. Vodja sektorja za oblikovanje pogodb in oblikovanje cen s partnerji v družbi Gazprom Sergej Komlev je pojasnil, da letno v Slovenijo dobavijo okoli 600 milijonov kubičnih metrov ruskega plina.

Rusija je z novim letom uradno zaradi neporavnanih dolgov prekinila dobavo plina Ukrajini, ta pa naj bi začela nedovoljeno jemati plin, ki ga Rusija prek ukrajinskega ozemlja pošilja v Evropo. Ukrajinci so sicer poravnali nekaj več kot poldrugo milijardo dolarjev od skupaj 2,1 milijarde dolarjev dolga, vendar ne želijo plačati zamudnih obresti v višini 600 milijonov dolarjev. V Gazpromu pa so napovedali, da brez poplačil teh obresti ne bodo znova odprli 'pipe' Ukrajini.

Pojavljajo se tudi špekulacije, da Rusija plina enostavno ne more dobavljati. Ponekod na severu države so namreč temperature več kot 40 stopinj Celzija pod ničlo, zato je delo praktično onemogočeno. Generalni direktor družbe Total Christoph de Margerie je namreč leta 2006, ko je Rusija že prekinila dobavo plina, zatrdil, da ni problem v Ukrajini, temveč je plina zaradi mraza zmanjkalo. ''Takrat je bilo na severu več kot 50 stopinj Celzija pod ničlo. V takšnih razmerah ni mogoče delati,'' je dejal. Drug motiv za rusko izsiljevanje bi lahko bil tudi tako imenovani načrtovani 'Južni tok', s katerim želi Rusija plin speljati mimo ukrajinskega ozemlja.

Vodstvo Gazproma je sicer v nedeljo Ukrajini ponudilo novo, nekoliko nižjo ceno za letošnje dobave plina. Namesto tržne cene, 500 dolarjev za kubični meter, kolikor Gazprom zaračunava državam EU, bi Rusi Ukrajincem plin dobavljali po 450 dolarjev za kubični meter. Predsednik Gazproma Aleksej Miller je ob tem pojasnil, da je cena, ki bi jo Ukrajina plačevala, 'evropska', vendar brez stroškov tranzita. Ukrajinci ocenjujejo, da je ponujena cena nesprejemljiva, saj so pripravljeni plačati le 201 dolar za kubični meter.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
06. 01. 2009 02.10
Tisti,ki ima energente ima moč,tisti ,ki ima moč ima monopol in tisti,ki ima monopol te lahko je..e direkt v glavo pa mu nč nemoreš! Super demokracija ;)
qki
06. 01. 2009 00.07
pa kaj te neke gušijo samo o totem plinu.. v kijevu je blo prejšnji mesec baje katastrofalno stanje... v celem 3 mio mestu ni blo plina sredi zime.. to pomeni brez ogrevanja, brez tople vode,.. še v hotelih ni blo tople vode baje... pol pa tu delajo paniko da ŠE ni težau z dobavo plina.. kaj pa biomase v sloveniji mogoče ni dovol??? celo pohorje je puno drv! :D.. bo treba malo v gošo it če je koga strah da bo na hladnem.. ;)
Luka Škorjanc
05. 01. 2009 23.22
julij13, \"komu naj sedaj verjamemo\". Ze samo tvoj komentar je butast... Spletni portali so najbolj veseli, ko ljudje tvojega mislenja berejo njihove novice.
julij13
05. 01. 2009 22.01
Komu naj sedaj verjamemo cemkcku4 ali skorjancl-u. Mislim da ima cemkcku prav..
.eu.
05. 01. 2009 18.51
Drva in še enkrat drva
fantodfare
05. 01. 2009 18.39
he,he. Bodo pa kaj kmalu!he,he.
Tor_m
05. 01. 2009 18.23
Ti Ukrajinci so kot Gruzijci. Mislijo, da če ližejo riti zahodu, da lahko brez problema kradejo ozemlje, plin itd. fuj!
zoreticu
05. 01. 2009 18.22
To se more nehat, saj lahko škoduje celi Evropi. Sicer pri nas to še ne občutimo, vendar če se bo nadeljevalo bomo to tudi mi občutili.
Luka Škorjanc
05. 01. 2009 17.51
sam ze zivim v moskvi dolga leta in verjemi , poznam situacijo mogoce bolje kot ti..mr.media ... ampak to ni vazno..vazno je kar sem ze prej napisal. :)
cemkcku4
05. 01. 2009 17.29
Morda pa bi, preden daješ neumne izjave dobro prebral ves tekst.Še bolje pa bi bilo, ko bi se neodvisno pozanimal v čem je resnično problem.Sam zadevo spremljam na vseh kanalih tudi ruskih in ukrajinskih.Zadeva je zelo enostavna le poznati moraš zgodovino kakšnih dveh let nazaj, ko so po izsiljevanju Rusije Belorusi prodali plinovod Rusiji.Sam predstavnik Gazproma je v enem intervjuju izjavil, da ne gre za nikakršen dolg, ampak za situacijo z poteklo pogodbo.Vendar so to kasneje spremenili v dolg, saj tako lažje manipulirajo z domačo in tujo javnostjo.In da dolg ni pomeben, če le Ukrajinci prodajo svoj plinovod Rusiji. Kar se tiče ruskih medijev je pa jasno, da gre za popolno medijsko manipuliranje.Velikokrat si celo na 1 nacionalnem kanalu privoščijo prav neumne izmišljotine vedno kadar gre za nacionalni interes.Tam ni in še dolgo, dolgo ne bo neodvisnega novinarstva.
Luka Škorjanc
05. 01. 2009 16.54
Ukraina noce poravnati racune, krade plin... potem pa rusko izsiljevanje? Norci 24ur:)