Gospodarstvo

Olajšave za podjetnike

Ljubljana, 31. 12. 2008 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veljati začne novela zakona o dohodnini, v skladu s katero bodo lahko samostojni podjetniki že pri dohodnini za leto 2008 uveljavljali znižanje davčne osnove v višini 30 odstotkov.

Samostojni podjetniki bodo lahko že pri odmeri dohodnine za leto 2008 uveljavljali znižanje davčne osnove v višini 30 odstotkov investiranega zneska v opremo in neopredmetena dolgoročna sredstva. Doslej je ta olajšava znašala 20 odstotkov naložbe. Hkrati se ukinja omejitev v absolutnem znesku, tako da bo olajšavo mogoče izkoristi vse do višine davčne osnove – in ne več le do po 10.000 evrov v dveh zaporednih letih –, in sicer še v petih letih po letu vlaganja.

Paket ukrepov vlade za blažitev posledic finančne krize je vreden 800 milijonov evrov.
Paket ukrepov vlade za blažitev posledic finančne krize je vreden 800 milijonov evrov. FOTO: POP TV

Da bo zavezanec lahko uveljavljal omenjeno olajšavo, mu ne bo treba več za polni delovni čas zaposlovati vsaj enega delavca. Naložbena olajšava se zvišuje tudi za kmete.

Vlada podpira zvišanje investicijskih olajšav za najmanjše, da bi jim tako olajšali prehod skozi prvega pol leta, ko bo verjetno recesijski pritisk še trajal, je ob sprejemanju novele zakona v DZ povedal finančni minister Franc Križanič.

Paket ukrepov

Predvidoma že za januar je Križanič napovedal nov paket ukrepov, s katerim bodo podobne olajšave uvedli tudi za nekatere družbe z omejeno odgovornostjo. Če bi želeli zvišati naložbene olajšave za celotno gospodarstvo in še znižati splošno davčno stopnjo pri davku od dohodkov pravnih oseb, pa bi potrebovali 400 milijonov evrov, vendar bi bili s tem po Križaničevih besedah vsi ostali ukrepi neizvedljivi.

Paket ukrepov vlade za blažitev posledic finančne krize je vreden 800 milijonov evrov, vanj pa poleg sprememb pri dohodnini med drugim sodijo še spremembe pri določitvi višine akontacij davka od dohodkov pravnih oseb. Novela zakona o davčnem postopku, ki prav tako začenja veljati danes, določa, da se bo pri določitvi višine akontacij davka od dohodkov pravnih oseb za leto 2009 upoštevala stopnja davka, ki bo veljala prihodnje leto – to je 21 odstotkov –, in ne letošnja, ki znaša 22 odstotkov. Zavezanci za ta davek bodo tako lahko prihodnje leto plačevali akontacije v zmanjšani višini.

Z novelo zakona o davčnem postopku se poleg tega na novo določa odpis davka pri stečajih in prisilnih poravnavah, uvaja osebno vročanje odločb v določenih primerih, davčna uprava pa zavezancem, katerih dohodki v posameznem letu ne presegajo zneska splošne olajšave, ne bo več izstavila informativnega izračuna dohodnine.

Več na Cekin.si (tudi z davčnim koledarčkom):

Zadnji dan za upravičence do donacij
Manj davkov za samostojne podjetnike

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
01. 01. 2009 21.49
PREFEKTA POGREŠAM.
islampizde
01. 01. 2009 18.19
pametno! zdej bos lahko imel dva delavca in te bosta kostala 150% namesto 200%.. en korak blizje zmanjsanju brezposelnosti.. bravo levica! to so povzeli po Ircih, samo tam ce imas zaposleno zlahto ali pa starejsega od 55 let ne placujes prispevkov..
b77
01. 01. 2009 18.01
kako bodo kekci , ki nikoli niso delali v gospodarstvu odločali o rešitvah zanj! Boste videli kje bomo pristali! BLIŽA SE URA RESNICE!!!!!!
ivo55
01. 01. 2009 14.37
Če že imamo tržno ekonomijo, zame taka novela pomeni le diskriminatoren pristop do gospodarskih subjektov, saj se preko dodatnih olajšav brez dodatnih obveznosti do družbe, v primerjavi s tistimi, ki več zaposlujejo skozi redno delovno razmerje ( d.o.o., d.d. , zadruge.. ) res ruši osnovne principe . .... Pa bo še več študenterije delalo po damping ceni dela v bifejih, agencijah..., saj za olajšavo še delavca več ne rabi s.p. zaposliti... namesto da bi študirali .. pa seveda se ob mercedese in zastonjkarstvo pri vrtcihne bomo več niti smeli spotikati..
gizmohizmo
01. 01. 2009 11.47
JA ZDAJ PA OLAJŠAVE, KO ŽE VLADI TEČE VODA V GRLO. SO SE SPOMNILI, DA KURO KI NOSI ZLATA JAJCA NI DOBRO UBITI. PREJ PA JE BILO OBLJUB NA JEZIKU NA PRETEK, PA NOBENIH KONKRETNIH OLAJŠAV VSEENO PA SO PODJETNIKE OŽEMALI, KAR JIM JE VSEKAKOR PRAV PRIŠLO. BI REKEL DA MALCE PREPOZNO. ZDAJ PA NAJ PODJETNIKI ZAŽENEJO GOSPODARSTVO IN REŠIJO DRŽAVO.
Tonček Balonček
31. 12. 2008 15.57
Teh desničarjem imam že preko glave, kje so levaki, ta pravi!??
Jozsef
31. 12. 2008 14.01
S tem se podjetniki postavljajo v NEENAKOPRAVEN polozaj. Olajsava mora biti za vse podjetnike. Ne glede ali vlaga ali ne. Taksen ukrep je diskriminatoren. Saj postavlja nekatere podjetnike v favoriziran polozaj pred drugimi, s tem pa krsi ministrstvo bistvo konkurencnosti. VSI POD ISTIMI POGOJI!
Tonček Balonček
31. 12. 2008 09.35
A ta vlada naj bi bila leva? Saj gre za popolnoma desničarske ukrepe!!
Holobček
31. 12. 2008 09.25
si bodo spet polnili žepe pa jamrali naprej.
Andrej Marc
31. 12. 2008 08.37
haha, 10.000 evrov, pljunec v morje, take olajsave nej si nekam utaknejo, DDV na dobicek nej zmanjsajo raje.