Gospodarstvo

Pivovarna Laško 'talka' Mercatorja?

Novi Sad, 18. 04. 2006 18.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Se za širjenjem Mercatorja na Balkan v resnici skriva načrtovani srbski prevzem Pivovarne Laško ?

Novosadska družba bo postala pomembna solastnica Mercatorja
Novosadska družba bo postala pomembna solastnica Mercatorja FOTO: POP TV

Novosadska družba TUP Rodić M&B je potrdila podpis protokola z Mercatorjem o strateški povezavi, katere namen je oblikovanje skupne trgovske verige. Kot je poročala tiskovna agencija SČG Tanjug, naj bi Mercator prevzel vseh 49 prodajnih objektov TUP Rodić M&B v Srbiji, slednja pa bo v zameno postala pomembna solastnica slovenskega partnerja.

Strateško partnerstvo predvideva, da bi srbska pivovarna MB prevzela vodenje Pivovarne Laško, medtem ko naj bi Mercator prešel v verigo Mega, piše hrvaška spletna stran index.hr. Tako naj bi neimenovani viri v Sloveniji trdili, da se bistvo sodelovanja skriva v proizvodnji piva in ne v trgovskih poslih, kar naj bi bilo tudi zapisano v pismu o nameri, ki so ga podpisali brata Milan in Bogdan Rodić ter Igor Bavčar, Žiga Debeljak in Boško Šrot.

Mercator in TUP Rodić M&B sta, kot so v petek sporočili v Ljubljani, podpisala pismo o nameri strateškega povezovanja na področju dejavnosti trgovine z živili in podobnim blagom v SČG in širši regiji. Skupina Mercator naj bi postala pomemben lastnik podjetja, ki bo v skupini Rodić M&B izvajal dejavnost trgovine v SČG, skupina Rodić M&B pa bi s prevzemom delnic družbe Mercator postala eden pomembnejših lastnikov družbe Mercator.

V Novem Sadu so pojasnili, da je podpis protokola z Mercatorjem na Dunaju prvi korak k sklenitvi prihodnjega sporazuma o vzajemnem prevzemu delnic, ki ga bodo v prihodnjih nekaj mesecih pripravili strokovnjaki obeh družb "v skladu s predpisi Evropske unije ter zakonodajo SČG in Slovenije".

Nova družba bo gradila v Beogradu in Novem Sadu

Družba Rodič MB - Mercator bo gradila velike centre na Balkanu
Družba Rodič MB - Mercator bo gradila velike centre na Balkanu FOTO: POP TV

V pismu o nameri je zapisano, da bo celotna trgovska veriga TUP Rodić M&B, ki ima trenutno 49 prodajnih objektov v Srbiji, ponujena Mercatorju, novosadska družba pa bo v zameno postala pomembna solastnica slovenskega partnerja. Nova skupna družba, ki bo imela eno vodstvo in en sedež, se bo v SČG imenovala Rodić MB - Mercator, v Sloveniji pa Mercator - Rodić MB.

Agencija Tanjug še poroča, da bo nova družba gradila trgovske centre v Beogradu in Novem Sadu, ki bodo "verjetno največji na Balkanu". Novosadska družba poleg tega izpostavlja, da gre za razvoj obeh družb, skupno osvajanje trga in tesnejše povezovanje gospodarstev Slovenije in Srbije. Dogovor ni naperjen proti nikomur, torej tudi ne proti beograjski družbi Delta, ki je nameravala kupiti Mercatorjeve delnice, poudarjajo.

TUP Rodić M&B bo prihodnje leto slavil 20-letnico ustanovitve, svojo razvojno pot od odprtja prve trgovine v vojvodinskem mestecu Kula do močne družbe pa bo sklenil z oblikovanjem holdinga, v okviru katerega bodo vsi njegovi deli postali posebne celote. To velja tudi za Pivovarno MB, ki bo morda prav tako poiskala strateškega partnerja.

Prezadolženost MB Rodića vzpodbudila sodelovanje?

Predstavniki vojvodinske družbe TUP M&B Rodić so tudi za srbske medije povedali nekaj več podrobnosti o načrtovani strateški povezavi s slovenskim Mercatorjem in poudarili, da ne bo šlo za klasično izmenjavo delnic. Predstavniki novosadske družbe so za srbske medije komentirali tudi namigovanja o domnevni (pre)zadolženosti TUP Rodič M&B.

