Gospodarstvo

Za skoraj dva odstotka višje plače

Ljubljana, 16. 07. 2007 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iz državnega statističnega urada so sporočili, da so bile majske povprečne neto plače za skoraj dva odstotka višje od aprilskih.

V Sloveniji je neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah maja v povprečju znašala 822,34 evra. Kot so sporočili iz državnega statističnega urada, je bila povprečna neto plača tako maja za 1,8 odstotka višja kot aprila in za 7,9 odstotka višja kot maja lani.

V maju sta bila dva delovna dneva več kot v aprilu, prav tako je bilo v povprečju plačanih več nadur ter zaostalih izplačil, ugotavljajo na statističnem uradu.

Povprečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji je maja dosegla 1263,57 evra, kar je 2,1 odstotka več kot mesec prej in 5,8 odstotka več kot pred letom dni.

Realno so se povprečne mesečne bruto plače maja glede na april zvišale za 0,9 odstotka, glede na lanski maj pa za 2,8 odstotka.

V letošnjih prvih petih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 810,88 evra neto plače, kar je 7,8 odstotka več od povprečne plače v enakem obdobju lani. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 5,6 odstotka na 1243,32 evra.

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

reno911
19. 07. 2007 21.44
Ne vem od kod vam takšne plače, vse okrog 1000€, ko pa se ve, da ima 90 odstotkov prebivalstva Slovenije s vsemi stroški in dodatki (malica, prevoz) vred max. 600€ plače in manj. Tudi ljudje z univezitetno izobrazbo delajo pod 1000€ in ni to nič nenavadnega. Kje živite, da imate takšne plače, oz. delate. Mogoče v sosednji Avstriji? Tam ima delavka v šparu okrog 800 - 900€, ne pa pri nas. Zakaj se potem pritožujete, da so plače prenizke?
DarthRevan
19. 07. 2007 12.32
Kitajci imajo v drugem četrtletju skoraj 12 procentno gospodarsko rast. Zanimivo, kaj?
Krbo?
18. 07. 2007 22.23
Ah mad_maxm je tüde iz Prlekije - lep pozdrav Prleke. No te pa nimas pravega delodajalca, 800 eur bi lahko komot zasluza, seveda odvisno od tvoje izobrazbe. Mene po pravici povedano nix ne fali.
Metalm
18. 07. 2007 21.49
Dejte mir no! Mi tu v prlekiji se bojujemo za življenje z borimi 400-500€. To vlado treba odstaviti ali pa jih dati v prisilno delo, kjer bodo plače kot jih imamo mi.
Prvo Bore
18. 07. 2007 12.14
Ja to je zelo huda poitika. Vlada je dala podjetjem možnost, da ves kompleten dobiček-neobdavčen- spremenijo v investicijo. Umetno so jim vzdignili na naš račun vrednost podjetja. Trenutno, pa poznam samo enega poštenega podjetnika v Sloveniji in to je AKRAPOVIČ
victoriosus
18. 07. 2007 11.58
Na ta vprašanja vam resnično ne znam odgovoriti. Nisem v teh vodah, tako da ne vem. Če je vse to res, potem sočustvujem z vami. Gospodarstvo je veja, ki jo premika le moč evrskih bankovcev, pa biznisi so pa tudi zapletena stvar. Vse več je ovinkov, na koncu pa pride denar ven. Pa ne vaš denar. Oz. legitimno pridobljen ja (ko kupujete kruh). Upam, da ni tako črno kot prikazujete, žal ne znam zadovoljivo odgovoriti. Lp
Prvo Bore
18. 07. 2007 10.55
victoriosus Ja Tuš ima zelo visoke cilje, ampak če ne bi oN vsak dan pobiral denarja od njegovega predragega kruha, bi on lepo pel. Kdo, pa sploh pravi, da je lastnik TUŠ. Brez botrov bi bil on kurac najbogatejši. Pa mu nisem nič fovš. Drugače,pa je TUŠ bolj zaufan, kakor ga cenijo in to je lahko nevarno za njega. TUŠ želi kupiti podjetja z jamstvi, da bo kupil podjetje in potem vso gotovino preusmeri na svojo stran, kar pomeni, da bo kupljeno podjetje stagniral. Recimo v Domžalah je napisal, da bo kupil parcelo in napravil Planet Tuš. Še tega, ki ga je kupil, mu nese minus. V Domžalah smo imeli dva mala kina, pa ni šlo, še posebno sedaj, ko je Kolosej in obvoznica. Ampak vsi državljani Domžal smo dobili vprašalnik, kdo bo kupil parking plac po ceni 11000 € naj pove. Še zmerom niso začeli graditi, ker ga ne bo gradil, ker ni dobil svežega kapitala od nas Domžalčanov. teh 10 procentov je pa zelo močno povezanih s povišanjem cen v njegovih trgovinah. Tudi v mercatorju pravijo, da morajo vsak dan menjati cene. Kateri šefi so na tem položaju ?
