Gospodarstvo

Orion na Balkan?

Ljubljana, 13. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Finančna družba Orion naj bi del dejavnosti širila na trg Srbije in Črne gore.

Stavba Oriona (Foto: POP TV)
Stavba Oriona (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Po pisanju današnjih Financ, Orion prenaša del svojih lizinških poslov v Srbijo in Črno goro, da bi se tako izognili slovenskemu strogemu finančnemu nadzoru. Direktor Oriona Branko Lužar zatrjuje, da Orion nima nobenih poslov v državah nekdanje Jugoslavije.

Kolegij predsednika državnega zbora Boruta Pahorja se je na današnji seji odločil, da bo izredno zasedanje državnega zbora o povezavi med SIB in podjetjem Orion oz. Pay Consulting, ki so jo zahtevali poslanci koalicije Slovenija in poslanca SMS, v torek, 2. marca.

Zasebna finančna družba Orion in z njo povezani Pay Consultuing in Porion Invest, ki so javnosti znana tudi po nedavnih finančnih aferah glede posojanja denarja na nebančnem trgu ter po nenavadni vpletenosti v posle banke SIB, so pod strogim finančnim nadzorom urada za preprečevanje pranja denarja. Po trditvah virov časnika Financ se omenjeni finančni imperij ozira po manj reguliranih trgih. Orion naj bi že kupil neko črnogorsko družbo, ki se prav tako ukvarja z lizingom nepremičnin. Omenjeni vir opozarja, da se te dni v SČG selijo velike vsote denarja, ki naj bi jih Orion pridobil prav prek sodelovanja med Pay Consultingom in SIB.

Lužar: Ni res

Prvi mož Oriona Lužar, po pisanju Financ, odločno zanika informacije, da del sredstev seli na območje nekdanje Jugoslavije. Kot pravi, Orion tam nima nobene poslovalnice in prav tako ne kupuje nobene družbe. "O morebitnih prihodnjih poslovnih odločitvah pa ne morem dajati izjav," je za Finance dejal Lužar.

SORODNI ČLANKI