Gospodarstvo

Država bo jamčila za vse prihranke

Ljubljana, 14. 10. 2008 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V parlament je romala novela zakona, po kateri bo država jamčila za vse prihranke na bančnih računih in ne le za sredstva do 22 tisoč evrov. Janša in Pahor sta bila po sestanku zadovoljna.

Vlada je v državni zbor poslala novelo zakona o bančništvu, ki uvaja neomejeno jamstvo za prihranke na bankah.
Vlada je v državni zbor poslala novelo zakona o bančništvu, ki uvaja neomejeno jamstvo za prihranke na bankah. FOTO: POP TV

Vlada je danes za umiritev finančne krize v parlament poslala novelo zakona o bančništvu, ki uvaja začasno neomejeno jamstvo za naložen denar na bankah. Zakon pa je usklajen tudi z Banko Slovenije. Zakon je vlada poslala v parlament, ki ga bo obravnaval na eni izmed prihodnjih sej, zagotovila pa nudi od 8. oktobra do konca prihodnjega leta, če bo potrebno pa še naprej. Sredstva bo zagotavljala država iz državne zakladnice in proračuna. Do sedaj je država garantirala za sredstva do 22.000 evrov.

Prihaja do težav pri bančnem servisiranju gospodarstva

Premier Janez Janša je sklical sestanek za zagotovitev stabilnost na finančnem področju.
Premier Janez Janša je sklical sestanek za zagotovitev stabilnost na finančnem področju. FOTO: POP TV

Na podlagi analiz položaja v Sloveniji pa so ugotovili, da kakšni dodatni ukrepi še niso potrebni. Bo pa vlada preučila in, če bo potrebno, uvedla tudi kakšen ukrep iz nabora ukrepov EU. Janša je še poudaril, da slovenske banke s slabimi naložbami niso prizadete in da zavarovalnice in skladi tudi dobro poslujejo. Prihaja pa do težav pri bančnem servisiranju gospodarstva. Zaradi porušenega zaupanja je namreč ta del gospodarstva prizadet. Po mnenju premierja je tako ključno vprašanje, kako zagotoviti normalno servisiranje. „Temu bodo namenjeni vsi napori in ukrepi,“ je tako pojasnil.

Kot enega izmed možnih ukrepov pa je Janša navedel še zagotavljanje nekaterih likvidnostnih sredstev zaradi slabega meddržavnega trgovanja.

Skupina, ki bo delovala v času med vladama

Na opoldanskem sestanku o aktualnih razmerah na finančnih trgih pri predsedniku vlade Janezu Janši, ki so se ga udeležili najverjetnejši mandatar za sestavo nove vlade Borut Pahor, finančni minister Andrej Bajuk in guverner Banke Slovenije Marko Kranjec, so se dogovorili za ukrepanje, ki bo v času med iztekom mandata sedanje vlade ter prevzemom polnih pooblastil nove vlade zagotovilo polno stabilnost finančnega sistema. Sestanka sta se udeležila tudi najverjetnejši novi finančni minister Franci Križanič in Mitja Gaspari.

Borut Pahor zaupa ukrepom, ki jih je sprejela Janševa vlada.
Borut Pahor zaupa ukrepom, ki jih je sprejela Janševa vlada. FOTO: POP TV

Na sestanku so se dogovorili za ustanovitev in delovanje posebne organizacijske skupine, ki jo bo vodil minister za finance Andrej Bajuk in bo delovala v vmesnem času, do potrditve nove vlade.