victoriosus
17. 07. 2007 15.57
Murovec, kdaj, povejte mi KDAJ sem zagovarjal SDS, in da ne delajo napak???? Poiščite en sam moj komentar, kjer to izjavljam! Če vi trdite, da so vsi ritolizniki in priskledniki, še ne pomeni, da se moramo vsi strinjati! Imam drugačen pogled, ga predstavim, pokažem dejstva, ki jih imam, in prepustim debatni pult drugemu. Nehajte me zmerjat s tako nizkotnimi besedami, ker nimate osnove za to! Seveda SDS dela napake!! Tanko se mi pa niti ne zdi dober politik! Pa kaj?! Vi nikakor ne popuščate v nobenem primeru. Ali je tako kot vi pravite, ali smo vsi hlapčevski čistilci JJ čevljev! Pa mi tudi ni jasno kako lahko nasprotujete statiski (dejstvu) s floskulami (luftom). Dajte se zresnit, saj ste vendarle gospod! Ehm.... še prvemu borcu: Od tistih centov, ki jih višajo imajo še najmanj profita. Tuš ima ogromno biznisev na višji ravni, tako da ne skrbet. Je pa res, da se cene dvigujejo, in to povsod. Me pa tudi skrbi ta številka 10 procentov rasti cen.... inflacija ne gre nad 3 procente, ker bi nas Evropa bremzala, tako da je res pretirano. Pravilno je treba interpretirati podatke od Evropske komisije, da ne pride do pristranskosti-takšne ali drugačne. V upanju na odgovor na nivoju, lep pozdrav.
Prvo Bore
17. 07. 2007 10.53
Tuš je cene vzdignil abnormalno visok, ker potrebuje denar za Petrol in Laško. Pa tudi Mercator ima takšne cene, da kar glava boli. O kvaliteti , pa ne bom govoril, je brez veze. Kakšno pohištvo naj kupijo ljudje, če vse zapravijo za preživetje.
hinko.murovec@siol.net
17. 07. 2007 10.15
Ne gre za to ali ste ga volili ali ne , gre za to, da ne samo Vi trmasto vztrajate pri tisti slavni izjavi g. Tanka : SDS ne dela napak. Trdim in sem prepričan, da bi morali ravno ljudje, ki trdite , da imate izobrazbo ljudem pošteno prinavati tudi napake, pa naj je to na gospodarskem, političnem ali pa recimo Vašem zdravstvenem - zdravniškem področju. Prav vzvišenost in večni vse prav priskuti zadevo. Vaše opiranje na statistiko ob popolnoma drugačnih dejstvih je ali bedasto hlapčevstvo ali samo bedasto - izbira prosta. ITD. LP
pomi@auspuh.com
17. 07. 2007 10.09
No a tale članek o inflaciji ste spregledali?: Nebrzdana inflacija Ljubljana | 16.7.2007 | B.P. Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji rastejo. Do konca leta naj bi po pričakovanjih evropske komisije zrasle kar za 10 odstotkov.
victoriosus
17. 07. 2007 09.29
No, g. Murovec, nimam časa prečitati vseh svojih in Vaših komentarjev, zato se bom omejil le na to temo. Da Vas spomnim: "ritoliznik JJ in njegovih mafijskih biznismenov", " "Velecenjeni čistilec JJ čevljev", "Uboge klečeplazne prodane reve", "pritlehni hlapčevski priskledniki". Pa sploh ni tako dolg komentar! Sploh pa ste polni brezveznih obtoževanj! Kako naj Vam kdorkoli odgovori na tako bedaste obtožbe!? Kaj naj Vam rečem, da ga nisem nikoli volil? GA NISEM! Zanima me, kako sem pa jaz kogarkoli užalil. Kako me lahko naslavljate "Spoštovani", če ravno spoštovanja ne izkazujete nikomur, ki se z Vami ne strinja. Poleg vsega, če nisem pristaš rdečih, me že zmerjate z ritoliznikom, z najbolj nizkotnim izrazom. Le zakaj? Podam Vam nekaj argumentov, vračate mi pa s praznimi floskulami. Kako lahko potem pričakujete, da se bo kdo drugače do Vas vedel ali obnašal, če ne pustite prostora za pametno debato? Jaz bi se na Vašem mestu zamislil.
hinko.murovec@siol.net
17. 07. 2007 07.55
