Gospodarstvo

Petrol bi kupil Beopetrol

Beograd, 21. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Član uprave Petrola Borut Meh je za današnjo izdajo beograjskega dnevnika Glas javnosti dejal, da je napovedana privatizacija srbskega Beopetrola največji načrt slovenske naftne družbe.

Petrolova upravna stolpnica
Petrolova upravna stolpnica FOTO: Dare Čekeliš

Petrol ima po Mehovi oceni določene prednosti pred drugimi tekmeci zaradi poznavanja jezika, predvsem pa zato, ker je že prestala podobne izkušnje na trgu BiH in Hrvaške.

Glas javnosti uvodoma izpostavlja, da hrvaška INA vztraja pri trditvi, da je večji del Beopetrola njeno lastništvo. Poudarja pa tudi, da srbski minister za privatizacijo Aleksandar Vlahović vztrajno ponavlja, da se je ta družba ločila od hrvaške naftne družbe še pred razpadom nekdanje Jugoslavije in začela delovati samostojno, zato vlada Srbije brez pridržkov načrtuje njeno privatizacijo.

Beopetrol ima več kot 200 črpalk v Srbiji. Meh je povedal, da bi bilo dobro, če bi vladna agencija za privatizacijo vključila v načrtovani natečaj za njegovo lastninjenje tudi črpalke na Kosovu. Kupcu Beopetrola bi bilo po njegovi oceni lažje rešiti vprašanje vrednotenja kosovskega dela Beopetrola kot sedanjemu lastniku oziroma državi.

Petrol se s projektom nakupa Beopetrola ukvarja že dve leti, sodelovanje s srbskim trgom pa bi bilo dvosmerno, zlasti ker bi slovenska naftna družba kupovala naftne derivate za svoje črpalke od vojvodinske rafinerije nafte v Pančevu. Meh je še povedal, da ima Petrol v BiH in na Hrvaškem približno 30 črpalk in da na Hrvaškem načrtuje pridobitev 10-odstotnega, v BiH pa od 25- do 30-odstotni tržni delež. Nakup Beopetrola bi Petrolu omogočil oskrbovanje 20 odstotkov trga Srbije.