Gospodarstvo

Petrol in Lukoil skupaj na trgu

Ljubljana, 28. 08. 2006 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Petrol in Lukoil bosta ustanovila skupno podjetje za prodajo naftnih derivatov, v katerem bo imel Petrol večinski delež.

Trgovanje z delnicami Petrola je bilo danes zaustavljeno
Trgovanje z delnicami Petrola je bilo danes zaustavljeno FOTO: Dare Čekeliš

Petrol in ruski Lukoil sta sklenila okvirni sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja za prodajo naftnih derivatov na območju srednje in jugovzhodne Evrope, so pojasnili predstavniki obeh podjetij.

Nadzorni svet Petrola je minuli teden sprejel strateški poslovni načrt skupine med letoma 2006 in 2010. Ta med drugim predvideva preoblikovanje družbe v holdinško skupino, s čimer bo omogočen vstop potencialnim strateškim partnerjem v odvisne družbe, in sicer na področju naftne in plinske dejavnosti, prodaje in distribucije elektrike ter ekologije.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski in predsednik uprave družbe Lukoil Vagit Alekperov sta podpisala okvirni sporazum, ki pomeni začetek postopka ustanavljanja skupnega podjetja, ki bo predvidoma začelo delovati do konca letošnjega leta. V skupnem podjetju, imenovalo se bo Petrol Lukoil, bo imel Petrol 51-odstotni lastniški delež, Lukoil pa 49-odstotni delež. Sedež podjetja bo v Sloveniji, prav tako pa bo na slovenskih strokovnjakih temeljilo njegovo upravljanje.

Prepričan sem, da s Petrolom, ki je ena najbolj uglednih energetskih družb v regiji, lahko dosežemo velike sinergijske učinke. Predsednik uprave Lukoila Vagit Alekperov

Skupno podjetje se bo usmerilo na prodajo nafte v Sloveniji, Albaniji, Avstriji, Bosni in Hercegovini, Makedoniji, Grčiji, Italiji, Črni Gori, Srbiji in na Hrvaškem, samo na Balkanu pa bo imelo več kot 565 prodajnih enot, v celotni regiji pa do leta 2009 načrtujejo 1250 bencinskih servisov. V novonastalem podjetju pa ocenjujejo, da bodo s skupnim nastopom na trgu ustvarili 4,5 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 75 milijonov evrov dobička. Petrol in Lukoil bosta oblikovala strokovni skupini, ki bosta vodili projekt. Na strani Petrola bo nadzorni svet še naprej potrjeval vse ključne odločitve v nadaljnjih postopkih.

Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je prepričan, da bo nova družba slovenskemu in širšeregijskemu trgu zagotovila stabilno dobavo naftnih derivatov.
Predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski je prepričan, da bo nova družba slovenskemu in širšeregijskemu trgu zagotovila stabilno dobavo naftnih derivatov. FOTO: Dare Čekeliš

Kot so zapisali v skupni izjavi za javnost, bo v partnerstvo Lukoil prispeval zanesljivost dobave, ki jo omogočata obvladovanje virov in rafinerijske kapacitete, medtem ko bo Petrol prispeval svoje znanje in infrastrukturo na področju maloprodaje.

Kot je znano, je o sodelovanju Petrola in Lukoila beseda tekla že sredi letošnjega maja, ko so predstavniki ruske naftne družbe obiskali Slovenijo. Takrat je predsednik Lukoila Vagit Alekperov izrazil interes za sodelovanje s Petrolom. O tem so se pogovarjali tudi v okviru obiska močne slovenske vladno-gospodarske delegacije v Rusiji v začetku junija.

Poleg z Lukoilom se je Petrol o strateškem povezovanju pogovarjal tudi z ruskim Gazpromom in italijanskim Enijem. Kot je že večkrat v javnosti poudaril Kryžanowski, naj bi se najprej osredotočili na poslovno sodelovanje, lastniško povezovanje pa bi prišlo šele pozneje, če bi se tako odločili lastniki.

Predsednik vlade Janez Janša in predsednik uprave ruske naftne družbe Lukoil Vagit Alekperov
Predsednik vlade Janez Janša in predsednik uprave ruske naftne družbe Lukoil Vagit Alekperov FOTO: POP TV

Lukoil želi v Nafto Lendava

Alekperov je prepričan, da lahko Lukoil s Petrolom doseže velike sinergijske učinke,
Kryžanowski pa je dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja označil kot nov mejnik v zgodovini Petrola
Alekperov je prepričan, da lahko Lukoil s Petrolom doseže velike sinergijske učinke, Kryžanowski pa je dogovor o ustanovitvi skupnega podjetja označil kot nov mejnik v zgodovini Petrola FOTO: Dare Čekeliš

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je s predsednikom druge največje ruske naftne družbe Lukoil Vagitom Alekperovom podpisal pismo o nameri o sodelovanju Lukoila pri privatizaciji Nafte Lendava. Kot je po podpisu pisma povedal minister, sta se z Alekperovim dogovorila, da bosta slovenska vlada in Lukoil do konca leta pripravila vsak svoje konkretne predloge glede privatizacije edine slovenske rafinerije.

Lukoil je drugo največje zasebno naftno podjetje na svetu po dokazanih zalogah ogljikovodikov in največje na svetu po naftnih rezervah. V njihovi lasti je okoli 1,3 odstotka svetovnih naftnih rezerv in 2,1 odstotka svetovne proizvodnje nafte.

Slovenska vlada prodaja svoj delež v Nafti Lendava in išče partnerja, ki je močan ne le lokalno, ampak tudi regionalno. Poleg tega pa mora biti sposoben Nafti omogočiti nadaljnji razvoj, je dejal minister in ocenil, da ima Lukoil vse naštete potenciale.

Vizjak zaenkrat ni želel razkriti koliko država pričakuje od prodaje Nafte Lendava, saj je za to še prezgodaj. Najprej mora posebna komisija za privatizacijo pripraviti osnutek privatizacije - ta naj bi bil pripravljen do konca leta -, nato pa bo mogoče povedati kaj več o prodaji, tudi o ceni, je dejal.

Petrol in Lukoil zanima NIS

Petrol in Lukoil sta zainteresirana za sodelovanje v privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS). Po besedah Kryžanowskega pa trenutno še niso jasni pogoji za privatizacijo, zato je težko govoriti o kakšni konkretni odločitvi.

Privatizacija NIS naj bi po pisanju nekaterih medijev potekala v treh fazah. V prvi fazi naj bi prodali od 33 do 40 odstotkov NIS, do leta 2010 večinski delež NIS, ko bo Srbija vstopila v EU, pa še preostali delež NIS. Po tem predlogu bosta morala srbska vlada in strateški partner do leta 2010 v NIS vložiti okoli 850 milijonov evrov. Poleg Petrola in Lukoila naj bi bili za nakup NIS zainteresirani še madžarski Mol, avstrijski OMV in grški Helenik Petroleum.


SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robinud@volja.net
28. 08. 2006 13.59
Kot je rekel en zaposlen v Nafti pred meseci, ko se je omenilo zanimanj rusov : Kaj so popolnoma znoreli ?