Spoštovani Victoriosus, očitate mi zmerjanje in še kaj?!. Morda res nisem tako strašno inteligenten in izobražen kot Vi, pa vendar se mi dozdeva, da Vi veliko bolj žalite vse , ki po Vaši cenjeni presoji niso dovolj šolani , da bi imeli pravico sploh živeti. Precej Vaših cenjenih navedb je, ki so dobesedno nesramno brezčutno žalive do ljudi , ki niso ravno ing. in dr. , tak odnos in posploševanje , ko Vam ni všeč, da pač nismo vsi JJ trobila je hočeš nočeš odraz Vaše dejanske izobraženosti in zametkov neke zgodovinske kulture. Komu je odpovedala pamet je iz vsega napisanega dokaj lahko razbrati, Vam pa svetujem, da si vzamete čas in poslušate pravljico o Sapramiški, tam je tudi ena neumna - morda boste končno ob vsej izbrazbi le dojel . S Spoštovanjem .LP
victoriosus
16. 07. 2007 21.26
Ne, res ste neverjetni. Res, vsaka vam čast! Iz ene pozitivne novice, ki nima absolutno nobenih slabih stranskih učinkov, poskušate prikazati, kot da se je zgodilo nekaj slabega!! Za Murovca je logično, ko pamet odpove, začne zmerjat. Ampak se ne sekiramo, ker ga že poznamo in se nam gospod že počasi smili. Povprečje plač je čisto verodostojen pokazatelj, ki se še povrh izvaja vsako leto enako, tako da so podatki krasno primerljivi. Mogoče bi bila omemba modusa zanimiva, pa vendarle brez posebnega učinka. V socializmu si lahko ti delal pol toliko kot jaz, imel pol toliko šole kot jaz, pa vendarle enako plačo. To zagovarjajo nizko izobraženi ljudje, leni in revni. Zdaj je sistem bolj pravičen-kolikor delaš, toliko dobiš! Zato so tudi plače različne! Ne moreš mi primerjati čistilke z osnovno šolo pa kirurga s toliko študija, da glava peče. No, in se mora nekje poznati: pri plači. Ravno zaradi tega je tudi povprečje dober pokazatelj. Se pa mogoče strinjam, da imajo nekateri (v privatnem sektorju) kar zajetne plače. No, zmigaj se, v šolo pejt, dobro in kvalitetno delaj, izbolšaj svoje znanje in bo šlo tudi tebi bolje. Zakaj bi drugim zniževali, raje se sam potrudite! Članek je pa nespremenjen: plače so šle povprečno gor. Če je šlo tebi dol, je šlo dvema gor.
Riba1234563328363722
16. 07. 2007 20.19
Ker se z Tomijem še kako strinjam in si resnično želim videti, kako tebi glista poči film, mi prosim posreduj tvoj naslov, telefonsko ali karkoli že, da si zadevo ogledam. Lp
yanker007@gmail.com
16. 07. 2007 20.09
Plače so šle realno gor za 0,9 odstotka, bencin se bo pocenil za celih 0,001 evra. Ma ne me jeb**... Očitno nam hočejo pred dopustom še enkrat dopovedati v kaki blaginji živimo. Mislim da je naša državica res svetilnik celi Evropi. Ampak dobesedno svetilnik, ki opozarja kje so čeri in kje lahko nasedeš.
Krbo?
16. 07. 2007 19.12
24ur: Kaj nimate nobenih pametnih programerov za ta forum, ker niti znaka za odstotka ne prikaze?!?!
Krbo?
16. 07. 2007 19.11
Sama fausija! Socializma ni vec, hvala bogu, in zato tudi vec nimamo vsi istih plac. Sej danes je boljs da vec nikomu ne zaupas koliko zasluzis, tak kot na zahodu, ker drgac so ti vsi faus. Ampak mene boli za druge, glavno da sem jaz dobil 10 povisice. Ni mi je nihce podaril, ampak sem si jo zboril, kak sem si sluzbo, standard, in vse ostalo. Te ko so se drugi soncili, sem ga garal, zato zdaj lahko tudi na malo vecji nogi zivim. lp
Prvo Bore
16. 07. 2007 18.02
victoriosus fuc. off, ker smo sedaj v Evropi. Butelj na kvadrat
hinko.murovec@siol.net
16. 07. 2007 16.56
Spoštovani g. Tomi Passion, ne morem si kaj , da Vam ne bi povedal sledeče. Matej Rojc je žal napisal samo resnico, da Vam ta ni všeč verjamem , je pa bolje biti kot ste napisal vse troje ( len, nesposoben, komunist ) kot ritoliznik JJ in njegovih mafijskih biznismenov. Očitno ste Vi prav to , iskreno sožalje. Vedite pa vedno več ljudi se zaveda in čuti lopovščine , sedanje vlade in njenih glavnih akterjev. Spoštovani Victoriosus zopet v stilu izobraženca zmerja nas bedake in izvaja demagogijo z usmerjanjem na plače in njih višanje ter izničuje porast cen. Velecenjeni čistilec JJ čevljev, kaj pomaga zvišanje plače za tretino , če se cene - stroški dvignejo za polovico??. To je najbolj poceni zafrkancija ubogega naroda in taki kot Vi bi najbolje storili, da vsaj utihnejo , če že nimajo zdrave logike in poštenja . Uboge klečeplazne prodane reve , takim nobena šola ne pomaga ostanejo vedno pritlehni hlapčevski priskledniki tistih , ki so trenutno na oblasti. Beda . LP