Gospodarstvo

Ovirali Schollmayerjevo poslovanje

Maribor, 09. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetnik Jurij Schollmayer je povedal, da je največja težava, s katero se soočata trgovini Bof v Gradcu in na Dunaju, Slovenija.

Po Schollmayerjevih besedah naj bi jih pri poslovanju na avstrijskem trgu onemogočali tisti, "ki imajo interes, da bi prodor Bofa v Avstrijo prikazali kot velik neuspeh, poraz moje poslovne politike". Zaradi tega se je po njegovem mnenju v javnosti tudi pojavila informacija o morebitni petmilijonski (v evrih) izgubi. Kot poudarja Schollmayer, v trgovini po pol leta ali enem letu ni mogoče govoriti o velikih izgubah. "Pravzaprav še nimamo prve letne bilance, saj se v Avstriji poslovno leto konča marca. Gre zgolj za zlonamernost."

Jurij Schollmayer
Jurij Schollmayer FOTO: POP TV

Schollmayer sicer upa, da bodo v Avstriji preživeli. Ob tem poudarja, da stroški pri poslovanju podjetja niso največji problem, saj so ti, zato ker so manjši, lahko nižji od tistih, ki jih ima velika konkurenca. "Problem v Evropi je, da ves bančni sistem, obvladovanje terjatev, preprečuje manjšim podjetjem rast na globalizacijskem trgu. Ni mogoče dobiti denarja, če ni zavarovanj."

Kot je znano, je kranjski Merkur z nedavnim nakupom še preostalih 10 odstotkov v hčerinskem podjetju Bofex postal 100-odstotni lastnik tega podjetja kot tudi trgovskih znamk Big bang in Bof, s tem pa je pridobil vpogled v poslovanje podjetja Big Bang Handels Avstrija. Nadzorni svet Merkurja je po obravnavi poslovanja podjetja Big Bang Handels Avstrija ugotovil, da poslovanje tega podjetja ni uspešno, kar pa je po njihovem mnenju posledica napačnih ocen poslovodje Jurija Schollmayerja o konkurenčnih razmerah na avstrijskem trgu in prisotnih poslovnih tveganj. Poslovanje tega podjetja bo zato treba sanirati, so konec novembra po seji nadzornega sveta sporočili iz Merkurja.

SORODNI ČLANKI