Gospodarstvo

Ogorčeni delavci: 'Zakon ni sprejemljiv niti v najmanjših delih'

Šoštanj, 28. 10. 2024 07.43 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š., STA
Komentarji
32

Iztekla se je javna obravnava osnutka predloga interventnega zakona o prihodnjem režimu delovanja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), po katerem bo TEŠ skupaj s Premogovnikom Velenje v okviru javne gospodarske službe namenjen ogrevanju prebivalstva in podjetij v Šaleški dolini. Predlaganim rešitvam nasprotujejo v lokalni skupnosti in tudi na GZS. Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije je ob tem ponovil, da izraža odločno nasprotovanje predlogu.

TEŠ
TEŠ FOTO: Luka Kotnik

Po njihovem mnenju "takšen zakon ni sprejemljiv niti v najmanjših delih". Zato na predlagano niso podali pripomb: "Menimo, da bi z dajanjem pripomb ali predlogov poslali sporočilo, da smo pripravljeni na kompromisne rešitve, kar pa ne drži. Interventni zakon v predlagani obliki je namreč neskladen s pravnimi in socialnimi načeli, ki so temelj pravičnega prehoda, ter vzbuja resne pomisleke tako glede spoštovanja zakonskih dolžnosti in interesov zaposlenih kot tudi prebivalcev Šaleške doline."

Po njihovi oceni gre pri predlaganem zakonu predvsem za reševanje družbe HSE in zaščito njenih poslovnih interesov. Medtem ko predlog ne daje odgovorov na ključno vprašanje, ki zadeva dolgoročno prihodnost Termoelektrarne Šoštanj in Premogovnika Velenje ter njihove zaposlene. "Ne omenja se niti z eno samo besedo, kaj se bo zgodilo s TEŠ in premogovnikom, ko TEŠ preneha delovati kot gospodarska javna služba. Ta manko v predlogu zakona potrjuje naše pomisleke, da predlog zakona skriva ozadje, v katerem se kujejo načrti za morebitno privatizacijo oziroma razprodajo dela slovenske energetske infrastrukture."

Pristojnemu ministru očitajo, da z uporabo izrazov, kot je "stečaj", predvsem psihološko straši javnost in ustvarja občutek panike. "Resnica je, da bi TEŠ lahko nadaljeval z obratovanjem tudi v primeru stečaja, kar pomeni, da prebivalci in gospodarstvo Šaleške doline ne bi ostali brez ogrevanja. Poleg tega so v TEŠ na voljo tudi plinske turbine, ki lahko zagotavljajo toplotno energijo, pri čemer cene plina na evropskih borzah trenutno strmo padajo."

V sindikatu so tako prepričani, da ob pregledu celotne situacije postane jasno, da ne gre za reševanje ogrevanja v Šaleški dolini, temveč za reševanje HSE. "To je očitno še posebej pomembno v kontekstu potencialnega najemanja novih kreditov za nove projekte. Predvidevamo, da bi izločitev TEŠ in PV iz skupine HSE povečala kreditno sposobnost HSE, kar je verjetno ključni razlog za izključitev."

Pristojnim očitajo zavajanje javnosti: "Jasno je, da TEŠ v resnici ne bo deležen nobenih novih investicij za dejansko preobrazbo v toplarno. To pomeni, da bo TEŠ še naprej deloval kot termoelektrarna, vendar se bo s pomočjo zakonske manipulacije prikazoval kot nekaj, kar v resnici ni."

In poudarjajo, da zaradi sprejemanja interventnega zakona obstaja še dodaten razlog za zaskrbljenost glede državnega poroštva za posojila. "Po neuradnih informacijah naj bi Evropska investicijska banka že napovedala unovčitev državne garancije za 440 milijonov evrov posojila, ki ga je TEŠ prejel za gradnjo blok 6 v TEŠ, pri čemer naj bi dolg še vedno znašal okoli 270 milijonov evrov. EIB naj bi zdaj zahtevala unovčitev tega poroštva, kar pa HSE uradno zanika. Kot navaja HSE, so kljub temu pogovori z EIB v zvezi s korporativnimi spremembami še vedno v teku, kar potrjuje, da obstajajo pomembna neskladja in negotovosti v kreditni pogodbi zaradi izločitve termo divizije iz HSE. To vzbuja resno vprašanje o smiselnosti in varnosti tovrstnega zakona."

Izpostavljajo tudi, da interventni zakon v predlaganem 23. členu celo predvideva omejevanje prejemkov zaposlenih, kar je z vidika socialnega dialoga povsem nesprejemljivo in predstavlja nevaren precedens z vidika pravic delavcev. 

In kaj predlagajo? "HSE naj še letos pripoji vse svoje odvisne družbe k matični družbi. Tako bi ostala zgolj ena pravna oseba – ena družba. To ni nič novega, skupina HSE že zdaj deluje kot ena entiteta, le pod množico odvečnih pravnih oseb in z dvakrat več direktorji, kot jih dejansko potrebujejo. S tem bi takoj odpravili potrebo po interventnem zakonu ter hkrati zaščitili TEŠ in premogovnik pred "morebitnim stečajem", pri tem pa bi bila družba HSE v celoti učinkovitejša z manj birokratskimi in finančnimi bremeni."

