Gospodarstvo

Optimizem slovenskega gospodarstva

Ljubljana, 26. 09. 2006 14.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Gospodarska klima v Sloveniji se je septembra precej izboljšala in je daleč nad dolgoletnim povprečjem.

Gospodarska klima je nad dolgoletnim povprečjem.
Gospodarska klima je nad dolgoletnim povprečjem. FOTO: Reuters

Vrednost kazalca gospodarske klime je bila v tem mesecu za dve odstotni točki višja kot v avgustu, hkrati pa za 12 odstotkov višja kot v lanskem septembru in za 15 odstotkov nad dolgoletnim povprečjem, ugotavlja državni statistični urad.

Kazalec zaupanja potrošnikov je bil v septembru za dve odstotni točki višja kot v avgustu. Dvig kazalca je predvsem posledica bolj optimističnih napovedi potrošnikov glede privarčevanega denarja v prihodnjih 12 mesecih, ugotavljajo na statističnem uradu.

Septembra so direktorji tendence v predelovalnih dejavnostih ocenili boljše kot pretekli mesec, desezonirana vrednost kazalca zaupanja je bila namreč za dva odstotka višja kot v avgustu. S tem je dosegla najvišjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju. Kazalec zaupanja v predelovalnih dejavnostih je bil septembra tudi za 13 odstotkov višji kot septembra lani ter za 17 odstotkov nad dolgoletnim povprečjem.

Tudi tendence v trgovini na drobno so se septembra v primerjavi z mesecem prej izboljšale za dve odstotni točki. V primerjavi z lanskim septembrom pa je bila vrednost kazalca zaupanja višja za 11 odstotnih točk.

Vrednost kazalca zaupanja v gradbeništvu je bila v septembru še za tri odstotke višja kot pretekli mesec in je s tem dosegla novo najvišjo vrednost v celotnem opazovanem obdobju. Prav tako se je tudi kazalec zaupanja v storitvenih dejavnostih septembra izboljšal za tri odstotke.

Omenjene kazalce izračunavajo na statističnem uradu s pomočjo ankete o poslovnih tendencah v predelovalnih dejavnostih, trgovini na drobno in ankete o mnenju potrošnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.