Gospodarstvo

Otok Smokvica, simbol moči družine Todorić, dobil novega najemnika

Zagreb, 26. 07. 2018 19.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Madžarski sklad je s hrvaško vlado sklenil pogodbo o oddaji v 30-letni najem za nepremičnine v državni lasti na otoku Smokvica nedaleč od Šibenika. Nepremičnine je brez plačanega nadomestila državi kar 20 let uporabljala družina Ivice Todorića.

Todorići so si na jadranski obali zagotovili otoček samo zase. Zdaj je tega obdobja (menda) konec. (Slika je simbolična.)
Todorići so si na jadranski obali zagotovili otoček samo zase. Zdaj je tega obdobja (menda) konec. (Slika je simbolična.) FOTO: iStock

Hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić in predstavniki podjetja Zelena nekretnina, ki je v lasti madžarskega sklada, so v Zagrebu podpisali pogodbo o oddaji v 30-letni najem za nepremičnine v državni lasti na otoku Smokvica v občini Primošten. Nepremičnine je brez plačanega nadomestila državi skoraj 20 let uporabljala družina Ivice Todorića.

V letih, ko je Todorić brezplačno uporabljal Smokvico, bi lahko v državno blagajno iz naslova koncesije dobili 200 milijonov kun (27 milijonov evrov).

Na to je spomnil tudi Marić, ki je dejal, da so minili časi tako nezakonite uporabe državnega premoženja kot tudi njene uporabe brez denarnega nadomestila. Novi najemnik bo plačeval 6,1 milijona kun (825.000 evrov) letno, na otoku pa brez dovoljenja ministrstva ne bo smel ničesar spreminjati. Na otok bo prispel že 1. avgusta. 

Podjetje Zelena nekretnina je prejšnji mesec na Hrvaškem ustanovil madžarski sklad Balansz Zartkoru Nyiltvegu Intezmenyi Ingatlan Alap. Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi otok uporabljali v osebne in gostinsko-turistične namene. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zagrebški časnik 24 sata poroča, da za podjetjem in skladom stoji madžarska OTP banka. Kot dodaja, je solastnik in šef OTP banke, milijarder Sandos Csanjy, dober Todorićev prijatelj. Csanjy velja za enega najvplivnejših poslovnežev na Madžarskem. Lastniško je povezan tudi z madžarsko energetsko družbo Mol.

Časnik na svoji spletni strani še piše, da je Todorića in Csanjyja povezala ljubezen do lova, pa tudi poslovno sodelovanje. Spominja, da so mediji poročalo o Csanjyjevem netransparentnem poslovanju preko offshore podjetij.

Poletna oaza, četrt stoletja rezervirana za družino Todorić 

Na otoku Smokvica je sicer približno 20 objektov, med katerimi so kamnita dvonadstropna hiša, štirje apartmaji, poslopje, namenjeno restavraciji, ter številne stranske zgradbe. Ima zasebno plažo in tudi stanovanjski objekt za delavce. V času Jugoslavije je otok uporabljala vojska, zato je bilo območje zaprto za javnost.

Nepremičnine na otoku Smokvica so lani vrnili pod državno upravo, potem ko jih je skoraj 20 let uporabljala družina nekoč najbogatejšega hrvaškega podjetnika Todorića. Ta je namreč leta 1999 kupil podjetje Grafoplast, ki je leta 1995 od obrambnega ministrstva pridobilo koncesijo za uporabo otoka.

Minister Marić je pred kratkim povedal, da bi v letih, ko je Todorić brezplačno uporabljal Smokvico, lahko v državno blagajno iz naslova koncesije dobili 200 milijonov kun (27 milijonov evrov). Ker so mu dovolili, da se brez plačila bohoti na otoku in ga po svoje ureja, je Smokvica za mnoge postala simbol moči Ivice Todorića in njegove družine, ki je dolga leta bila nad zakonom. 

Todorić sicer trenutno v Londonu čaka na odločitev britanskega sodišča o izročitvi Hrvaški. Ta ga obtožuje gospodarskega kriminala v koncernu Agrokor.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
27. 07. 2018 08.02
+18
Hrvati bi za pare dali celo državo razen Savudrijske vale v najem samo,da ni treba delat.
Uporabnik458403
27. 07. 2018 09.06
+7
Neumnez. Zaradi nacionalnega interesa hrvati niso dobili nic, Todorovic pa brezplacno uzival. Sedaj ko pa bo madzar placal 27 miljonov koncesije pa je to zate izdajalstvo.......
alenka.NN
29. 07. 2018 17.32
-1
in ti verjameš, da bodo dobili 27 mio....to je za publiko, zadaj je pa politika
Karantanija
26. 07. 2018 22.57
+17
Vsega lepega je enkrat konec.
firewall
26. 07. 2018 21.31
+42
Zdaj bodo Madzari gor snemal porno filme.
korintos23
27. 07. 2018 08.27
+2
JApajaDAja
27. 07. 2018 08.35
+6
anja bah žibert pa z najbolj bujno domišjlijo scenaristka?