Gospodarstvo

Ogroženi prihranki varčevalcev?

Ljubljana, 08. 10. 2008 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenske banke so očitno preveč lahkomiselno posojale denar. Najbolj so tvegale s posojili za menedžerske odkupe, podjetniki pa imajo zdaj težave z odplačevanjem kreditov.


KOMENTARJI (41)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mobius
10. 10. 2008 19.20
GLEJTE KAKO GRE NAFTA SEDAJ DOLJ, SEDAJ PA JE NAFTE DOVOLJ, KER JE VEČINA NE BO VEČ POTREBOVALA.
mobius
10. 10. 2008 14.09
In vsaka generacija mora izgleda na lastni koži izkusiti kaj se lahko zgodi, pa še vedno ne sprevidi, zgodovina se ponavlja skozi vso večnost.
mobius
10. 10. 2008 14.07
SEDAJ PA SE ŠE ZAMISLITE ALI OBSTAJA DEMOKRACIJA IN KO ENI GOVORITE DA JE OBSTAJAL KOMUNIZEM, NE ENO NE DRUGO, OBSTAJA TISTO KAR ODGOVARJA MANJŠINI KATERA ODLOČA NA PODLAGI DENARJA O VSEH NAS. PZ!!!
mobius
10. 10. 2008 12.33
In ker kapitalizem temelji med drugim tudi na ustvarjanju vedno novih želja, ni šanse da bi šlo to v neskončnost, vedno nam skušajo prodati nekaj česar v bistvu ne rabimo. pz !!!!
mobius
10. 10. 2008 12.17
Vedno pa se je treba vprašati kdo je lovec in kdo žrtev ali obratno.. pz!!!
mobius
10. 10. 2008 12.10
Mimogrede, kar začnite dvigovati denar iz bank, tako jim boste še bolj pomagali in sebe pokopali tudi če boste imeli ves denar v rokah bo postal brezvreden, mislim da je to že dolgo znano, rajši kupujte zlato hehe samo je drago in vedno dražje bo tako če bo zavladala panika, vam bog pomagaj jaz tako nimam veliko denarja in bom vse pustil v banki, ker ga dejansko tako vsaki mesec sproti porabim, me pa zanima ali mu bo na koncu poštar nosil denar na dom hehe, mislim da bom šel med poštarje, ali pa bomo spet dobivali kuverte, mogoče bone, kdo ve.
mobius
10. 10. 2008 12.00
izgleda da enim ni jasno kapitalizem sloni na izkoriščanju človeka po človeku, manjšina se organizira in poveže in vodi vso finančno in drugo politiko v svetu, množice delajo za čim manjše plačilo da, lahko kapitalist pobere čim več, raja je razbita kapital povezan, ko pa pride do borbe med sami kapitalisti tudi tam so večje in malo manjše ribe potem pa se sistem poruši, tisti kateri vodijo in inicirajo te dogodke odstranijo konkurente in dobijo v roke še državo katera naj bi rešila situacijo in vprašajte se od kod državi denar ali mislite da neskončno tiskanje denarjs lahko reši problem, nop, ve se kdo tisti denar da za velike obresti in še za marsikaj drugega. Pa imate kapitalizem, če imaš ne vem kako veliko produkcijo ti nič ne pomaga, če tega ne more nihče kupiti, da ne govorim o ceni energije itd, vsakemu ki zna malo razmišljat mora biti jasno da sistem kateri temelji na temu da vsako leto planira višjo produkcijo, prodajo, dobičke ne more biti večen, ker se mešetarji kateri operirajo samo z številkami preračunajo in ko se kolesje začne vrteti v obratni smeri ga je težko zaustaviti, večina bo pač plačala ceno, največje ribe pa bodo še naprej plavale v kalni vodi. Sem že napisal nekajkrat, lov na zajce bo treba enkrat začeti ali pa bo večina drago plačala tako ali drugače eni pa se bodo spet izmazali. pz vsem !!!!
