Gospodarstvo

Omejena veljavnost pogodb

Ljubljana, 22. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nekatere pravice delavcev bodo veljale le za člane, veljavnost kolektivnih pogodb pa bo odvisna od reprezentativnosti sindikatov.

Stavkovna straža: Nekatere delavske pravice naj bi postale 'ekskluzivna' last reprezentativnih sindikatov
Stavkovna straža: Nekatere delavske pravice naj bi postale 'ekskluzivna' last reprezentativnih sindikatov FOTO: Dare Čekeliš

Na današnjem nadaljevanju usklajevanja predloga zakona o kolektivnih pogodbah so se socialni partnerji pod vodstvom ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Drobniča načeloma dogovorili tudi glede splošne veljavnosti kolektivnih pogodb. Te bodo imele ta status v primeru, da jih sklenejo reprezentativni sindikati, so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.

Pri tem se bo v primeru, da je za dejavnost ali delodajalca sklenjenih več kolektivnih pogodb iste vrste na isti ravni, uporabljala za delavce ugodnejša kolektivna pogodba. Poleg tega je predvideno, da stranki lahko določita, da nekatere pravice delavcev veljajo le za člane sindikata.

Razprava je tekla tudi glede načel, ki naj bi bila uporabljena pri institutu razširjene veljavnosti kolektivne pogodbe. Ob tem so si socialni partnerji pridržali možnost podrobnosti doreči na naslednjem sestanku, ki bo 5. aprila.

Socialni partnerji so med drugim uskladili tudi doslej sporni člen, ki določa vsebino obligacijskega in normativnega dela kolektivne pogodbe. Tako bo kolektivna pogodba v normativnem delu lahko vsebovala tudi zagotavljanje pogojev za delovanje sindikata pri delodajalcih, če se bosta stranki tako sporazumeli.

SORODNI ČLANKI