Gospodarstvo

'Onemogočajo uspešno delovanje'

Koper, 18. 05. 2009 08.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu Luke Koper so sporočili ministru Vlačiču, da gre krivdo za neučinkovitost nadzornega sveta iskati pri posameznih nadzornikih.

Minister Vlačič
Minister Vlačič FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki zaposlenih v nadzornem svetu Luke Koper so se v petkovem odprtem pismu odzvali na očitke ministra za promet Patricka Vlačiča o neučinkovitosti nadzornega sveta Luke. Poudarjajo, da gre krivdo za neučinkovitost nadzornega sveta iskati pri posameznih nadzornikih, ki nadzornem svetu onemogočajo uspešno delovanje.

Govoriti o nadzornem svetu, kot da gre za enoumno celoto, se nam zdi banalno, poenostavljanje zapletene realnosti s strani ministra Vlačiča pa žali tudi predstavnike zaposlenih, pišejo Nebojša Topič, Mladen Jovičić in Stojan Čepar. Nadzorniki Luke Koper so neenotni, nekateri od njih pa "očitno pod vplivom in celo pritiskom, in zato v dvomih, ali naj verjamejo upravi in predsedniku nadzornega sveta, ali naj izvedejo svoje delo nadzora in sami ugotovijo dejstva."

Zadnja dogajanja v nadzornem svetu Luke Koper kažejo na urejanje razmer, seveda pa se pri tem pojavljajo trenja in upor tistih, ki jim učinkovitost sveta ne ustreza, še pišejo predstavniki zaposlenih. "Glede na to, da je nadzorni organ v zadnjem času pridobil dovolj jasnih dokazov o spornem delovanju uprave, je za pričakovati, da se bodo stališča večine nadzornikov že na naslednji seji poenotila," napovedujejo.

Spomnimo, da je zadnja seja nadzornega sveta, na kateri naj bi nadzorniki razpravljali tudi o nezaupnici prvega nadzornika Borisa Popoviča, po nekaterih navedbah pa tudi o nekrivdni razrešitvi predsednika uprave Roberta Časarja in člana uprave Alda Babiča, zaradi nesklepčnosti odpadla, nadzorniki pa bodo spet zasedali v sredo.

Kriminalistična preiskava v Luki Koper-2
Kriminalistična preiskava v Luki Koper-2 FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki zaposlenih odgovarjajo tudi na napovedi Vlačiča o sklicu skupščine, pri čemer poudarjajo, da je sklic redne skupščine "prazna in nepotrebna floskula", saj se večini nadzornikom mandat izteka. Ministra za promet pozivajo, naj se z dejanji odzove na opozorila, ki naj bi že dalj časa prihajala iz strokovnih krogov Luke. Vlačič je pretekli petek sicer napovedal, da bo sprožil postopek za sklic izredne skupščine družbe in menjavo njenih nadzornikov, v teku pa je tudi izredna revizija poslovanja družbe.

Na to, da je za stanje v Luki Koper zaradi prepočasnega delovanja soodgovorna tudi država oziroma ministrstvo za promet, je na protestnem shodu delavcev pretekli teden opozoril tudi nekdanji predstavnik zaposlenih v nadzornem svetu Boris Bradač, ki je s tega položaja zaradi osebnih razlogov odstopil marca letos.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

andreja2008ab
19. 05. 2009 10.27
tale Vlačič pa ni glih perla.....sem pričakovala več....
Simon Jug 1
18. 05. 2009 22.48
še en politični napad na gospodarstvo. Slovenčki pa se medtem ubadajo s Hrvaško, Patrio ipd., civilna iniciativa in društvo novinarjev sta kot kaže na dolgem dopustu... Res vsaka čast tej vladi kako spretno in tiho izvaja te menjave, v tem so levi res vedno bili mojstri. Škoda, da niso taki mojstri tudi na drugih bolj pomembnih področjih, ki neposredno vplivajo na življenje navadnih ljudi.
manco-capac
18. 05. 2009 21.44
Včasih so rekli - čigar regija, tistega religija, danes pa -čigar vlada, tistega gospodarstvo.
Bohem
18. 05. 2009 15.22
@neo1: ne biti še eden od slepcev, ki so zaslepljeni z barvno paleto politikov, saj rdeči, beli, levi in desni POLITIKI skrbijo izključno le za lastne riti ter nikakor in nikoli za dobrobit države kaj šele državljanov. Zbuditi se in spregledati bo treba, samo kaj ko nas novinarji posiljujejo samo s površnim turbo-kapitalističnim materialom. Raziskovalno novinarstvo je mrtvo.
neo1
18. 05. 2009 10.20
Problemov v Luki bo konec, ko bodo rdeči spet popolno prevzeli to desetletja samo njihovo trdnjavo! Briga pa rdeče kako uspešna je Luka Koper. Važno je samo, da je rdeča, ker samo rdeči znajo voditi tako velika podjetja!