Gospodarstvo

Pivovarna Laško prodaja Mercator

Ljubljana, 04. 11. 2008 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Pivovarna Laško in Infond Holding bosta začela zbirati ponudbe za odkup približno 48-odstotnega deleža v Mercatorju, je sporočil Boško Šrot. Napovedal je tudi odškodninsko tožbo proti državi.

Šrot je napovedal tudi odškodninsko tožbo proti državi.
Šrot je napovedal tudi odškodninsko tožbo proti državi. FOTO: POP TV


Skupini Pivovarna Laško in Infond Holding bosta z mednarodnim javnim razpisom začeli zbirati ponudbe za odkup približno 48-odstotnega deleža v Mercatorju. Razpis bo po besedah prvega moža Pivovarne Laško Boška Šrota objavljen v roku enega tedna, iskali pa bodo ravnotežje med ceno in možnostjo razširjenega asortimana Laškega.

Pivovarna Laško in Infond Holding sta se za mednarodni javni razpis, ki bo predvidoma zaključen do konca marca prihodnje leto, odločila iz poslovnih razlogov, saj lahko na ta način dosežeta pri morebitnih interesentih najboljše pogoje. Šrot poudarja, da Mercatorja ne bodo prodajali finančni instituciji, temveč trgovcu, "Želimo, da nam kupec Mercatorja odpre trgovske poti," pravi.

Finančna kriza ni razlog

Čeprav je skupina v absolutnem znesku zadolžena za 420 milijonov evrov, to za nas ne pomeni velike ovire, saj poslujemo odlično. Boško Šrot

Šrot je ob tem zatrdil, da finančna kriza ni razlog za prodajo Mercatorja, temveč so se za prodajo po njegovih besedah odločili, "ker država preko urada za varstvo konkurence izvaja teror nad Pivovarno Laško". Po njegovem prepričanju je šlo pri odločitvah urada za škandalozne in povsem politične odločitve brez pravih pravnih podlag na škodo družbe.

Pivovarna bo še naprej vodila pravne postopke tudi na ravni EU, s katerimi bo po Šrotovih besedah dokazala, da je bila povezava med Mercatorjem in Pivovarno Laško skladna z zakonodajo. Prvi mož Laškega in posredni lastnik družbe Infond Holding, ki je največji posamični lastnik Pivovarne Laško in lastnik 23 odstotkov Mercatorja, je napovedal tudi odškodninsko tožbo zoper državo.

Infond Holding, ki je v minulih dneh sicer dobil dovoljenje varuha konkurence za prodajo Mercatorja avstrijskemu Raishopu, se je za skupen nastop s Pivovarno Laško pri prodaji odločil zato, ker ni jasno, kako bi se v času mednarodne finančne krize na prodajo deleža Infond Holdinga odzvali Avstrijci. Kot je zatrdil direktor Infond Holdinga Matjaž Rutar, bi se lahko kupec zaradi spremenjenih razmer na trgu odločil, da deleža v Mercatorju ne bi odkupil po sklenjeni pogodbi. "Zato smo skupaj s Pivovarno Laško pristopili k prodaji skupnega deleža, s ciljem iztržiti čimveč," je zatrdil Rutar.

UVK s prodajo ni seznanjen

Z Urada za varstvo konkurence so ob tem sporočili, da s prodajo niso seznanjeni. "To je za nas novost, vendar je glede na naše postopke tudi korak v pravo smer," je povedal direktor urada Jani Soršak.

Jani Soršak
Jani Soršak FOTO: POP TV

Kot je še pojasnil, Pivovarna Laško še ni zaprosila za odobritev prodaje deleža v Mercatorju.

Prošnjo za prodajo pa je varuh konkurence dobil in odobril Infond Holdingu, družbi, ki je 25-odstotni lastnik Mercatorja in največji lastnik Pivovarne Laško. Infond Holding je sicer preko povezanih družb v solasti predsednika uprave Pivovarne Laško Boška Šrota.

'Poteze regulatorja so nerazumljive'

Šrot je zatrdil, da Dela ne bodo prodali. "Delo posluje odlično, tudi kazalniki branosti so navzgor."

Pravni zastopnik Laščanov in Infond Holdinga Stojan Zdolšek pa je poteze regulatorja označil za nerazumljive, ter da "navajajo na to, da je bodisi nekaj narobe z zakonom bodisi z uporabo zakona v konkretnih postopkih". Pri prodaji delnic Mercatorja s strani Infond Holdinga po njegovih besedah trčimo na problem, da je varuh konkurence zablokiral delnice pravnih subjektov, ki naj bi bili udeleženi v določeni koncentraciji. Zanimivo je, tako Zdolšek, da zakon o preprečevanju omejevanja konkurence regulatorju za to ne daje pravne podlage. "Urad si širi polje pooblastil, ki mu jih zakon ne daje," je zatrdil Zdolšek.

