Gospodarstvo

Oktobra Slovenijo obiskalo manj turistov

Ljubljana, 25. 11. 2009 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oktobra je Slovenijo obiskalo kar dva odstotka manj turistov kot v enakem obdobju lansko leto. Obisk tujih gostov je upadel, obisk domačih gostov pa je ostal skoraj nespremenjen.

Oktobra je bilo v Sloveniji za dva odstotka manj turistov.
Oktobra je bilo v Sloveniji za dva odstotka manj turistov. FOTO: Reuters

Oktobra je slovenske turistične kraje in znamenitosti obiskalo 203.714 gostov, kar je dva odstotka manj kot oktobra lani. Po začasnih podatkih državnega urada za statistiko o turističnem prometu so v Sloveniji v prvih desetih mesecih zabeležili 2,4 milijona turistov oziroma dva odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

V primerjavi z lanski oktobrom je upadel obisk tujih gostov, in sicer za tri odstotke, na 122.465. Obisk domačih gostov pa je ostal skoraj nespremenjen, saj so jih oktobra našteli 81.249.
V prvih desetih mesecih letos je v Sloveniji letovalo 909.392 domačih in 1,49 milijona tujih turistov. Število domačih gostov je bilo v tem obdobju za sedem odstotkov večje, medtem ko se je število gostov iz tujine zmanjšalo za šest odstotkov.

V slovenskih turističnih krajih so oktobra zabeležili 559.758 nočitev domačih in tujih turistov, kar je enako kot oktobra lani. V prvih desetih mesecih letos pa je bilo v Sloveniji skupaj 7,42 milijona turističnih nočitev, kar je v primerjavi z enakim obdobjem lani za odstotek manj.

Med nočitvami je bilo oktobra 55 odstotkov tujih. Od tega so največ nočitev prispevali turisti iz Avstrije (21 odstotkov). Sledili so turisti iz Italije (19 odstotkov), Nemčije (11 odstotkov), Hrvaške (pet odstotkov), Rusije (štiri odstotke), Madžarske (štiri odstotke) in Japonske (tri odstotke).

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gorencdask
25. 11. 2009 14.38
Odkar sem se znebil stereotipa, da je treba dopust preživet na hrvaškem morju, sem spoznal Slovenijo, kakršne prej nisem. Pojdite malo okoli po Sloveniji in videli boste, koliko ponuja. Že moja domača občina ima toliko vsega za videt, da rabiš kar nekaj časa. Promoviranje tega je pa seveda (na žalost) druga zgodba.
bucymd
25. 11. 2009 14.27
zakaj pa ni nobene novice o naših cestah ,ki so zelo nevarne celo smrtonosne. to so nam prišli povedat evropejci!!
plutto
25. 11. 2009 14.04
Tako kot v ostalih panogah so nesposobneži , so v tej panogi tudi...žal je tako in turizem ni tukaj nobena izjema.
galiot
25. 11. 2009 13.43
V Sloveniji imamo resnično veliko lepot,samo obiskati jih je treba.Drugače pa tako kot v vseh gospodarskih panogah,se tudi v turizmu pozna ,da je recesija.Saj manj obiska beležijo ,zelo turistične države.
vinadap
25. 11. 2009 13.12
Restless - svet je majhen,Slovenija je pa zelo velika,samo treba jo je obhoditi. Kar se pa kmečkega turizma tiče,jih pa imamo v Sloveniji vsaj pol toliko,kot v Avstriji. Ko boš nekoč obhodil vse slovenske pokrajine,boš verjetno drugače mislil. Slovenija ni samo Portorož,Ljubljana in njen grad ter Portorož. Slovenija nudi zelo širok spekter turizma,samo spoznati ga je treba.
Nad.oblaki
25. 11. 2009 12.36
Saj jim nimamo tako rekoč nič za ponudit, neke bogate zgodovinske infrasktrukture v mestnih jedrih nimamo, na katero bi bili lahko ponosni (in ni v razpadajočem, ter zanemarjenem stanju)...tako opevani Bled se tudi pomoje od 70. let prav veliko ni spremenil... prestolnica je eno samo gradbišče (in verjetno bo še nadaljnih 5 let, zaradi arheoloških izkopavanj in nujno potrebnih parkerišč ravno pod Kongrescem)... zgodovinski Kolizej seveda hitro porušit in namesto tega razje rjavo futuristično stavbo zgradit (z odobrilom ministrice za kulturo), no ja Ljubljanski grad je bil lep dokler ga niso preveč modernizeral in mu vzeli dušo... tudi samo podeželje- vsak gradi po svoje nobene neke arhitekturne zasnove ali pa vsaj določila za brave (vijolče, roza, svetlo modre,...) fasad (Nemci in Avstrijci denimo slovijo po kmečkih turizmih in urejenosti naselji na katerih dobro služijo z turizmom). Naš obalni turizem fokuseran na Portorož, kjer "furajo" visokocenovni turizem in vikend turizem v enem (pomoje edinstveno, hehe)... Piran se tudi ni veliko spremenil skozi leta...in še in še...