Gospodarstvo

Osumljeni kartelnega dogovarjanja

Ljubljana, 21. 12. 2007 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator, Spar in Tuš so se kartelno dogovarjali o podražitvah, je prepričan varuh konkurence Jani Soršak.

Urad za varstvo konkurence je zaradi domnevno usklajenega delovanja na trgu Slovenije uvedel postopek zoper družbe Mercator, Spar Slovenija in Engrotuš, so sporočili iz Mercatorja, kjer so sklep varuha konkurence prejeli v četrtek.

Urad je postopek zoper trgovske družbe Mercator, Spar Slovenija in Engrotuš moral uvesti, ker je dobil pisno prijavo, da naj bi družbe v določenih primerih delovale usklajeno in s tem kršile zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, je pojasnil v.d. direktorja urada Jani Soršak. "Verjetnost kršitve je izkazana in mi smo na podlagi zakona dolžni izvesti postopek," je dejal.

Po Soršakovih besedah je urad sklep o uvedbi postopka sprejel zato, ker "določeni dobavitelji trdijo, da če bi sami želeli zvišati cene pri posameznem trgovcu, bi najprej morali prinesti soglasje ostalih dveh trgovcev". "To je predmet postopka," je dejal. Na vprašanje, kakšne posledice ima uvedba postopka na trgovce, pa je odgovoril, da gre zgolj za formalni učinek, torej, da se trgovce preiskuje.

Mercator: Trditve so neutemeljene

Zadnje čase slovenske potrošnike pretresajo podražitve, za katere mnogi menijo, da so neupravičene. Med osnovnimi živili omenimo le kruh, ki je že prej dosegal visoko ceno, ter mleko in mlečni izdelki.
Zadnje čase slovenske potrošnike pretresajo podražitve, za katere mnogi menijo, da so neupravičene. Med osnovnimi živili omenimo le kruh, ki je že prej dosegal visoko ceno, ter mleko in mlečni izdelki. FOTO: Dare Čekeliš

V Mercatorju trdijo, da so domneve urada v celoti neutemeljene, kar nameravajo v postopku tudi dokazati. Tudi v Engrotušu domneve urada v celoti ocenjujejo kot neutemeljene. Generalni direktor Skupine Tuš Aleksander Svetelšek je izrazil prepričanje, da bo postopek pokazal, da kartelnega dogovarjanja v trgovini ni bilo.

Uvedba postopka urada za varstvo konkurence je bila bolj ali manj pričakovana, saj se je po številnih podražitvah hrane v zadnjem času vsa pozornost usmerila prav v trgovce, ki naj bi domnevno usklajevali cene. Trgovci so sicer ves čas vztrajno zavračali očitke in krivdo pripisovali dobaviteljem. Slednji so nasprotno trdili, da so dražijo trgovci. Vse glasnejši pa so bili tudi pozivi, naj rast cen ustavi vlada, ki je trdila, da v konkurenco na trgu ne more posegati.

Mercator bo v postopku dokazoval, da ni kriv.
Mercator bo v postopku dokazoval, da ni kriv. FOTO: POP TV

Omenjeni trije trgovci, zoper katere je varuh konkurence sprožil postopek, imajo po podatkih iz raziskave Gfk Gral Iteo, izvedene novembra lani, skupaj 82,7-odstotni tržni delež. Mercatorjev tržni delež po tej raziskavi znaša 45,8 odstotka, Sparov 20,5 odstotka, Engrotušev pa 16,4 odstotka.

Po raziskavi družbe Valicon, ki jo je naročil Mercator in pred dnevi predstavil javnosti, pa je delež omenjenih trgovcev 67-odstoten. Mercator ima po tej raziskavi, izvedeni v obdobju od 15. novembra do 12. decembra letos, 37-odstotni tržni delež, Spar 17-odstotnega in Engrotuš 13-odstotnega.