Ob tem pa pozivajo k sprejetju zakona o zapiranju Premogovnika Velenje in zakona o prestrukturiranju regije Saša. Ter k takojšnjemu umiku predloga interventnega zakona.

Kritiko so danes ponovili tudi v GZS. "Interventni zakon vsebinsko ni dovolj premišljen, zato tudi ni zrel za sprejem. Manjkajo tako strokovne podlage za zagotavljanje zanesljivosti elektroenergetskega sistema kot tudi ustrezni nadomestni viri," navajajo mnenje generalne direktorice GZS Vesne Nahtigal

GZS je v dopisu, poslanem ministru za okolje, podnebje in energijo v okviru javne razprave, opozorila, da bi lahko predlog zakona v trenutni obliki ogrozil konkurenčnost podjetij in dolgoročno destabiliziral regijo. Zato je pozvala k podaljšanju roka za javno obravnavo ter k pripravi nujnih študij o zanesljivosti oskrbe z energijo, so še znova poudarili.

Kaj pravi interventni zakon?

Z interventnim zakonom bi režim delovanja elektrarne spremenili v luči vse bolj nerentabilne proizvodnje elektrike v termo diviziji Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ki jo sestavljata TEŠ in Premogovnik Velenje, in nezmožnosti nadaljnjega pokrivanja teh izgub.

TEŠ bi bil do zagotovitve nadomestnega vira za zagotavljanje daljinske toplote po novem namenjen ogrevanju za prebivalstvo in podjetja v Šaleški dolini. Režim, ki bi ga TEŠ zunaj skupine HSE opravljal kot javno gospodarsko službo, je predviden do konca leta 2029, za pokrivanje izgub pri tem početju je načrtovano za skupno 833 milijonov evrov državnega nadomestila.

TEŠ bi deloval na svojem tehničnem minimumu obratovalne moči, kar presega obratovalno moč, potrebno za zagotavljanje ustrezne količine toplote regiji, zato bo kot stranski produkt proizvajal tudi elektriko. To bi lahko prodajal na trgu.

Predvidene so tudi obveznosti za obe občini in distributerja toplote (trenutno je to Komunalno podjetje Velenje), in sicer bi morali ti med drugim zagotoviti nove proizvodne vire, ki bodo skupaj z vsemi drugimi razpoložljivimi nepremogovnimi viri zagotovili zanesljivo in varno oskrbo odjemalcev v obeh občinah s toploto brez blokov 5 in 6 v TEŠ-u do konca leta 2029.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je zakonski osnutek v javno obravnavo dalo 18. oktobra, kar pomeni, da so imeli zainteresirani za svoje pripombe in predloge le pet delovnih dni. Na ta račun je bilo v javnosti slišati kar nekaj kritik. Se pa po drugi strani s sprejemom zakona mudi, saj naj bi novi režim obratovanja TEŠ-a veljal s 1. januarjem 2025.

Največ nasprotovanja predlaganim rešitvam je v lokalni skupnosti in med predstavniki zaposlenih v termo diviziji HSE. Tako velenjska občina kot sindikata v Premogovniku Velenje in TEŠ-u sta prepričana, da zakonske rešitve ne prinašajo pravičnega prehoda za zaposlene ter pravičnega socialnega, družbenega in gospodarskega prehoda Savinjsko-šaleške regije. Opozarjajo tudi na posledice za slovenski elektroenergetski sistem in oskrbo z elektriko ob izpadu proizvodnje elektrike iz Teša. V sindikatu Premogovnika žugajo celo z zaostritvijo sindikalnih aktivnosti.

Mestno občino Velenje medtem motijo tudi predvidene (investicijske) obveznosti zanje in za Občino Šoštanj, ne da bi bile ob tem sprejete rešitve za pravičen prehod regije po koncu energetske rabe premoga. Tako zahtevajo, da se hkrati s sprejemom interventnega zakona, če je ta res nujno potreben, sprejmeta tudi zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje in zakon o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške regije.

V Šaleški dolini so ob ukrepih za postopno ugašanje TEŠ-a oblikovali tudi Slovensko društvo za ohranitev šaleške energetike, ki mu predseduje Branko Sevčnikar, katerega delo v vlogi sindikalista sega v obdobje izvajanja projekta šestega bloka Teša, ki v javnosti velja za primer neustrezno in neučinkovito vodene investicije. Zaradi nje poteka tudi sodni postopek proti tedanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku.

Še bolj ostri kot v lokalni skupnosti so medtem v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). V predlaganih rešitvah vidijo veliko tveganje za državljane in gospodarstvo ter jih ocenjujejo kot nesprejemljive. Ker po njihovih navedbah manjkajo strokovne podlage za zagotavljanje zanesljivosti elektroenergetskega sistema ter ustrezni nadomestni viri, so opozorili, da bi lahko predlog zakona v trenutni obliki ogrozil konkurenčnost podjetij in dolgoročno destabiliziral Savinjsko-šaleško regijo. Pozivajo k temeljiti javni razpravi o rešitvah za šaleško energetiko.

