Gospodarstvo

Planika v Turnišču ostaja

Turnišče, 17. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Marjan Maučec
Komentarji
0

Potem ko je upniški odbor odločil, da kranjska Planika 1. avgusta konča proizvodnjo, to ne velja za Planikin obrat v Turnišču.

Delavci bodo v Turnišču še naprej šivali najzahtevnejšo obutev (Foto: POP TV)
Delavci bodo v Turnišču še naprej šivali najzahtevnejšo obutev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ob odločitvi upniškega odbora, da obrat Planike v Turnišču ne konča proizvodnjo s 1. avgustom, so si v Prekmurju oddahnili, saj so nasprotovali tako prodaji Planike v celoti kot ideji, da bi država podprla projekt Nove Planike s sedežem v Kranju. Ideja, da bi ustanovili Novo Planiko je v Turnišču sprožila pravi preplah.

Proti so tako zaposleni kot na občini, ki je upnik in lastnik zemljišča tovarne. "Ne strinjamo se z Novo Planiko. Dolgo, dolgo je bilo izkoriščanje v prid Kranja, saj je iz Turnišča denar odhajal tja,” zatrjuje župan občine Turnišče Jože Kocet.

Turniško Planiko so dolgo izkoriščali, meni župan občine Turnišče Jože Kocet (Foto: POP TV)
Turniško Planiko so dolgo izkoriščali, meni župan občine Turnišče Jože Kocet (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Proti Novi Planiki so tudi zato, ker je kot soavtor Študije o ustanovitvi napisan tudi vodja obrata, ki o tem ne ve nič in premišljuje celo o tožbi. V Turnišču so zato napeto pričakovali odločitev stečajnega upravitelja o prodaji obrata. “Razpis naj bi šel v objavo v drugi polovici avgusta. Cena, ki jo je določil upniški odbor, je 390 milijonov tolarjev,” je povedal Andrej Marinc, stečajni upravitelj Planike.

Stečajni upravitelj Planike je povedal, da bo razpis šel v objavo meseca avgusta (Foto: POP TV)
Stečajni upravitelj Planike je povedal, da bo razpis šel v objavo meseca avgusta (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Medtem ko zanimanja za nakup kranjskega podjetja ni, je za turniški obrat zanimanje veliko že od uvedbe stečaja, torej novembra lani. Pet kupcev je že znanih, dva Nemca, na trgu huda konkurenta, sta pripravila celo elaborate o razvoju. In ker ima stečajni upravitelj možnost, da pri izbiri upošteva tudi število ohranjenih delovnih mest, je tako zelo verjetno, da bodo v po čevljarskem cehu znanem Turnišču še naprej šivali najzahtevnejšo obutev.