pikanet
10. 10. 2008 09.37
Ali ima država kakšne strašne rezerve,da lahko jamči za depozite ?Se strinjam,da bi nenaden dvig vseh prihrankov državljanov banke spravilo v bankrot.Ampak težava ni samo v bankah ,tudi gospodarstvo je na psu.Zato se je treba vprašat s čim bi država garantirala?Morda z državnimi obveznicami,ki bi bile vnovčljive čez 20 let,ker se iz take svetovne krize ne izvlečeš v 5-ih letih.Finančnik naš glavni pa lahko obljublja vse živo,itak bo kmalu vse prevzela nova garnitura,ki bo vsega kriva na koncu.Gospod bo pa itak sam še dva meseca v preljubi naši,in ga boli....on je pokasiral.
fuksel
10. 10. 2008 09.01
vse te krize so umetno ustvarjene.... s kom se je začelo z J.P. Morganom....banko ene najvplivnejših ameriških družin poleg rockefeller jev in rothschild sov... in kam bo odšlo 700 miljard dolarjev..... njim že tako gromozansko bogatim.... V evropi pa je podbna situacija...... ..
spam1
09. 10. 2008 22.19
> Zebite se delnic in si zagotovite gotovino! Tudi iz drugih naložb potegnite gotovino ali pa boste nakoncu ostali suhi! Ah seveda. S takimi nasveti se zadeva samo še slabša. \"Vsi denar iz banke! (da bojo ja propadle)\"
fmunih@email.si
09. 10. 2008 20.49
Kdor vlaga na borzo mora vedeti, da je gospodarska rast v svetu odvisna od avtomobilske proizvodnje, in ko ta stagnira se dogodi recesija! Takrat se ne kupuje nikakršnih delnic, ker ineprestano zgubljajo ceno. Lani sem napovedal, da bo cena delnic NKBM pod 20 euri prej kot v enem letu. Sedaj napovedujem, da bodo delnice še naprej padale. Osel gre le enkrat na led! Če bi bili vedeži pa nebi bili reveži! Zebite se delnic in si zagotovite gotovino! Tudi iz drugih naložb potegnite gotovino ali pa boste nakoncu ostali suhi!
Navihanko
09. 10. 2008 11.51
NAVADNI SMRTNIKI NE MISLIMO VEČ POKRIVATI SLABE NALOŽBE BANK, KOT SMO JIH V .tranziciji. Slabe gospodarje je potrebno poslati v DOB, da premislijo s čigavim denarjem se igrajo MONOPOLI
User300173
09. 10. 2008 10.57
Varen denar? Za varne prihranke navadnih državljanov je Banka Sicilijanska v Trstu. Tam ga ne bo nobeden ukradel. Zanj skrbi Mafija, katera da nekaj na dobro ime. Lopova okrasti je velika sramota in tega se se Mafija dobro zaveda. Vse za dobro ime! Se ne šalim!
User300173
09. 10. 2008 10.52
Opsa! Imam 500 evrov plače, grem na banko po kredit za avto in kot garancijo zastavim ta isti avto obroke kredita pa mi plačuje direktor podjetja v katerem delam. Enkratna zgodbica.To se dogaja, ampak v nasprotni smeri. Kateri direktor oz. član nadzornega odbora je iz svojega žepa plačal slabo poslovno odločitev? Nobeden! sedaj pa naj bi državljani plačali iz svojih žepov! Želi kdo v tej naši državi revolucijo? Mu jo lahko takoj postrežemo. Sramota za našo državo!
