Gospodarstvo

Plače nižje kot aprila

Ljubljana, 15. 06. 2007 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Neto plača na zaposleno osebo v podjetjih in drugih organizacijah je aprila v povprečju znašala 807 evrov.

Kot so sporočili iz državnega statističnega urada, je bila povprečna neto plača tako aprila za 0,9 odstotka nižja kot marca in za 8,3 odstotka višja kot aprila lani. Upad aprilskih povprečnih plač je predvsem posledica manjšega števila delovnih dni v aprilu in tako tudi manjšega števila plačanih ur, ugotavljajo na statističnem uradu.

V letošnjih prvih štirih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 805,42 evra neto plače, kar je 7,8 odstotka več od povprečne plače v enakem obdobju lani. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 5,5 odstotka na 1234,18 evra.

Povprečna bruto plača na zaposleno osebo v Sloveniji je aprila dosegla 1237,42 evra, kar je 1,2 odstotka manj kot mesec prej in 5,9 odstotka več kot pred letom dni. Realno so se povprečne mesečne bruto plače aprila glede na marec znižale za 2,3 odstotka, glede na lanski april pa porasle za 3,2 odstotka.

V letošnjih prvih štirih mesecih so zaposleni v povprečju prejeli po 805,42 evra neto plače, kar je 7,8 odstotka več od povprečne plače v enakem obdobju lani. Povprečna bruto plača na zaposleno osebo pa se je v omenjenem primerjalnem obdobju zvišala za 5,5 odstotka na 1234,18 evra.

Kdaj zvišanje plač?

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) so že pre dnevi poudarili, da je v času visoke gospodarske rasti, ki jo prav zdaj beleži Slovenija, pravi čas za zvišanje plač. Slovenija visoko gospodarsko rast dosega ob nespremenjeni delovno pravni zakonodaji, je spomnil predsednik ZSSS Dušan Semolič ter opozoril, da je Slovenija po marsikaterem kazalcu že dosegla povprečne ravni EU. Pri tem je izpostavil cene, medtem ko zaostaja pri plačah.

Slovenija se s produktivnostjo dela po Semoličevih besedah uvršča prav v evropski vrh, prav tako po številu nadur. "Zato ne sme biti nič pregrešnega, postaviti si za cilj tudi pri plačah doseči evropsko povprečje," je dejal. Slovenski delavci in delavke imajo tudi glede tega standarda pravico živeti po evropskem povprečju, je dodal.