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
28. 12. 2007 09.28
Kartelno dogovarjanje je bilo v preteklosti in tudi v prihodnosti, se bo tako dogajalo,saj "denar nima ušes, pa dobro čuje, nima nog pa hitro teče" žal tako se večkrat v praksi dogaja povrh še aksiomi pa smo tam........torej potrebno je odstraniti scenariste in režiserje, nato GLOBA,pa bo morda tako kaj zaleglo ali se motim ?!
tirnanog1
27. 12. 2007 20.41
se opravičujem moderatorjem za prehitro obtožbo. samo malo je trajalo, ampak objavljeno je bilo...
tirnanog1
27. 12. 2007 20.30
no vidim da moderatorji lepo brišejo njim nasprotna mnenja. ko pa hinkoti podžigajo genocid je pa to seveda dovoljeno... ccc(p)... sramota... no sicer pa. se ne čudim
tirnanog1
27. 12. 2007 18.51
In s tem primitivec zahojeni, zagovedani, ostareli, zrel za jamo, si samo potrdil moje besede. Vse slabo kar se ti je zgodilo v življenju, o čemer si govoril pred meseci si 100% zaslužil!!! Še premalo!!! Ampak ko boš riknil ti in tebi podobni bo riknila tudi ta moronska ideologija... Upam da kmalu...
hinko.murovec@siol.net
27. 12. 2007 15.44
Tirnanog in ostali genialci. Če bi bil jaz kdaj udbaš ti garantiram, da bi jih danes precej manj stikalo po kosteh, kvečjemu , če bi iskali sami svoje. Lep Pozdrav.
tirnanog1
27. 12. 2007 15.18
p.borec, hinko sta ostarela udbašas, ki jima je odklenkalo, pa pač tukaj širita svojo vero... eni pač ne morejo iz svoje kože in ne morjo pozabit obdobje komunizma kjer so lahko lenarili in gledali v zrak, ker je pač vsak moral imeti službo... zdaj jima pa kuzla v rit skače.... ko je treba mal rokave zavihat in poskrbet zase... :):):):):):):):):):):):):):):) in me spet ne bo neki mesecev....
urozz.miklavcic
26. 12. 2007 11.46
lol, kaj kartei, fovšijo je treba najprej izkoreninit...
Herbion
25. 12. 2007 17.24
Ajajaj, a ni to članek o kartelnem dogovarjanju, tle gor pa še vedno traja vojna med domobranci in partizani? Sem mislil da so že vsi 2m pod zemljo pa so še kako živi! Mislim da ste oboji zreli da se počas spokate in da svet prepustite mladim.
hinko.murovec@siol.net
25. 12. 2007 12.36
Košir_Maks, torej si res eden od zelencev, " fazan " kar se poznavanja resnice o bivši Jugoslaviji tiče. Če imaš še starše " ta prave sorte " je vse jasno. Torej srečno ubogi nevednež z dejansko oprano glavo. LP
Boštjan Grafenauer
24. 12. 2007 19.59
kva je belčki a še za svoj praznik serjete ???
DarthRevan
24. 12. 2007 19.47
Noben državnik na svojem pogrebu ni imel toliko tujih državnikov kot Tito. Zlobni jeziki pravijo da so se baje hoteli prepričat, da se je res stegnil; ampak že to nekaj pove o njegovem ugledu v svetu. Med ljudmi, katere je nekaj časa kot državnik predstavljal, ga pač nikdar ne bo imel toliko, pa ni važno iz katere republike so. Mislite da srbski nacionalisti kaj dajo na Tita? JOK, BRATE! ODPADE!
politik70
24. 12. 2007 17.56
kosir_maks Kljub prazniku ti goniš dalje svojo lajno! Kar nadaljuj v svojem tonu in sam s sabo! Na zd...... Pozdrav Politik70
doki007@email.si
24. 12. 2007 17.50
passion ,....kdo je zmagal ,...domobranci ???...... ---a niso ti izrodki prisegel hitlerju ,.....in se boril na strani nacizma in fašizma ,..??? ja ja ,..oni so osvobodil tiste ki so jih poklal po komandi hitlerja ,..!!!
kosir_maks
24. 12. 2007 17.38
Pooo: ja, pa angleži bi tut nemško govoril pa rusi tudi če ne bi bilo tita ! LOL S to izjavo pejt v vrtec ! tam ti bodo ploskal !! Hinko : Zadost , da sem skusil partijo v JNA in njihovo zaviranje procesov osamosvajanja v družbi !!
SEJ BO
24. 12. 2007 15.00
tomi če ne bi bilo Tita in ostalih junakov bi izgubili vse ti pa bi sedaj pisal v nemščini in imel kakšen grd švabski ime,kaj bi na to rekel tvoj nacionalni ponos
hinko.murovec@siol.net
24. 12. 2007 14.15
Košir Maks , mi lahko zaupaš koliko si star, morda bom potem uspel razumeti zakaj sam ne veš kaj pravzaprav hočeš. Samo še to, če bi, ampak res , če bi , ta vlada delala kar so obljubljali pred volitvami bi jo človek upošteval, toda malo poišči in poglej kaj je bilo v začetku. Če je zate " nategovanje in maščevanje " demokracija potem pač OK. Srečno. LP
tomi.passion@gmail.com
24. 12. 2007 14.10
politik70. Seveda niso zmagali nemci, ne partizani in komunisti, ki so kolaborirali z njimi, ampak so tigrovci in domobranci...te so edini parvi osvoboditelji. Lepo pa je, da tudi sam priznaš, da želite spremeniti zgodovino NOB. Končno se bo izkazalo, kakšni izdajalci naroda so bili Tito, Kardelj, Maček in ostali, ki so nas prikrajšali za Trst, Gorico, Koroško, del Prekmurja, Istro itd. Kar se pa Vatikana tiče pa še enkrat, odloči se vendar enkrat, katero stališče boš zagovarjal.
SEJ BO
24. 12. 2007 14.03
Kaj je tomi razmišljaš,je naporno,že dolgo nisi,najlažje je gobezdati,kar slišiš!!!!!!
politik70
24. 12. 2007 13.43
tomi.passion To ni moja težava(da vlade ne podpira Vatikan) To so dejstva in žalostno je da imamo tako vlado ki je nobeden več ne podpira! Ni moj namen prepričat prepričane ! Vedi pa da so bili zmagovalci druge svetovne vojne Partizani in ne nemci! Če so pa Angleži vrnili na stotine vlakov Koloborantov izdajalcev in morilcev se pa na njih obrni! Vrnili so jih z namenom in Navodili! Samo pri nas hočemo spremeniti zgodovino NOB! Pa dovolj bodi mate praznike bomo nadaljevali po novem letu!!!!! P.S. Maks tudi tebi je namenjen ta post! Zanimajmo se za prihodnost! Nič nam ne bo z rožcami poslani če pa se bomo še kregaki in sprave delali bo še huje! Sigurno se mora pa najprej Slo RKC Opravičit ne pa da izsiljuje in je izslilia razveljavitev sodbe Rožmanu! To nas bo samo še bolj skregalo če ne že nazaj v hosto spravilo. Zaradi takih zadev so se usekal Srbi in Hrvati samo mi smo pametnejši pa se bomo med sabo ! Pozdrav Politik70
SEJ BO
24. 12. 2007 13.40
tomi poglej kaj sem ti napisal na forumu mercator-sredstvo za izsiljevanje,pa boš videl kam gre tvoja prihodnost.