Gospodarstvo

Planika čaka kupce

Kranj, 26. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stečajno vodstvo Planike je objavilo prodajo večine svojega premoženja v Sloveniji in izklicne cene za poslovno-proizvodne obrate. Rok za ponudbe je 16. september.

Ena od odločilnih točk pri prodaji Planike bo vprašanje, koliko delavcev bo ostalo v službi
Ena od odločilnih točk pri prodaji Planike bo vprašanje, koliko delavcev bo ostalo v službi FOTO: POP TV


Objava prodaje Planikinega premoženja je objavljena v današnji izdaji časnika Delo. Turniški poslovno-proizvodni obrat in njegova oprema se prodajata kot funkcionalna celota za izklicno ceno 390 milijonov tolarjev, nekdanji poslovno-proizvodni objekt v Kranju za 1,25 milijarde tolarjev, objekt v Turnišču pa za 160,8 milijona tolarjev.

Pomembno je tudi koliko ljudi bo imelo delo

Rok za zbiranje ponudb se izteče 16. septembra, narok za njihovo odpiranje pa bo 21. septembra na kranjskem okrožnem sodišču.

Kupca bo stečajni upravitelj izbral na podlagi najvišje ponujene cene, za obrat v Turnišču pa bo pri enakih ali primerljivih ponujenih kupninah upošteval tudi, kdo bo v ponudbi zagotovil večjo zaposljivost nekdanjih delavcev Planike in za to ponudil ustrezna jamstva.

Za Planiko se zanimajo tudi tujci

Planika v Turnišču
Planika v Turnišču FOTO: POP TV

Po besedah stečajnega upravitelj Andreja Marinca so pisno zanimanje za obrat v Turnišču, kjer 250 delavcev še vedno nadaljuje s proizvodnjo obutve za Planiko v stečaju in se je izkazalo za zelo uspešno pri proizvodnji predvsem obutve višjega cenovnega razreda, doslej izrazila štiri podjetja.

Od tega sta dve podjetji slovenski in dve tuji. Slednji imata s turniškim obratom že pozitivne izkušnje, saj so v njem izdelovali njuno obutev. V obeh podjetjih ob tem menijo, da bi se v Turnišču razvoj obutvene industrije lahko tudi nadaljeval. Zato so pripravili elaborate o nadaljnjem razvoju tovarne.

Za celotni kranjski proizvodni obrat, v katerem se je proizvodnja Planike v stečaju zaradi nerentabilnosti končala s koncem julija, interesa za nakup ni. Marinc se je skupaj z upniškim odborom zato odločil za prodajo po delih. Proizvodno-poslovni objekt v velikosti več kot 16.000 kvadratnih metrov tako prodaja kot nepremičnino, brez opreme in mehanizacije.