Gospodarstvo

Okolju prijazen avto

Ljubljana, 27. 03. 2008 08.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Boštjan Belčič
Komentarji
21

Avtomobilska industrija je našla rešitev za prihodnost. Gre za okolju bolj prijazen avtomobil, ki ga poganja čisti vir - vodik.


KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neptun1980@email.si
28. 03. 2008 10.35
Ne vem, ampak zdi se mi, da so nam ta pogonski vir enostavno vsilili. Tako kot je spodaj rekel mojemnenje, res ni potrebe po dvakratnem pretvarjanju električne energije . Očitno je ves namen samo v tem, da bo lahko zopet cela množica podjetij kovala dobiček. Rezultat pa bo avto, ki bo tehnoško dosti bolj kompliciran kot navaden električni. Da boš z vožnjo plačeval desetim podjetjem, namesto samo trem ali štirim. Če je razlog za uvedno pogona na vodik to, da se da elektriko za elektrolizo pridobivati iz toplogrednih plinov je več kot očitno, kako nas skušajo nategniti. Vsa sredstva, ki so jih namenjali v tehnologijo vodikovega pogona, bi lahko enostavno namenili razvoju boljših baterij in kar je ključno, zdajle nebi imeli termoelektrarn temveč elektrarne ki bi ŽE pridobivale eleketrično energijo iz toplogrednih plinov. Ne pa da je razvoj še vedno v povojih. Rezultat pa bi bil dosti bolj enostavno vozilo, kot ta, ki nam ga bodo začeli množično prodajati šele in samo takrat, ko bo fosilnih goriv začelo res primanjkovati. Me zanima, kaj bi imel za povedati kak strokovnjak z ekonomskega področja na temo, kaj se podjetjem bolj splača uvesti: navaden električni ali avto na vodik? Grem stavit, da bi se odločil za slednjega.
makajjezvami
28. 03. 2008 00.02
Dolgoročno česa drugega kot vodika ne bo, vsaj ne v neomejenih količinah Je pa res da gre tukaj za dvakratno pretvarjanje energije: najprej iz elektrike v vodik kasneje pa spet iz vodika v elektriko ali mehansko delo. Bolj učinkovito bi bilo poganjati kar z elektriko iz baterij. Drugače se pa elektriko za elektrolizo da pridobivati tudi brez toplogrednih plinov.
ServerAUTOMATIC
27. 03. 2008 20.44
isys_sm@ Ne skrbi, tudi Hyundai, Toyota in Honda razvijajo take motorje, pa še marsi kdo. Vendar v tem prispevku omenjajo le BMW. Reklama pač.
isys_sm
27. 03. 2008 18.50
ko bi jim le uspelo...bi mogoče nehali zasmrajevat in zastrupljat lastni planet. Škoda samo da je BMW, kar pomeni drago ko hudič ;)
ekolog
27. 03. 2008 17.06
Novinarji - bla bla brez vsakekega ozadja. Produkt je le voda? To je možno le če vodik spojiš z čistim kisikom. Če pa spajaš vodik z zrakom pa je ena mala majcena zadevica v zraku ki predstavlja kar 79% enote zraka - dušik. Dušik + vodik pa je kar 27x bolj toplogredni plin kot CO2 pa še vonj po WCju. In ker gre za zgorevanje, nastanejo tudi NOx. Mislim da se tehnike pač ne da posiljevati in to je razlog da se te nove tehnologije ne primejo tako kot bi želeli.
Nauders
27. 03. 2008 14.11
BMW razvija tehnologijo!!!!!!!
zajcek21@email.si
27. 03. 2008 11.54
saj ze vrsto let je mozno delati avto na zrak in se na kaj boljsega kot je bencin! a velike multinacionalke s nafto to preprecujejo, da bi se taki avti zaceli masovno delati!!!!
ServerAUTOMATIC
27. 03. 2008 11.50
+1
Prej ali slej bosta nafta in benzin le del avtomobilske zgodovine.
freaky0j
27. 03. 2008 11.36
Hehe, avto sem videl na lastne oči že lani novembra, ko je imel BMW manjšo turnejo po Belgiji. Moram priznati, da avto izgleda popolnoma enako kot ostale BMW 7, razlika je edino pri poklopcu za dotok goriva, ki izgleda zelo vesoljsko. Avto ima dve močni prednosti pred ostalimi avtomobili - tišino, je skorajda neslišen in ekološkost, izpušne cevi sploh nima.
Caterpillar
27. 03. 2008 11.06
kako je lahko stranski produkt voda? ce bi pa iz vode dobivali vodik?
predaI
27. 03. 2008 10.26
Tata motors bo ponudilo na trg avto na zrak. To bo dejansko kompresiran zrak, ki ga bomo doma priklopili na kompresor in v dveh urah bo "tank" poln. Manjsi avto bo imel max hitrost cca 120km/h in doseg 300km. Za vec informacij: Google -> Tata Air Car lp
Fazo
27. 03. 2008 10.19