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 16.16
Vegos: sem računalničar, imam visoko izobrazbo, sem precej sposoben, ne šimfam nad vlado zaradi svoje nesposobnosti kot nekateri, ne zahtevam od države da bi poskrbela za mojo nesposobno rit kot nekateri, NE ŽELIM ŽIVETI NA PLEČIH DRUGIH TAKO KOT SE JE TO DOGAJALO V KOMUNIZMU. In imam zaradi vsega naštetega nadpovprečno plačo. Stanovanje je zaenkrat tudi meni prevelika ovira saj mi ni bilo nič podarjeno v življenju tako kot nekaterim, ampak se ne pritožujem. Zdej če nekateri mislite da boste prišli do stanovanja po 1 letu delovne dobe ste pa neumni
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 16.09
specman: hehe kako si dvoličen :D Ravno Drnovšek se je vedno hvalil z kazalci, odlično gospodarsko rastjo ki je bila iz leta v leto večja. Sedaj pa kar naenkrat ni pomembno :D Prav presenečate me z vašim prisiljenjem podajanjem mnenj. ;)
Vegos
19. 06. 2007 16.04
Muscolo, kakšna je tvoja izobrazba, kaj je tvoje delovno mesto in kolikšna je tvoja plača? Zanima me namreč ali samo flancaš, pa si v resnici na sončni upravi (kar razloži dejstvo, da lahko ves dan pišeš po forumih)...
muscolo666@gmail.com
19. 06. 2007 15.59
Zanimivo da so nad komunizmom zaprepadeni le loleki z podpovprečnimi plačami. Mi, sposobni in izobraženi in delavni pa iz leta v leto čutimo prirastek par k plači. mazajevsky: kaj misliš ko bo pahor po pa plača 10x večja? :D Saj veš: pahor je bil v vladi 12 let pa ni naredil kaj dosti... nekateri ste res obupani. Pa domobranci se ne morejo roditi. kolikor vem je vojne že zdavnaj konec. Sam res, levičarji ste tako hecni. Ko vam zmanjka argumentov je takoj na plan z domobranci (kakor nekateri desničarji ki takoj zmerjate s komunisti in stalinisti da ne bo pomote). Se pa strinjam : komunizem je bil idealen za lenuhe in nesposobne!
none1492671
19. 06. 2007 15.42
Zlati komunizem. Ni ga več. Nekateri smo s teboj umrli. Jaz sem umrl, ko je umrl Tito. Sedaj pa so se eni na novo rodili. Beri: Domobranci. Želim jim da bi izgubili na naslednjih volitvah in da bi zmagal Pahor. LP
kgb@akcija.net
18. 06. 2007 22.54
tomi-a tebe mogoče plačujejo da tako zagovarjas to vladno garnituro
sdspecy
18. 06. 2007 13.24
aja, pa še to: glede teh gospodarskih kazateljev; očitno eni še vedno verjamete npr. Bush-evi politiki, pa čeprav že vrabci na strehi čivkajo... tud kazatelji o zaposljenosti so sedaj boljši, ...kot smo lako pred kratkim slišali; zakaj že? ja pač, malo preoblikuješ statistiko in malo drugače zračunaš oz. zajameš po drugih kriterijih in evo rezultata: vse IZGLEDA BOLJE!!! ...še osel gre sam enkrat na led, ne pa nekateri... smo mel pred kratkim JJ & CO. pri nas v firmi.... ko to vidiš, pol lahk sam še moliš, da ne bo še slabš... gospodje majo službe, kot jih ni!!! cele dneve se sprehajajo po svetu, vmes še kak fuzbal udarjo, zvečer pa mal nazdravit in dan je izpolnjen. da ne komentiram tega, da pojma nimajo o tem, kar bi naj bilo njihovo področje -ogled firme 2h in mogoče trije stavki v komentar z njihove strani - če je to kakšno poznavanje gospodarstva ?!?!? in takšni nam vodijo državo! podn!!!
sdspecy
18. 06. 2007 13.10
bravo Tomi.passion, flancaš kot politiki, verjetno si iz njihovih vrst, kot tudi ti, Trensi lahko je teoritizirat, težje pa pokazati argumente, česar se naša vlada dobro zaveda dejstvo je, da mam večjo plačo od povprečja, pa vseen nimam pojma, kok si bom zrihtu lastno stanovanje opremo ustrezno prevozno sredstvo življenjske potrebščine... v naslednjih 10 letih bolj težko, razen če grem za 25 let v kredite ...tle mate odraz stanja v naši državi. Marsikje je bolje poskrbljeno za delovnega človeka. Lahko bi naštevu vse piz*arije naših vlad in posameznikov, ki izkoriščajo v ekstreme, pa itak jih mate vsak dan na TV, če pa sami ne vidte, kdo vam je pol kriv.... zato nehajte srat da je vse lepo in prav!!!!! PS: A ne bi blo lepo, ko bi se kar naenkrat znašli v situaciji brez politikov in parlamenta. Povejte mi, zakaj se nebi dalo vseh stvari narediti brez njih?? Ajde, tehtno prosim!!! lp
Vegos
18. 06. 2007 11.13
Tomi pravi: "In dejstvo je samo po sebi argument." Vegos pa se valja po tleh in tako krohota da se mora za trebuh držat :)))
sapphire
18. 06. 2007 11.12
Tomi, znesek na plačilni listi pove bolj malo... Treba bi bilo narediti primerjavo, kaj si lahko privoščiš za to zdaj in kaj pred, recimo, štirimi leti... Kaj mi pomaga, če imam zdaj, teoretično govorim vse, 500€ večjo plačo (pa je nimam), stroški so pa za, recimo, 550€ večji?
Vegos
18. 06. 2007 11.11
Trensi, trensi, najprej boš moral prit v volilno komisijo v mojem volilnem okraju, potem boš moral izvohati kdo sem, potem me boš moral počakati (kdo ti garantira da bom volil) potem boš moral podkupiti ostale funkcionarje da ne bodo težili zaradi mešetarjenja z glasovnicami... a veš z nekimi kric-kracami je lažje rit brisat kot pa z uradnim papirjem.
tomi.passion@gmail.com
18. 06. 2007 11.10
