Gospodarstvo

Paloma: Še večja izguba?

Sladki Vrh, 28. 01. 2008 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jožeta Korotaja se blati brez razloga, Paloma leto končuje v rdečih številkah, denar pa gre raznim svetovalcem, trdi svet delavcev.

Svet delavcev Palome je še enkrat zavrnil očitke s strani uprave družbe, da naj bi ga za svoje osebne interese zlorabljal njen predsednik Jože Korotaj, saj je po njihovem mnenju v njem 13 legitimno izvoljenih članov, ki svoje odločitve sprejemajo v soglasju ali pa s potrebno večino. Kot so člani sveta delavcev zapisali v izjavi za javnost, so želeli biti v postopku privatizacije Palome s strani lastnikov in uprave podrobno obveščeni in se v nadaljevanju vključiti v privatizacijo Palome v okviru svojih pristojnosti.

Svet delavcev Palome zavrača očitke uprave.
Svet delavcev Palome zavrača očitke uprave. FOTO: Kanal A

"Žal sta se paradržavna sklada Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) odločila, da se skrbni pregledi družbe s potencialnimi kupci opravijo na precej diskreten način, kljub temu da prodajajo 71-odstotni delež države. V fazi privatizacije nas uprava v javnosti obtožuje, da širimo o njej neresnice in delujemo zgolj na podlagi nekih govoric. Svet delavcev sprejema svoje sklepe soglasno oziroma z večinskim glasovanjem, kljub temu pa uprava v javnosti vztrajno in imensko izpostavlja ter blati predsednika sveta delavcev Jožeta Korotaja," so člani sveta delavcev zapisali v izjavi.

Dotaknili so se tudi zagotovil uprave, da deluje po načelih in s skrbnostjo "dobrega gospodarstvenika in vestno skrbi za večjo konkurenčnost Palome", kar pa po njihovem mnenju ne drži. Poslovno leto 2006 je Paloma zaključila s čisto poslovno izgubo v višini več kot milijona evrov, leto 2007 pa utegnemo, sodeč po nekaterih kazalcih, zaključiti še z dosti večjo izgubo, so še zapisali in upravi očitali tudi vrsto nerazumljivih in nepotrebnih izdatkov za "razne svetovalne storitve".

Uprava zavrača očitke

Na zapisano so se že odzvali tudi v upravi sladkogorske tovarne papirja, ki zagotavlja, da je njihov interes uspešno poslovanje družbe, njihov cilj pa izpolnjevanje letnega gospodarskega načrta ter ciljev razvojne strategije. Kot še dodajajo, jih zavezujejo sklepi nadzornega sveta, veljavna zakonodaja in dobri poslovni običaji.

V zvezi z očitki o "svetovalnih stroških" vodstvo družbe odgovarja, da so presoje Palome in notranjih poslovnih procesov s strani domačih in tujih strokovnih ekspertov nujno orodje za prenovo teh procesov. Rezultat takšnih analiz je po njihovem tudi odločitev nadzornega sveta o koncentraciji proizvodnje Palome na lokaciji Sladkega vrha, takšna vlaganja pa naj bi pokazala prve rezultate že letošnje poletje.

Prav tako so bili po njihovem nujni nasveti zunanjih svetovalcev za trženjsko komuniciranje in pravnih strokovnjakov, slednjih predvsem v razrešitvi odnosov s švicarskimi partnerji v projektu Paloma Horgen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.