Gospodarstvo

Padli kripto zvezdnik: 'Začenjam novo službo kot zapornik'

New York, 11. 10. 2024 15.41 | Posodobljeno pred 24 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Posodobitev profila na LinkedInu z novo službo je običajno prelomnica, saj pomeni priložnost svetu sporočiti napredovanje na karierni lestvici. Potem pa je tukaj Ryan Salame, nekdanji vodilni pri propadli borzi kriptovalut FTX. Medtem ko večina takšne karierne spremembe ne bi obešala na veliki zvon, je Salame pompozno najavil svoje novo "delovno mesto". Sporočil je, da je zdaj zapornik.

Ryan Salame
Ryan Salame FOTO: AP

Salame je na LinkedInu v četrtek objavil: "Z veseljem sporočam, da začenjam novo službo kot zapornik v FCI Cumberland!" Ob tem je objavil tudi grafiko, ki prikazuje češnjo, ki pada s kolačka, in ljudi, ki skačejo v zrak. Njegova objava je hitro postala viralna, kar je Salame komentiral na omrežju X z besedami: "Danes sem se naučil, da ljudje še vedno uporabljajo LinkedIn."

Salame, nekdanji zvezdnik kripto sveta, je bil v maju obsojen na sedem in pol let zapora, potem ko je septembra lani priznal krivdo za nezakonite politične donacije v vrednosti več deset milijonov dolarjev, ki jih je namenil za podporo političnim kampanjam, ki jih je podprl njegov šef Sam Bankman-Fried. Poleg zaporne kazni je bil Salame prisiljen predati premoženje v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev.

Tožilci so navedli, da sta Salame in Bankman-Fried ter nekdanji vodja inženiringa pri FTX Nishad Singh uporabljala sredstva strank FTX za donacije političnim kandidatom, ki so podpirali zakonodajo, naklonjeno kriptovalutam. Po podatkih Zvezne volilne komisije je Salame v volilnem ciklu leta 2022 doniral več kot 24 milijonov dolarjev republikanskim kandidatom in stranki, kar ga je uvrstilo med največje donatorje tistega leta.

"Salamejeva vpletenost v dva resna zvezna zločina je omajala zaupanje javnosti v ameriške volitve in integriteto finančnega sistema," je po obsodbi dejsl tožilec Damian Williams, državni tožilec za južno okrožje New Yorka.

Propad FTX: Škandal, ki je pretresel kriptosvet

Borza kriptovalut FTX je novembra 2022 propadla, potem ko so vlagatelji hiteli dvigovati svoja sredstva zaradi izgube zaupanja v stabilnost podjetja. To je sprožilo verižno reakcijo v kripto svetu, saj je razkritje finančnih nepravilnosti pri FTX povzročilo velik pretres na trgu. Sam Bankman-Fried, ustanovitelj podjetja, je odstopil z mesta izvršnega direktorja, FTX pa je vložil zahtevo za stečaj.

Leto dni kasneje je bil Bankman-Fried obsojen zaradi sedmih kaznivih dejanj goljufije in zarote, vključno s krajo milijard dolarjev z računov strank FTX ter zavajanjem posojilodajalcev sestrskega podjetja Alameda Research. Marca 2023 je bil obsojen na 25 let zapora.

Škandal FTX je opozoril na pomanjkljivosti regulacije kriptovalut in sprožil pozive k strožjemu nadzoru nad to hitro rastočo industrijo. 

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stara Ma?ka
11. 10. 2024 16.40
+1
Nekateri pravijo da trans ženske rade lažejo moškim ampak to očitno ni res, ker potem bi prodajale kripto
Nelyy
11. 10. 2024 16.25
+1
Za ljubico bo dober )..Takšne v restu komaj čakajo, da zadihajo..Ko bo prišel iz resta bo zelo na široko hodil, če sploh bo lahko.
bandit1
11. 10. 2024 16.35