S takšnimi posegi v premoženje subjekta, ki jih izvaja urad za varstvo konkurence, lahko po Zdolškovem prepričanju pridemo do velikih odškodninskih zahtevkov in posledično do vprašanja pravne veljavnosti takšnih aktov in delovanja regulatorja.

Kot je še povedal Zdolšek, Infond Holding ni na novo zaprosil za dovoljenje za prodajo delnic Mercatorja. To je varuh konkurence storil sam. "Zakaj je to storil? Po našem mnenju zato, ker se mogoče sam zaveda, da ravna protipravno in poskuša zadevo sanirati v strahu pred škodo, ki bi se lahko zgodila," je poudaril Zdolšek, ki pravi, da bodo od varuha konkurence zahtevali delovanje po uveljavljenih standardih.

V zvezi z odločbo Agencije za trg vrednostnih papirjev, ki je ugotovila usklajeno delovanje skupine Pivovarna Laško in Infond Holding pri Mercatorju, pa je Zdolšek dejal, da so zoper tako odločbo že vložili pritožbo na vrhovno sodišče. Takšno odločitev izpodbijajo in trdijo, da Laško in Infond Holding ne delujeta usklajeno.

Interesent še noče komentirati

Družba Raishop Holding ne želi komentirati odločitve skupine Pivovarna Laško, da bo skupaj z Infond Holdingom prodala več kot 48-odstotni delež Mercatorja. V družbi niso želeli ne zanikati ne potrditi, da jih poleg deleža Infond Holdinga v Mercatorju zanima tudi delež Laškega v "najboljšem sosedu." Kot je povedal Tomaž Zaviršek iz družbe Vitoma PR, ki skrbi za odnose z javnostmi družbe Raiffeisen Investment, lastnice Raishop Holdinga, Avstrijci dogodke spremljajo, komentirali pa jih bodo, ko se bodo z njimi bolje seznanili.