Kot so v ponedeljek na sedežu TUP Rodić M&B pojasnili tiskovni agenciji SČG Tanjug, je v pismu o namerah, podpisanim 14. aprila na Dunaju, predvideno, da bo celotna trgovska veriga partnerja iz Novega Sada oz. vseh njenih 49 prodajnih objektov, ponujena slovenski družbi, srbski partner pa naj bi v zameno postal pomembni solastnik Mercatorja. Nova skupna družba, naj bi imela eno vodstvo in en sedež. V SČG naj bi se imenovala Rodić MB - Mercator, v Sloveniji pa Mercator - Rodić MB.

Predstavniki novosadske trgovske verige so za torkove izdaje srbskih časnikov razgrnili nekaj več podrobnosti o načrtih druge najmočnejše trgovske verige v Srbiji. Posebej so poudarili, da so pogovori z Mercatorjem trajali več mesecev, ponovili pa tudi da načrtovani sporazum ni naperjen proti prvemu srbskemu trgovcu, Delti.

Pravni zastopnik družbe Rodić MB Milan Vasiljević je v pogovoru za beograjski dnevnik Blic zatrdil, da "vzpostavitev strateškega partnerstva z Mercatorjem ne pomeni, da smo proti Delti ali da smo kakorkoli otežili oziroma upočasnili njen morebitni nakup delnic slovenske družbe. Nasprotno, Delti smo s svojo potezo poslali razločno sporočilo o tem, katera pot je najboljša za vzpostavitev regionalnega sodelovanja", je poudaril predstavnik družbe Rodič MB.

Glede domnevne prezadolženosti vojvodinske družbe pa je novosadski Dnevnik v torkovi izdaji izpostavil, da je "ekspanzivni razvoj precej obremenil finance družbe Rodić MB, zato je razumljivo njeno pojasnilo, da ji bo povezava prinesla kakovostni oziroma ceneni razvojni kapital".

Že omenjeni pravni zastopnik je v pogovoru za Politiko komentiral namigovanja, da je domnevna prezadolženosti družbe Rodić MB razlog za njeno opredelitev za povezavo z Mercatorjem.

Pojasnil je, da je Rodić MB v fazi restruktuiranja oziroma oblikovanja holdinga, v okviru katerega bodo posamezne družbe postale samostojne. "Omenjajo posojila in prezadolženost. Nihče ne zanika, da je družba Rodič MB najela posojila, toda ta so v funkciji razvoja posla in kapitala", je poudaril Vasiljevič.

Širjenje Mercatorja le krinka za prevzem Pivovarne Laško?

Strateško partnerstvo predvideva, da bi srbska pivovarna MB prevzela vodenje Pivovarne Laško medtem ko naj bi Mercator prešel v verigo Mega, piše hrvaška spletna stran index.hr. Tako naj bi neimenovani niri v Sloveniji trdili, da se bistvo sodelovanja skriva v proizvodnji piva in ne v trgovskih poslih, kar naj bi bilo tudi zapisano v pismu o nameri, ki so ga podpisali brata Milan in Bogdan Rodić ter Igor Bavčar, Žiga Debeljak in Boško Šrot.

Ugibanja o tem, da bo novosadska družba prevzela slovensko pivovarno, so se pojavila lansko jesen, kot je predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot obiskal novosadsko pivovarno MB in jo ocenil kot 'eno najsodobnejših piovarn v Evropi'.

V piovarni MB je zaposlenih 165 ljudi in je sedaj med prvimi desetimi na listi evropskih pivovarn. Pivo izvažajo v 14 držav, tudi na Hrvaško in v Slovenijo, kjer je njihovo pivo znano pod imenom 'mariborček' zaradi podobnosti med imenom podjetja in avtomobilsko oznako Maribora.

Pivovarna MB je postala ena najbolj znanih srbskih blagovnih znamk v pičlih dveh letih in pol, ko je osvojila srbsko in se prebila na evropska tržišča. Lastniki so namreč v moderno pivovarno vložili okoli 30 milijonov evrov. Proizvodna kapaciteta pivovarne je milijon hektolitrov piva letno. Medtem so zgradili še eno pivovarno s štirikrat večjo kapacitete, kar je seveda močno povečalo vrednost pivovarne MB v primerjavi z vloženimi sredstvi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.