Gospodarstvo

Petrol bo maksimalno zaščitil investicije v Istrabenzu

Ljubljana, 14. 01. 2009 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorni svet Petrola je glede naložb v Istrabenzu odločil, da jih bo maksimalno zaščitil, da bo lahko prišel do “tistih delov, s katerimi ima Petrol sinergije, torej do energetike in logistike”.


Nadzorni svet Petrola se je na seji tako med drugim seznanil s poročilom predsednika uprave Marka Kryžanowskega glede zaščite kapitalske naložbe v Istrabenzu. Kryžanowski je nadzornike seznanil z aktivnostmi, povezanimi s sestankom na ravni upnikov in večjih lastnikov, na katerem je bil ustanovljen upniški odbor. Razpravljali so tudi o možnih scenarijih po petkovi seji Istrabenza. "Vztrajali bomo, da se kapitalska naložba v Istrabenzu maksimalno zaščiti, da se skuša priti do tistih delov, s katerimi ima Petrol sinergije, torej do energetike in logistike," je ob tem povedal Kryžanovski.

7. aprila odločanje o novih nadzornikih

Na seji so sicer določili tudi, da bo skupščina družbe o novih članih nadzornega sveta družbe odločala 7. aprila. Do takrat, ko bodo znani tudi konsolidirani revidirani poslovni rezultati, bo komisija za imenovanje in nagrajevanje, ki jo vodi prvi Petrolov nadzornik Viktor Baraga, na podlagi pogovorov z večjimi lastniki Petrola pripravila predlog za nove nadzornike. Kot je danes po seji povedal Baraga, so se nadzorniki seznanili s predlogom Kapitalske družbe (Kad) za imenovanje nominacijskega odbora. "Skoraj večinsko mnenje je takšno, da že imamo komisijo za imenovanje in nagrajevanje, ki jo je nadzorni svet danes pooblastil, da se z večjimi delničarji Petrola pogovarja o morebitni kadrovski sestavi novega nadzornega sveta in o predlogu novih članov za skupščino," je pojasnil.

7. aprila bodo tako imenovanje novih članov nadzornega sveta združili z redno skupščino, ki ima na dnevnem redu obravnavo konsolidiranih revidiranih poslovnih rezultatov. Baragi se sicer mandat izteče 16. julija, preostalim članom nadzornega sveta pa 5. aprila.

Po koncu seje odstop
Bratož je odstopil, ker je želel, da bi o pravilnostih in nepravilnostih v Petrolu odločala zunanja revizijska komisija, vendar pa so vsi ostali nadzorniki predlogu nasprotovali.
Bratož je odstopil, ker je želel, da bi o pravilnostih in nepravilnostih v Petrolu odločala zunanja revizijska komisija, vendar pa so vsi ostali nadzorniki predlogu nasprotovali. FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorniki pa so nadaljevali tudi obravnavo investicij v Sloveniji in jugovzhodni Evropi, ki so jo nadzorniki začeli že na prejšnji seji. Eden od članov nadzornega sveta pa je tudi predlagal, da bi se za določene posle v Petrolu imenovala zunanja revizijska hiša. O tem predlogu nadzorni svet ni odločal, ker ni bil sklepčen, prav tako o njem ne bo odločal na prihodnji seji, saj je večina sicer osemčlanskega nadzornega sveta že danes izrazila nasprotovanje temu predlogu.

Je pa član nadzornega sveta Andrej Bratož po koncu današnje seje Baragi podal odstopno izjavo. Kot je pojasnil Baraga, se je za ta korak odločil zato, ker nadzorni svet ne uspe doseči soglasja glede informacij in insinuacij, ki se pojavljajo v medijih in s strani politike. Bratož je želel priti zadevi do dna in je menil, da bi bilo najboljše, da o teh informacijah odloči neodvisna zunanja revizijska komisija.