KESS
09. 10. 2008 09.12
Ce je dnar v banki je še najbolj na varnem...., kolk se je zgubl v zadnje pol leta z delnicam ali vzajemnimi skladi!! ne paničart!
selector
09. 10. 2008 09.10
Eh, Janša je padu samo zarad dveh zakonov: - Zakon o preverjanju izvora premoženja - Zakon o obdavčenju praznih nepremičnin Razni šroti in ostala golazen, za katero bi lahko na Dobu odpru nov oddelek se je blazno zbala kako bi lahko pojasnila od kod so v kratkem času pridobili toliko premoženja in so strelal z vsemi kanoni (zastonjski časniki, delo, večer... itd.). Tale kriza pa je takole. Lahko si pameten in greš kupit takrat ko bo vse skupaj padlo pod sbi index 5000- al pa še kje bolj dol. Tisti ki so mel do zdej denar na borzi po večini itak kej več kot psihičnega pritiska ne čutjo :P
gospakatja
09. 10. 2008 08.51
ja kje pa mislite držat svoje prihranke, če ne v bankah, pod modrocem ?
habla
09. 10. 2008 08.28
vsem, ki uporabljajo ta \"forum\" za sproscanje svoje napetosti z navijanjem za svoje leve ali desne favorite in grajanjem na nasprotnike: ne glede na to kdo upravlja z drzavnim kapitalom (ali je to kdo iz vase stranke ali ne) je njegovo gonilo profit, ker pac tako je v kapitalizmu. Ali so njegove zelje velike ali majhne se odraza v stopnji tveganja. Ce izberes manjse tveganje je tudi manjsi donos in obratno. Tudi to je del kapitalizma. Strokovnjaki iz firm, katerim je za strankarsko pripadnost obicajno vseeno, skupaj z predstavniki oblasti v nadzornih svetih odlocajo o teh tveganjih. In vcasih se narobe odlocijo, posebej ko je to tveganje vecje. Ko se pravilno odlocijo smo vsi tiho, ne glede na to da tudi sami placajo veliko davka od dobicka, ki gre tudi za naso blaginjo. Ups, nismo tiho, ker so v primeru uspeha direktorji dobili kot nagrado delnice, ki so vredne veliko denarja. Ampak to samo zaradi tega ker pac tako je v kapitalizmu. Direktorje nagradis za uspesnost in ta uspesnost se obaicajno meri v profitu, ki ga naredijo za lastnike kapitala. Ena podjetja ustvarjajo miljonske/miljardne zasluzke in ce njeni direktorji dobijo kaksen promil od tega so ti zneski ogromni in za nas smrtnike taksni da nam provzrocijo slabe obcutke. Ampak tudi to je del kapitalizma in povsod v svetu, kjer velja ta ureditev, je tako. Ko se pa zgodi kaksna nepredvidena situacija , kot je ta, je seveda nekdo kriv. Ta ki je sprejemal odlocitve v preteklosti, ker jih je moral. In to ali je ta oseba vas favorit iz leve ali desne je cista slucajnost. Sam imam tudi kredit in poloznice in sem srecen, ko mi ostane kaj od place. Vem da eni imajo veliko vec in da eni imajo manj. Samo za to ne poskusam okrivljati politike, ker vem da bo to ostalo tako ker ni odvisno od njih ampak od gospodarske ureditve, ki se ji rece kapitalizem in sem jo tudi sam izbral.
lukovec
09. 10. 2008 08.24
pajtlerblanka09.10.2008, 00:33 tVOJE ROKE SO DOBRE EDINO ZA D.... K....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
resslovenka
09. 10. 2008 08.03
Svetovna recesija je zelo resna zadeva in tako jo je treba tudi vzeti. Tudi pri nas v Sloveniji. Govoriti o garancijah države je sicer pomirjujoče, ko pa pride do zloma, ti tudi državne garancije ne pomagajo. To je bilo v preteklosti že dokazano. Seveda moramo biti optimisti, da se bo vse obrnilo v pozitivno smer. Banke pa, ki so dajale hipotekarne kredite za menadžerske prevzeme verjetno tega niso predvidele . Vsekakor pa je stanje bolj resno, kot se nam ga prikazuje.