Gospodarstvo

Petrol nad Istrabenz

Ljubljana, 03. 11. 2008 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Družba Petrol zahteva imenovanje posebnega revizorja, ki bi preučil dejstvo, da letna poročila Istrabenza ne vsebujejo vseh razkritij v skladu z računovodskimi standardi.

Družba Petrol predlaga, da skupščina pred potekom mandatne dobe odpokliče vse člane nadzornega sveta.
Družba Petrol predlaga, da skupščina pred potekom mandatne dobe odpokliče vse člane nadzornega sveta. FOTO: Tomaž Ungar

Družba Petrol je danes objavila zahtevo za sklic skupščine Istrabenz in objavo zadev, o katerih bo skupščina sprejemala sklepe po tem predlogu.

Petrol predlaga, da skupščina pred potekom mandatne dobe odpokliče vse člane nadzornega sveta, ki so predstavniki kapitala, in sicer Janka Kosmino, Tomaža Toplaka, Damjana Mihevca, Bojana Korsika in Antona Turnška, v kolikor jim do dneva skupščine ni prenehal mandat iz kateregakoli drugega razloga. Na njihov položaj naj bi po Petrolovem predlogu, kot piše v zahtevi za sklic skupščine, danes objavljeni na spletni strani Ljubljanske borze, imenovali Alenko Vrhovnik Težak, Janeza Grošlja, Barbaro Jama Živalič, Iztoka Bajdo, Tamaro Jerman in Kristjana Verbiča. Imenovani novi nadzorniki bi mandat nastopili z dnem sprejema tega sklepa.

Petrol: Smo največji posamični delničar, nimamo pa predstavnika

Petrol ta predlog pojasnjuje s tem, da kot največji posamični delničar v nadzornem svetu nima predstavnika "in mu je tako onemogočen aktivni nadzor nad vodenjem družbe". V preteklem letu je prišlo do pomembne spremembe lastniške sestave, sedanji nadzorni svet pa po mnenju predlagatelja tudi ni ustrezno nadzoroval poslov družbe, "saj obstaja sum, da organi vodenja pri nakupih in prodajah finančnih naložb niso ravnali gospodarno, nadzorni svet pa tega zaradi neustreznega nadzora ni preprečil".

Kot uprava Petrola navaja v obrazložitvi zahteve, je Petrol na podlagi uspešne prevzemne ponudbe 22. novembra lani postal največji posamični lastnik Istrabenza, tako da ima na današnji dan v lasti 32,63 odstotka osnovnega kapitala. S tem je Petrol postal največji posamični delničar Istrabenza, s čimer izpolnjuje formalne pogoje, ki jih zakon o gospodarskih družbah predpisuje za podajo zahteve za sklic skupščine na zahtevo manjšine.

Imenovanje posebnega revizorja

Iz medijev, letnih poročil drugih družb in drugih virov informacij je po pojasnilih Petrola moč razbrati, da je Istrabenz sklenil določene posle, ki pa v letnih poročilih niso bili ustrezno razkriti.
Iz medijev, letnih poročil drugih družb in drugih virov informacij je po pojasnilih Petrola moč razbrati, da je Istrabenz sklenil določene posle, ki pa v letnih poročilih niso bili ustrezno razkriti. FOTO: Dare Čekeliš

Poleg tega Petrol od poslovodstva Istrabenza zahteva sklic skupščine, da bi ta za posebnega revizorja imenovala revizijsko hišo BDO EOS Revizija iz Ljubljane.

Zahtevi za imenovanje posebnega revizorja botruje dejstvo, tako Petrol, da letna poročila ne vsebujejo vseh razkritij v skladu z računovodskimi standardi. Iz medijev, letnih poročil drugih družb in drugih virov informacij je namreč po pojasnilih Petrola moč razbrati, da je Istrabenz sklenil določene posle — terminski posli za nakupe delnic Petrola, prodaja delnic Maksime Holdinga, pridobitev poslovnih deležev v družbi SIMT in drugi —, ki pa v letnih poročilih niso bili ustrezno razkriti.

Iz različnih uradnih in drugih javnih dokumentov je nadalje še mogoče razbrati, da so Istrabenz ter z njo povezane družbe v letih 2006, 2007 in 2008 sklepale določene dogovore, na podlagi katerih so bile izvedene različne transakcije v zvezi z delnicami družb, ki so hkrati tudi imetnice delnic Istrabenza, dodajajo v Petrolu.

Pri tem podrobneje opisujejo javnosti že znane posle med družbami Poteza Naložbe, FB Investicije, Maksima Holding, Istrabenz, Maksima Invest in NFD Holding. "Zahtevana revizija je namenjena odkrivanju nepravilnosti, nepoštenosti oziroma negospodarnega ravnanja pri vodenju navedenih poslov družbe, zaradi katerih se predvideva, da je bila družbi Istrabenz in skupini Istrabenz povzročena škoda; posledično pa uveljavljanju morebitnih odškodninskih zahtevkov družbe zoper člane organov vodenja in nadzora," je zapisala uprava Petrola.

Petrol na sodišču zahteva razveljavitev nekaterih sklepov skupščine


Kot je znano, je Petrol septembra na Okrožno sodišče v Kopru vložil napovedano izpodbojno tožbo, s katero zahteva razveljavitev nekaterih sklepov, sprejetih na skupščini Istrabenza 28. avgusta. Skoraj v celoti gre za sklepe, zaradi katerih je zoper Istrabenz in pet njegovih lastnikov tožbe vložila tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). Petrol je poleg tega na koprsko okrožno sodišče vložil tudi zahtevo za imenovanje izrednega revizorja za revizijo računovodskih izkazov Istrabenza.

ATVP je v začetku julija, kot je znano, ugotovila, da družbe Maksima Holding, NFD Holding, Maksima Invest, Daimond, Finetol in Fidina delujejo usklajeno in dosegajo prevzemni prag v Istrabenzu. Vse skupaj so namreč imele v Istrabenzu skupaj 49,41-odstotni delež, zato jim je agencija 3. julija z odločbo prepovedala uresničevati glasovalne pravice.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jurij2204
12. 11. 2008 12.02
Nesposoben JJ kader Kryizanovski ubija JJ kader Bavcarja.G.Pahor umakni to golazen.
Replica
04. 11. 2008 16.44
To mi delaj Petrol kupi dol ta Istrabenz, Bavčarja pa v pralnici zaposlit naj pere avte saj si drugega ne zasluži.
Lagoya
04. 11. 2008 13.30
Važno, da se je ogromno govorilo o Šrotu. Bavčar je s poskusom prevzema firmi povzročil ogromno škodo, a ker se ni &039;zapel&039; s Janšo ga niso vlačili po medijih.
resslovenka
04. 11. 2008 07.59
Pametno, pametno. Da bo na koncu le viden kakšen rezultat. Zna se zgoditi marsikaj, kar smo nekateri na skrivaj upali.
mukalo
04. 11. 2008 00.54
Lahko je biti gospodar ko je žakelj do vrha in še črez poln kaj pa ko je malha prazna takrat pa se vsi otepajo odgovornosti in nihče ni nič kriv........!