Gospodarstvo

Petrol ni vrgel puške v koruzo

Portorož/Ljubljana, 12. 12. 2008 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Družba Petrol za zdaj ostaja brez nadzornikov v Istrabenzu, na skupščini niso uspeli niti s predlogom posebne revizije. Prvi mož Petrola Marko Kryžanowski je zaskrbljen.

Videli bomo, kako bo na naslednji skupščini, ko bo imenovanje vseh nadzornikov, saj jim poteče mandat. Takrat se bomo odločili, kako naprej. predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski

Lastniki Istrabenza na skupščini, na kateri je bilo navzočega nekaj manj kot 69 odstotkov kapitala, niso podprli nobenega sklepa, ki ga je predlagal največji posamični lastnik družbe Petrol. Skupščina je s približno 51 odstotki glasov zavrnila predlog za imenovanje posebnega revizorja, podprla pa ni niti imenovanja novih nadzornikov.

V Petrolu so zaskrbljeni. "Več kot očitno je, da večina drugih delničarjev meni, da Petrol ne sme biti v nadzornem svetu. Na skupščini je bila jasna volja lastnikov," je dejal predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski. ''Kljub temu da smo predlagali nekatere stvari, ki so za današnji čas in finančno krizo ter dogajanje v prihodnosti zelo pomembne, da bi se nekatere stvari lahko spremenile, to ni bilo izglasovano,'' je dejal. Zdaj pričakuje, da se bodo z Istrabenzom čim prej dogovorili na poslovnem področju. Po predlogu Petrola bi sinergijsko uskladili energetiko oziroma bi predlog vseboval tri možnosti: delitev, izčlenitev ali joint venture. "Tako damo zagon na eni strani Istrabenzu, na drugi pa energetskemu delu, ki sodi v del Istrabenza," je pojasnil.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

Petrol, s tretjino delnic največji posamični lastnik Istrabenza, je namreč predlagal, da se odpokliče nadzorni svet Istrabenza, ki se mu mandat sicer izteče 29. maja 2009, in se med nadzornike imenuje pet zaposlenih na Petrolu: Alenko Vrhovnik Težak, Janeza Grošlja, Barbaro Jama Živalič, Iztoka Bajdo in Tamaro Jerman, poleg njih pa še predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjana Verbiča.

Omenjeni naj bi zamenjali vse trenutne predstavnike kapitala v nadzornem svetu Istrabenza, in sicer Janka Kosmino, Tomaža Toplaka, Damjana Mihevca, Bojana Korsiko in Antona Turnška. Petrol je za svoj predlog dobil nekaj več kot 48-odstotno podporo, za zamenjavo nadzornikov pa bi potreboval dvotretjinsko večino.

Petrol je nato z novim predlogom poskusil, da bi skupščina potrdila Alenko Vrhovnik Težak in Tamaro Jerman v nadzorni svet Istrabenza, kar mu ni uspelo, prav tako nista bila sprejeta niti nasprotna predloga Maksime Holdinga in Vseslovenskega združenja malih delničarjev. Prvi je predlagal, da se v nadzorni svet imenuje Miroslava Golubiča in Vladimirja Šarenca, združenje pa Alenko Vrhovnik Težak in Kristijana Verbiča.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

weber1
12. 12. 2008 22.27
Ja Bavčar je spet car...vsa voda se steka na njegov mlin....
Holobček
12. 12. 2008 17.42
Pa bo si bo Bavči lahko naprej polnil žepe
fantodfare
12. 12. 2008 15.28
he,he. temu se bi reklo: \"Jebvejo se za male pare!\"he,he.
fantodfare
12. 12. 2008 15.28
he,he. kaj na borzi kaj novega, he,he, Sem prvi?