Gospodarstvo

Petrol za strateško povezovanje

Ljubljana, 23. 08. 2006 17.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petrol, ki je predstavil poslovni načrt za naslednja štiri leta, želi postati vodilna energetska skupina v JV Evropi.

Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola
Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola FOTO: POP TV

Uprava družbe Petrol Ljubljana je predstavila Strateški poslovni načrt Skupine Petrol, ki postavlja temelje delovanja skupine v obdobju od leta 2006 do leta 2010. Načrt temelji na preoblikovanju družbe v holdinško skupino in s tem omogočanju vstopa partnerjem v odvisne družbe.

Ta organizacijski sistem bo zagotovil, da bo Petrol ostal največja slovenska energetska družba, obenem pa prerasel v eno vodilnih energetskih skupin JV Evrope. Za izvajanje projektov iz razvojne strategije bodo v obdobju do leta 2010 investirali 83 milijard tolarjev oziroma 345 milijonov evrov.

Širjenje na nove trge in sinergija poslovnih področij

Načrtovani razvoj do leta 2010 temelji na dveh ključnih predpostavkah. Prva je bistveno intenzivnejša in učinkovitejša strategija širjenja na nove trge in novih dejavnosti. Le-to si bo skupina Petrol, poleg organske rasti, prizadevala zagotavljati zlasti z vertikalnim povezovanjem ter tudi s prevzemi in pripojitvami. Druga predpostavka je načrtovan holdinški način organiziranosti skupine, ki bo potencialnim partnerjem prek povezovanja z odvisnimi družbami omogočal pregleden vstop v posamezno dejavnost znotraj Skupine Petrol. Holding Petrol bo tako pokrival štiri med seboj skladna in sinergična poslovna področja, in sicer naftno področje, plinsko področje, energetiko in ekologijo. Gre za področja, ki so se ob vstopu v 21. stoletje izkazala kot temelj sodobnega gospodarstva.

Investicija za 83 milijard tolarjev

Petrol bo vrhunski ponudnik celostnih energetskih in ekoloških proizvodov in storitev, ki bo v Sloveniji in jugovzhodni Evropi prepoznan kot ena najsodobnejših, najbolj dinamičnih, zaupanja vrednih in trajnostno naravnanih energetskih družb Marko Kryžanowski, predsednik uprave Petrola

Po mnenju uprave se bodo združevalni procesi v energetiki nadaljevali in Skupina Petrol se jim ne more izogniti. Okolje, v katerem posluje, ji omogoča dober regionalni razvoj in s tem nujno potrebno rast poslovanja. Načrtovane širitve in rasti poslovanja na ciljnih področjih delovanja Skupina Petrol ne bo zmogla brez akvizicij in združevanja oziroma brez primernega strateškega partnerja, ki je močan zlasti pri pridobivanju in proizvodnji energentov. Zato namerava Skupina Petrol v projekte, povezane z izvajanjem takšne razvojne strategije, v obdobju od leta 2006 do leta 2010 investirati kar 83 milijard tolarjev oziroma 345 milijonov evrov.

Petrol sposoben za razvojni preboj

Analiza notranjega poslovnega okolja in trenutne razvojne možnosti kažejo na to, da je Skupina Petrol v prihodnjem poslovnem obdobju popolnoma sposobna razvojnega preboja, ki jo bo uvrstil med vrhunske ponudnike celovitih energetsko-ekoloških proizvodov in storitev v regiji. Močan tržni položaj v Sloveniji, stabilen finančni položaj, sodobna in razvejana prodajna mreža, visoka koncentracija posebnih znanj, stopnja ugleda ter obvladovanje procesov, ki so primerljivi z najboljšimi svetovnimi praksami, so po mnenju uprave tisti atributi, na katerih lahko Skupina Petrol gradi svojo dolgoročno poslovno prihodnost.

Skupina Petrol bo v projekte, povezane z izvajanjem razvojne strategije, v obdobju od leta 2006 do leta 2010 investirala 83 milijard tolarjev oziroma 345 milijonov evrov.

Za osnovni vodili pri oblikovanju strateških ciljev in strategij za njihovo doseganje so si v Skupini Petrol postavili zagotavljanje rasti in povečevanje dobičkonosnosti poslovanja. Na tem temelju so oblikovali osem strateških ciljev, ki so med seboj neločljivo povezani. V obdobju od leta 2006 do leta 2010 jih nameravajo uresničiti z izvajanjem strategij na štirih ključnih poslovnih področjih – to je na naftnem in plinskem področju, področju ostale energetske dejavnosti in učinkovite rabe energije ter na področju ekologije.

Strateški poslovni načrt tako prikazuje razvojne perspektive Skupine Petrol, opredeljuje model njenega prihodnjega delovanja, hkrati s tem pa tudi način oblikovanja ključnih poslovnih odločitev. Kot takšen ni le vodilo Petrolovega razvoja, pač pa tudi najvišji mehanizem nadzora odgovornosti na vseh upravljavskih ravneh.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.