Spomnimo

Kot je znano, je urad za varstvo konkurence, ki je skupaj z Agencijo za trg vrednostnih papirjev družbam okoli Pivovarne Laško odvzel glasovalne pravice, konec oktobra Infond Holdingu dal soglasje za prodajo 866.033 delnic oziroma 23-odstotnega deleža Mercatorja družbi Raishop Holding.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
05. 11. 2008 13.04
no kdo je imel prav, jankovič ali šrotov prijateljček janša!!!?? končno se je pokazalo, kam pes taco moli!!!
alibaba
05. 11. 2008 11.39
laško je kupilo mercator leta 2005. torej od takrat odplačuje dolgove. dobiček 2006 je bil skoraj 20 milijonov evrov. 2007 je imelo 60 milijonov evrov čistega dobička. letos so rezultati slabši za manj kot 5 odstotkov. tisti, ki misli, da pri tem denarnem toku zdaj ne more odplačevati posojil, ki jih je 2 leti odplačevala in poleg tega ustvarjala dobiček, je navaden bedak in gospodarski anafabet.
alibaba
05. 11. 2008 11.32
dragi moji. zdaj imate slovenske lastnike mercatotja, ki jim drzava preko uradnika, ki je navadni kricac jj-ja pravi, da morajo prodati. pa kdo za vraga pricakuje, da bodo lastniki tako neumni in iz tega posla ne zasluzili? sicer pa - zakaj imajo delavci pri pivovarji in novinarji na delu 30 odstotkov visje place, kot v ostalih slovenskih fimrah, ce vsi kradejo?
resslovenka
05. 11. 2008 10.45
Spoštovani gospodje in gospe Ne vem kako je lahko kdo tako naiven, da verjame v nacionalni interes. Pri novodobnih gospodih, ta ne obstaja. Je le lastni interes. \"RAZPRODAJA\" se kar je in je bilo vrednega, na sila čuden način , to vemo. Da bo tudi v bodoče tako tudi vemo. Kdo je imel škarje in platno v rokah po letih osamosvojitve pa tudi. Prav dolgo tako ne bo več šlo, ker kmalu ne bo kaj prodati. Kaj bo z navadnimi ljudmi se ta hip ne utruja nihče, kljub pompoznim besedam in vsemu cirkusu. Za te pač nikoli ni bilo in tudi v bodoče ne bo.
trac
05. 11. 2008 08.29
Ubogi Boško, očitno je, da hoče &039;zakamuflirati&039; svojo nesposobnost
igor25@volja.net
05. 11. 2008 01.18
Ta mafija deluje že vsaj od leta 1985.Uničli so pivovarno v Mariboru sedaj pa njihov nastavljen človek na novo nastavljeni Hery Uničujejo trgovsko podjetje Maxina (bratje)...
.eu.
04. 11. 2008 22.15
Ubogi revček boš mal dinarčkov nabrav Pa Mercator prodajaš kekec
titovka
04. 11. 2008 21.42
konči bonbonči, če se kaj oglasiš...lepo nočko ti želim...lubčka!!!
titovka
04. 11. 2008 21.39
bloom30....TI ŽE 17 LET ZAOSTAJAŠ...TO JIM JE USPELO LETA ---1990--- MOREBITI ŠE PREJ???SLOVENIJO JE TOTAL UNIČIL REVANŠISTIČNI DEMOS IN POMLADNO SRANJE!!!!!POKRADLI SO VSE KAR SE JE LAHKO IN ZNOSILI V TUJINO... RAJO PA PAHNILI V BEDO IN REVŠČINO TER NAS ŠENAKALI VATIKANU ZA TLAČANE!!!!
maLLa morska deklica
04. 11. 2008 20.17
Če se Mercator proda tujcem bodo vsi mali slovenski proizvajalci propadli in to bi bil velik plus za slovensko gospodarstvo. Po drugi strani pa če ga kupi tujec bo Mercator postal cenejši in mogoče bo izrinil Laško in Union ven iz polic potem pa Šrot ne bo več polnil svojih žepov kot si jih je do zdaj. Janša je to štalo z Mercatorjem zakuhal zdaj bomo pa zaradi enega piz.... vsi trpeli. Soršak pa ne bo nič naredil , kaj je pa že naredil do zdaj naredil nič. Kaznuje firme davkoplačevalci pa plačujemo njihove kazni. Pa še o tem kdo nas bo kupil en del nas imajo že Avstrijci drug del pa mogoče Nemci ali pa Italijani in kaj bo iz tega samo to da smo Slovenci prodane duše in kar ni Hitlerju uspelo bo pa Janši in Slovenije ne bo več ker se bo prodala za male pare.
alenkavizintin@yahoo.it
04. 11. 2008 20.11
Razlastit bando in premoženje vrniti ljudem,ki so ga ustvarili
titovka
04. 11. 2008 20.05
hahaha koni, to vse iz ljubezni......
jansa-arms
04. 11. 2008 19.46
najbolj da grem kmetijo gledat ! tam se vsaj dogaja !(mogoče bo kaj seksa dans?)
jansa-arms
04. 11. 2008 19.42
zadnjih 17 let pa res nisi vreden nič ako nisi lopov ! večina nimamo niti možnosti zato smo ovrednoteni po prejšnjem stavku !
jansa-arms
04. 11. 2008 19.38
titovka: saj ti nč hudga nočem!
titovka
04. 11. 2008 19.35
-kdor ne krade ni sloven&039;c....
HopsiPolzela
04. 11. 2008 19.24
HOPSI SO ZAKON!!!!! :P
trava@pinkponk.com
04. 11. 2008 19.22
endvatrilovi nič ne zajebavam.Med njima je lahko samo navidezni prepir,da bi mislili da je JJ proti šrotu. zakaj sm na to pomislila.3 leta ni bilo ne duha ne sluha o tem kako šrot pridobiva premoženje ali boj proti njemu.letos ko so pa so volitve se je spravil na šrota in na druge tjkune v upanju da nas JJ prepriča da se bori proti njim.ampak se ni.JJ je sigurno imel tudi nekaj od tega.zakaj šrot ni prodajal ko je bil JJ na vladi,sedaj pa.a se ti ne zdi da je vse skupaj malo čudno.ne se izgovarjat na krizo.prej bodo propadle mala podjetja kot pa merkator in laško.zato je vse skupaj en velik bul šit. oziroma šrot nagaja pahorju da bon težko delal.če bi bilo vse tako pošteno ne bi do tega prihajalo.
jansa-arms
04. 11. 2008 19.21
titovka : d. večer ! to godljo naj poje zdaj tisti ki jo je skuhal !
killi-123@hotmail.com
04. 11. 2008 19.16
Bravo!!!!!!! Važno je bilo ,da se odstrani Jankovič, ne glede na ceno. Sedaj pa imamo.