Pahor: Dogovorili smo se o potrebnih ukrepih

Ob koncu sestanka pa je Pahor povedal, da ima lahko slovenska javnost polno zaupanje v stabilnost finančnega sistema. "Dogovorili smo se o potrebnih ukrepih, zato da bo zavarovana stabilnost finančnega sistema v času med 15. oktobrom, ko se bo ustanovil DZ in se bodo iztekla polna pooblastila sedanje vlade, ter imenovanjem nove vlade, ko bo dobila pooblastila za prevzem odgovornosti za vodenje države," je dejal. O podrobnostih pa ni želel govoriti.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hakihak
15. 10. 2008 08.58
naj mi jamčijo, da mi ne bo treba spet v minus
resslovenka
15. 10. 2008 08.03
g. JJ je obljubil, kar je obljubil. Njegove obljube so brezpredmetne, ker je s svojimi dejanji že dokazal koliko veljajo . Bore malo in so nekredibilne. Čas njegovih obljub je prazaprav minil. Osredotočimo se raje na obljube bodoče vlade.
RADO62
15. 10. 2008 00.57
pajtlerblanka... novo ime za hinkota murovca je hinavec murko... ha ha ha ha ha ha ... mu je prav pisano na kožo....
kriss714@amis.net
15. 10. 2008 00.07
Jaka neka garancija, taka postkomunistična shirana državica.
miha_321
14. 10. 2008 23.10
Drznost: Malo spletne olike ti ne bo škodilo. Administratorji, razno caps lock dretje in žaljive komentarje bi lahko sankcionirali.
johndoe35
14. 10. 2008 22.39
JANŠA ŠE VEDNO REŠUJE SLOVENCE. SAJ ČE BI BILO PO PAHORJEVEMU BI VERJETNO NAJRAJE POBRAL VSE PRIHRANKE
weber1
14. 10. 2008 21.15
Pa kaj vam je, sluge Janševe ? Ne razumem, kako ste lahko takšni primitivci . Kaj bi sploh radi ? Naj Pahor prične vladati, potem pa bomo videli kako bo....Kar pa bi nekateri od vas hoteli ,to mislim koalicijo z Janšo , bi bila največja bedarija....Vaš veliki firer se je že izkazal v teh štirih letih.......
Buena Vita
14. 10. 2008 20.36
hinko.murovec kje imate to famozno vlado,leto dni ste jo tapetali,zdej pa taki problemi,kje dobiti dovolj mešalcev megle kje imate spravljene rdeče knjižice,nič ne bo brez njih,ker si morajo rdečkarji prenovit znanje podpisa,zato pa morate hitro nosit knjižce sabo,pozabljivost ni mati modrosti a ne???
Navihanko
14. 10. 2008 19.38
To me spominja na čase izpred 18-ih let, ko je tudi država za vse garantirala, dokler ni sama prišla na beraško palico. Plačali smo itak delavčki nekdo pa si je napolnil žepe s certifikati. ŽAL TO NI ZGODBA O REŠITVI AMPAK žalostna zgodba o koncu. Kdor dobro razmisli ve da imam na ŽALOST prav. TITO ma Vas rad
primc81
14. 10. 2008 18.57
...evo, da zdaj vidimo lepega dečka, kaj bo uštimal, sedaj ko bo moral začeti uporabljati svoje ohranjenje možgane...
Protizujfom
14. 10. 2008 18.45
Sedaj si bodo pa roke dajali,kot največji prijatlji. Človek bi pričakoval da se bodo tudi dol dali.
hinko.murovec@siol.net
14. 10. 2008 18.39
Ubogi lopvski odhajajoči \" J \" , in kdo ali kj je DRŽAVA , ki bo krila primankljaj - garantirala za sredstva???? Kolikor vem državo tvori ljudstvo, finance ustvarjajo delavci in ne goflje ala J & Bajuk, torej bo vzel nam, da pokrije kar so pod slavnim Argentincem zapravili za talanje precej čudnih kreditov svojim nekdanjim prijateljem. In na to je ta luzer in spletkar ponsen?? Zopet bo opetnajstil narod in rešil svojo slavno rit. Bravo \" J \" Janca, samo prosim lepo , speli se že nekam in pusti dihat poštenim Slovencem. LP
MojcaCoh
14. 10. 2008 16.00
Pahor veš Ljudje vedo kaj ti je naročil Radio Kričač Murgle..če imaš Jajca vzemi Janšo če bo seveda hotel in v akcijo tistega Potepuha, ki ima Drek Rumen odtenek las v redu stuširaj namreč smrdi..Čičolina bo pa tudi z F.uk coto zadovoljna....in otresi se je čimprej.. Garantiram da bi v Murglah znoreli Merkatori in Cedilnik bi se pa obesla.. Lp Mojca Coh..
Braveheart
14. 10. 2008 15.14
A bo Pahorju Janša pomagal, da bo uspel kej narediti? Pred volitvami bi Pahorček rekel, da ima Janša slab načrt, Gulubuvić bi rekel, Janša je kriv za svetovno krizo. Sedaj po volitvah pa komunajzarji ne vedo, kako in kaj. LOL Pričakujte nove volitve spomladi 2009.
weber1
14. 10. 2008 15.14
tjasko123 ustavi se že malo z svojim jj . Pahor ni nor nanj , tko kot ti...
johndoe35
14. 10. 2008 15.13
Odkar so izvolil komuniste gre v Sloveniji z veliko hitrostjo navzdol. hahaha. Pa ni skrbi če jih bo nekaj tisoč ostalo brez dela. Ker čez kakšni dve leti bo še huje ko bo pahorček orenk zaoral po sloveniji
Koordinator
14. 10. 2008 14.50
V članku me izjemno moti populističen naslov \" Delnice poletele v nebo\" . Delnice niso nikamor poletele, ampak se kljub rasti v zadnjih dveh dnevih valjajo v blatu na dnu. Večina delnic slovenskih podjetij bi morala narasti za 2 x, šele potem bi lahko rekli, da se dvigajo proti nebu.
manjakranjc@hotmail.com
14. 10. 2008 14.39
Kriza zaradi krize ni kriza!
Ranunculus
14. 10. 2008 12.59
tjasko123 Hehe... glede na to, kolk gre Ehjavec s svojimi zahtevami Pahorju na živce, bi bilo to ta trenutek izvedljivo. Potem bi pa itak JJ na Pahorja malo pritisnil in sam postal šef. Ampak to bi funkcioniralo samo v primeru, da bi bil Pahor brez ozadja...
mlezvar
14. 10. 2008 12.59
Delnice so poskočile, zaradi stika z nezemljani.