matej.rojc. Povej, kateri sposoben kader pa je vlada zamenjala? Imena in priimke, lepo prosim. Do danes ni bilo komunista, ki bi postregel z imenom in priimkom odstavljenih. Poleg tega pa te prosim, da napišeš imena vseh sposobnih direktorjev, ki jih je vlada zamenjala. Imena in priimke. Dejstva so dejstva. In dejstvo je samo po sebi argument. Po zamenjavi oblast so gospodarski kazalci poskočili, vrednost delnic pa tudi. Kakor koli si komunisti želite, zasluga gre tej vladi. Kar se cen tiče, smo na trgu in jih ponudniki lahko sami postavljajo, kar pa se tiče degradiranja pravic pa se strinjam, vendar ni za to odgovorna vlada, temveč delodajalci. Največ težav je v privatnih podjetjih. Strinjam pa se, da bi vlada morala močneje uskeati po prstih takšne izkoriščevalce, čeprav jih tudi nobena prejšnja ni. Spisek odstavljencev pa še vedno čakam.
trensi@email.si
18. 06. 2007 11.02
dejstvo je, da si kar brišite rdeče riti s podpisi, mi si bomo pa naše z vašimi glasovnicami na volitvah...
Matej Rojc
18. 06. 2007 10.50
Kakšne makroekonomske spremembe je naredila ta vlada ? Ali kakšne gospodarske zakone je spisala :))) Večinoma se ukvarja z zamenjevanjem sposobnega kadra z nesposobnim, preganjanjem komunističnih duhov :))), preimenovanjem letališč in z največjim zadolževanjem v zgodovini slovenije :))), z največjimi nakupi orožja :))) Ja bravo, bravo. To še samo bolj kaže na to, da s trenutnim še generalno dobrimi gospodarskimi rezultati sama nima nič zaslug. Vse je očitno še posledica že nastavljenega in postavljenega sistema ter zakonov v preteklosti pred to JJ vlado, vključitve v EU in sprejem EURA. Če pa bi se spustili na nivo delojemalcev, bi ugotovili, kaj je ta JJ vlada še predvsem naredila - narekuje nam evropske cene (čeprav nimamo evropskih plač :) ), totalno degradiranje pravic delojemalcev, ki so marsikje že v skoraj sužnjelastniških odnosih itd.
Vegos
18. 06. 2007 10.47
Dejstvo je, da da se aradi mene lahko pod tomijev in trensijev post podpišejo še sbovodnjak, clementia in exim, pa si bomo komunajzerčki s tistimi podpisi vseeno samo rit brisali.
Matej Rojc
18. 06. 2007 10.43
To je že prav smešno kakšne umotvore dobivamo od tomi.passiona :)))
trensi@email.si
18. 06. 2007 10.42
dejstvo je, da se pod tomijev post podpišem...pa imej zdaj protiargumente....amaterski psiholog
Vegos
18. 06. 2007 10.33
Dejstvo je, da človek reče "Dejstvo je, da..." takrat kadar se boji, da ima kdo prepričljive protiargumente.
tomi.passion@gmail.com
18. 06. 2007 10.31
Dejstvo je, da je gospodarstvo mnogo boljše kot je bilo, še posebno po odstopu vseh partijskih old boysev. Praktično va podjetja poslujejo mnogo bolje. Kar se delavcev tiče, stanje še vedno ni najboljše. Dobro pa ne bo bo nikoli. Najprej mora tudi mariskateri delavec spremeniti pogled na življenje. Je lahko? Ni, a je potrebno. Potrebno se je otresti mišljenja, da je država nekaj dolžna dati. NI. Država je dolžna zgolj poskrbeti za pogoje. Pogoji pa so. Če jih ne bi bilo, potem danes ne bi videli toliko dragih avtomobilov na cesti, toliko luksuznih stanovanj, jaht. Poglejte, kam vse ljudje hodijo na dopust. Dejstvo je, da se da. Toda eni bodo vedno samo čakali, kaj jim bo država dala, drugi pa bodo začeli delati pametneje. Včasih je veljalo ,da moraš trdo delati, da si obogatel. Danes je potrebno delati pametneje, kar pa ne pomeni, da delaš nepošteno. Seveda se med mnogimi bogataši najde tudi kateri "poštenjakar". Toda teh je bilo največ za časa Drnovškove vlade in Kučanove tranzicije, ko so se ustvarjali tajkuni. Tukaj pa niso krive samo naše vlade (vse), ampak je potrebno razumeti tudi dejstvo, da smo v času globalizacije in času prilagajanja. Strinjam se, da bi morali managerji in direktorji imeti več socialnega čuta, a ne v stilu sindikatov. Te so nazadnjaški in ne produktivni, saj se borijo zgolj za svoje stolčke. Vsi, ki ste tako glasni glede plač vas prosim, da pogledate plačilno listo izpred 4 let, ko je bila na oblasti komunistična elita in primerjajte z današnjo plačilno listo. Isto velja za pokojnine. Poleg tega pa ima Slovenija še eno težavo. To je staranje prebivalstva in neproduktivnost. Komunistično-socialna logika, ki je vladala tej deželi 60 let, je večino ljudi usmerjala v javne poklice (zdravstvo, vojska, policija, uprava). Posledično iz tega izhaja to, da večina Slovenk in Slovencev dela v javni upravi in v negospodarstvu. Če k temu prištejemo še večinsko skupino, to so upokojenci ugotovimo, da mora 1/3 prebivalstva, ki dela v gospodarstvu (številka je še manjaš), torej manjšina, podpirati večino. Iz tega izhaja marsikatera težava. Ljudje bodo torej morali spremeniti mišljenje in ne čakati na to, da bo država kaj dala. Država je dolžna poskrbeti za pogoje. Sicer pa bodo vedno ljudje, ki bodo gledali okoli sebe in čakali na miloščino in s prstom kazali na vse okoli sebe ter iskali krivca za svojo bedo, medtem, ko bodo drugi uspevali. Poleg tega pa še to. Te, ki so najbolj glasni, kako vlada nekaj slabo dela, so po navadi samo tisti, ki so v prejšnjem režimu in pod prejšnjimi vladami najbolj bogateli. Tistih, ki jim gre najtežje, se po navadi ne sliši.
rombus007@gmail.com
18. 06. 2007 10.13
Bravo prisoten! Tudi jaz imel to v mislih, čeprav nisem poznal izraza za to. Na podlagi nekaj procentov ljudi, ki dobi abnormalno visoke plače in se jih všteva v množico preostalih, dobimo povprečje 800 evrov, kar pa seveda ne drži. To je le metanje peska v oči večini.