a je že kdo pioštudiru kako pridemo do vodika? z elektrolizo vode? ko bo to ekonomsko, bom jaz papež. Edina trnutno sprejemljiva varianta je z razcepom ogljikovodikov, kjer v najbolšem primeru nastane zravn etanol (ki ga ponavadi zgorevajo za dirkalenike...in da spet CO2), če gremo pa samo na razpad CH-jev je pa neizbežno, da nastane CO2... in v končni fazi pridemo okoli riti v varžet. hibridi bodo še nekaj časa najbolj v razcvetu, samo trenutno je to še bolj tko...a veste kok ma prius porabe? dobrih 7L/100km!!!!...če se hočte jit naravovarstvenika se voste s kolesom al si pa kupte golfa dizla s tamalo mašino! Lp, M
drejchi@yahoo.com
27. 03. 2008 10.12
Kake bedarije oz. izkoriščanje "zelene mode" s strani proizvajalcev avtomobilov, novinarji pa jim seveda nasedejo, pa še napihnejo vse skupaj ("našli rešitev za prihodnost" - WTF, lepo vas prosim). Seveda je avto s pogonom na vodik zelo čist, nič pa ni omenjeno, koliko energije se porabi pri proizvodnji vodika in pa da se danes večina vodika še vedno pridobi iz fosilnih goriv. Okrog riti v žep torej.
LexLuthor
27. 03. 2008 10.06
Saj ravno o tem pišem - zapiranje TE in odpiranje NE. Urana še zlepa ne bo zmanjkalo, problem je le njegovo pridobivanje, ker so najbogatejši rudniki preveč radioaktivni. Potem pa lahko še stotisoče bojnih glav predelamo v gorivo, pa imamo mir za naslednjih 200 let.
Jana Laganis
27. 03. 2008 10.02
Ko mi še razložijo, kako bodo na ekološki način pridobivali vodik, bo morda celo kaj jasno. Sploh vejo, koliko energije gre za to? Metanje peska v oči - okolju prijazno, ja in kaj še....
Roy Batty
27. 03. 2008 09.52
Te kvazi okolju prijazne neumnosti se kar nadaljujejo. Okolju prijazen avto ne obstaja in ga nikoli ne bo. Večino okolju neprijaznih izpustov proizvede vaše vozilo še preden z njim prevozite en sam kilometer, skratka pri izdelavi. Recimo za vlivanje bloka motorja dvanajstvaljnika se porabi energija, ki jo porabi večstanovanjska hiša v celem letu. Avtomobilska industrija z lahkoto izkorišča zeleno zavest potrošnikov za doseganje prodajnih rekordov, namesto da bi stremela k pravim rešitvam, ki pa so v najboljšem primeru še vedno kompromisi. Ti kompromisi so predvsem najti razmerje med energijo izdelave, samo porabo in pa življensko dobo, ki je ključnega pomena. Žal gredo trendi v obratni smeri, ko vam vsako leto ponudijo bolj zeleno vozilo kot je bilo tisto, ki ste ga kupili lani. ... planet pa crkava naprej.
mighi
27. 03. 2008 09.42
Kaj pa avtonomija? 100 ali 200 km z enim tankom...najbolje, da dajo v serijsko proizvodnjo še vlečno kljuko, da bomo vsaj cisterne lahko s sabo vozili :) lexluthor- dokler ni "čiste" elektrike počasi z ogrevanjem in vožnjo na el., saj večino in poceni el dobimivamo ravno iz TE (EU,ZDA). JE po moje ni trajna rešitev, saj so zaloge urana pri današnji tehnologiji omejene prav tako kot fosilna goriva.
LexLuthor
27. 03. 2008 09.15
V bistvu to je novica. Princip tehnologije je res dolgo znan, bilo pa je ogromno problemov glede učinkovitega shranjevanja vodika. Problem je bolj v politiki, ki stremi k zmanjševanju porabe elektrike, namesto k spodbujanju. V roku 10 let, bi morala celotna Evropa nadgraditi elektrodistribucijsko mrežo, nadomestiti vse termoelektrarne s sodobnimi jedrskimi centralami in SPODBUJATI rabo elektrike na račun rabe fosilnih goriv. Torej bi morali vsi tudi vodo in stanovanja ogrevati z elektriko, ne pa s plinom ali kurilnim oljem. Še posebej to velja za industrijo. Šele potem se bo pokazal tudi učinek čistih avtomobilov. Sicer se bo CO2 prozvedel v termeoelktrarni in ne šele v motorju avta, celotna slika glede globalnega segrevanja pa ne bo nič boljša.
koky
27. 03. 2008 09.12
Še veliko krvi bo preteklo preden bo kaj takega prišlo v serijsko uporabo. Drugače pa pogon na vodik ni nekaj novega. Tehnologija je razvita že vsaj 30 let. Dokler je nafte in dokler nekateri bajno služijo s tem, takih avtomobilov ne bomo vidl na cestah.
Samo.Jst
27. 03. 2008 09.11
...s čim se bomo prevažali ko bo zmanjkalo nafte?! Buhhuuu... joooj, obstaja toliko alternativ za splošni prevoz, samo večina ni stopila še v uporabo, ker pač so več al manj vse patente pokupili naftni bogovi (beri: NO limit budget)... ...vodik vodik vodik... bla bla bla, kaj pa alkohol recimo(INDYCAR)? zamenjaš posodo na črpalki, tako da ustreza alkoholu... agregatno stanje je isto, tako da predvidevam (kot laik) da bi bilo neprimerno ceneje... ...samo ja, H2... huh, neprimerno lepši simbol za propagando ;)