Gospodarstvo

Padle cene nafte

Singapur, 25. 09. 2006 10.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Cene nafte na azijskih trgih so padle na najnižjo raven v zadnjih 6 mesecih.

Sod nafte se je pocenil za 49 centov za sodček nafte
Sod nafte se je pocenil za 49 centov za sodček nafte FOTO: Reuters

Sod (159 litrov) zahodnoteksaške lahke nafte z novembrskim dobavnim rokom se je pocenil za 49 centov na 60,06 dolarja. Sod severnomorske nafte brent se je na londonski borzi pocenil za 42 centov na 59,99 dolarja. K današnjemu znižanju naftnih cen je prispevala zadostna količina naftnih zalog v ZDA in umirjanje napetosti med Zahodom in Iranom.

Naftne cene so se od sredine julija, ko je bilo za sod črnega zlata potrebno odšteti rekordnih 78,40 dolarja, znižale za več kot 23 odstotkov. Trend zniževanja naftnih cen je posledica spleta več dejavnikov. Med njimi analitiki izpostavljajo zadostne naftne zaloge v največjih porabnicah nafte, zmanjšanje zaskrbljenosti glede stabilnosti dobave iranske in nigerijske nafte, napoved o znižanju gospodarske rasti v ZDA in pa dejstvo, da po atlantski obali ZDA letos niso pustošili uničujoči orkani.

K trendu zniževanja cen je prispevala tudi zaveza naftnega kartela Organizacije držav izvoznic nafte, da je pripravljen ohraniti sedanjo raven proizvodnje nafte. Dogajanje na naftnem trgu pa bo v prihodnje kljub temu podvrženo periodičnim skokom naftnih cen, ocenjujejo analitiki. Razlog za to so omejene zmogljivosti na področju rezervne proizvodnje nafte in njene predelave.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.