"Mi imamo sicer notranjo revizijsko komisijo, ki smo jo ustanovili prav v ta namen, a ker se v medijih pojavljajo dvomi o nepristranskosti te komisije, je Bratož izrazil željo po neodvisni zunanji komisiji," je še povedal Baraga in dodal, da bi ga sam v tem predlogu podprl, če bi nadzorniki o tem glasovali. Ker do glasovanja ni prišlo, bo Baraga z Bratoževim odstopom nadzorni svet seznanil na naslednji seji.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
15. 01. 2009 13.32
Ja res, na kant. In kakor se reče: "Nikome ništa." Sem na srečo živela tudi v nekem drugem času. Se je kar nekaj ustvarilo, kar za zdajšnje čase res ne moremo reči. Imamo katastrofalno slab, nedotakljiv in precenjen menegment. Potem pa njihove zablode plačuje delovno ljudstvo. Kolikor ga je sploh še ostalo.
alfa1584
14. 01. 2009 22.18
"wunderkind" iz petrola je sprasil cca 200 mio EUR ali vec kot 30% kapitala petrola, zascita kapitalske nalozbe nima vec smisla saj je kapitalska nalozba ze enako 0 ne vem kam gremo, vendar v Slo imamo res cudovit, menedzement kateremu uspe v piclih nekaj letih spraviti dobre firme na kant
mac4_m
14. 01. 2009 20.51
zakon pa seveda tolmačijo določeni ljudje v skladu z svojimii interesi in interesi tistih s katerimi skupno profitirajo na škodo našega naroda. Ni boljše definicije korupcije...
mac4_m
14. 01. 2009 20.49
že sama plača oz . individualna pogodba je kriminalno dejanje. Za mnogo manjši denar bi se dalo dobiti na 'trgu' sposobnega managerja. Če bi vzel npr. mene bi se ničesar ne dotikal in istrabenz bi bil še danes uspešno podjetje...
tony_abcde@yahoo.com
14. 01. 2009 20.27
polmiljonska plača in nagrade kriminalcu, ki je uničil in zbankrotiral podjetje... Kje si koruptivnež Kos, kje je vele tožilka, ki v ničemer ne vidi znakov kaznivih dejanj in tožilec posebne skupine za sestanek z .b..., kje ste stavkajoči korumpirani sodniki, kje je g. minister pahor, kje je policijska marica, da odpelje kriminalce... Kje ste gospoda 'levi trojček'. Ne da ne reagirate niti z mezincem, niti toliko jajc nimate, da gospoda javno označite za tisto kar je... stvar tolmačenja zakona zakaj ni označen tako kot bi lahko bil. drugače nas pa večina ve kaj je tehnično gledano kraja...
tony_abcde@yahoo.com
14. 01. 2009 20.25
PETROL bo uredil??? V čigavi lasti pa je PETROL, je kaj v KAD-ovih ali SOD-ovih rokah? Pa smo spet pri intervenciji države oz. davkoplačevalcev.
mac4_m
14. 01. 2009 20.15
in seveda kje ste pop, a kanal, delo in še kdo, da boste opljuvali trojček zaradi mirnega gledanja in dopuščanja kriminala velikih razsežnosti.. Janšo ste popljuval že zarad odvrženega kruha trgovcev ali trpanja kriminalcev v marico... Novinarska nepristranost in uravnovešeno poročanje? Not. Seveda pa glede na to čigava lastnina ste - razumlljivo..
mac4_m
14. 01. 2009 19.46
polmiljonska plača in nagrade kriminalcu, ki je uničil in zbankrotiral podjetje... Kje si koruptivnež Kos, kje je vele tožilka, ki v ničemer ne vidi znakov kaznivih dejanj in tožilec posebne skupine za sestanek z .b..., kje ste stavkajoči korumpirani sodniki, kje je g. minister pahor, kje je policijska marica, da odpelje kriminalce... Kje ste gospoda 'levi trojček'. Ne da ne reagirate niti z mezincem, niti toliko jajc nimate, da gospoda javno označite za tisto kar je...
samorastnik
14. 01. 2009 19.21
vzamite Bavčarja v Službo na Petrol in bo hiter uredil zadevo... Prodal kaj se da in zapolnil zavod za zaposlovanje...
Gurt
14. 01. 2009 19.16
Najboljši sem in najhitrejši !!!