  • BRICKS 1
  • BRICKS 2
  • BRICKS 3
  • BRICKS 4
  • BRICKS 5
  • BRICKS 6
  • BRICKS 7

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
28. 10. 2024 11.20
Plešite misija Golob vam vlada.Kar ste na volitvah sejali sedaj žanjete.
Mladi? Plasto
28. 10. 2024 11.05
+2
za zaprtje TEŠa so krivi tisti ,KI SO DALI ZAVAJAJOČE IN LAŽNE PODATKE OB ZAČETKU PROJEKTA !!!!! torej če bodo v dolini jezni , lahko začnejo pri svojem sindikalistu , pa pol gredo do rotnika in ostalih udeležencev , ZA KATERE SE TOČNO VE KDO SO !!!! včasih so goljufive peke namakali v ljubljanici .... kaj bojo v šaleški dolini naredili s svojimi goljufi je njihova stvar IN NE PROBLEM CELE SLOVENIJE !!! 2000 zaposlenih ? -- mura jih je imela več , pa smo zaprli !!!!!
Mekenzi
28. 10. 2024 11.05
+1
V vseh Vladahod 1991 so kradli in uničevali, kar se je zgradilo v komunizmu, so zapravili prodali sedaj je ostalo bore malo in to se vse zapufano. Katastrofa. 😭😭😭
mackon08
28. 10. 2024 10.44
+3
Zaprlo se je desetine tovarn, zapre se lahko Teš in rudniki. Za ogrevanje pa je alternative koliko hočeš. Ne rabijo megalimanske teš za ogrevanje. Naredijo se postaje za ogrevanje na plin pa je. Časi zastonj kurjave so minili.
frenk707
28. 10. 2024 10.44
+1
Vse to so škodljive posledice janšizma, korupcije pri gradnji TEŠ 6 v kompaniji s SD.
lokson
28. 10. 2024 11.03
+1
Daj ne bluzi. TEŠ ni rentabilen izključno in samo zaradi emisijskih kuponov, OE agende Goloba.
bandit1
28. 10. 2024 10.31
+1
Sicer pa tujo curo je lahko opletat po koprivah.
bandit1
28. 10. 2024 10.32
+5
frenk707
28. 10. 2024 10.41
-2
Tudi vsi od sekte sds so tudi še v SLO,... na žalost.
Da se mene pita..
28. 10. 2024 10.23
+3
Podrite že to sramoto.
bandit1
28. 10. 2024 10.27
+3
Dokler so jedli iz sklede ki so jo drugi polnili je bilo OK, sedaj pa sramota.
penzic123
28. 10. 2024 10.44
-2
Ti si ena velika sramota. Tam dela preko 2000 oseb, ki preživljajo svoje družine. In ti temu rečeš sramota? 1/3 elektrike dobite iz TES,kje pa boš polnil mobitel, na sonce?
poper00
28. 10. 2024 11.00
-1
penzic so nnajboljše plačani na svetu.Sramota si sam ,ko cuzate celo Slovenijo.
zdravkob
28. 10. 2024 10.13
+3
Slovenci so pa medtem tako zlobni, da jim likvidacija TEŠa ne hodi nič narobe, ker je bolj pomembno, da domačini končno plačujejo ogrevanje. Samo da ne bi kdo imel kakšne koristi. Prava žlehtnoba, ki je pripravljena milijardo evrov vreč v smeti za nič. Vsi bomo imeli dražjo elektriko na položnicah, pa tudi to ni nič hudega, sam da se be velenjčani ogrevali na odpadno toploto.
PomisliNaSonce
28. 10. 2024 10.25
+1
Problem je, da se ne ve koliko cevi natančno je zakopanih in kam pelje vse ta tako imenovana "odpadna" toplota. Ki pa nikakor ne nastane iz nič. Kwh energije = kwh energije. Če kuriš premog za elektriko, ne kuriš istega še za ogrevanja kar tako uzput. Naj to kdo proba doma, ce je vseeno če ogrevaš en štuk ali dva...
zdravkob
28. 10. 2024 10.07
+4
Likvidacija TEŠ6 je povsem nerazumno dejanje, ali pa vsaj nihče noče povedat v čem je naekrat problem, da je treba tak projekt likvidirat. Nenazdanje gre za 30% slovenske elektrike. Takega izpada ne more plačat gospodarstvo kar tako.
kiropraktik
28. 10. 2024 09.48
+2
Za ogrevanje naj v rdečem bazenu PLEŠEJO!
penzic123
28. 10. 2024 10.46
-1
S takimi izjavami, se lahko zgodi, da boš potreboval kiropraktika.
wsharky
28. 10. 2024 09.42
+6
bodo v Sektorju za koordinacijo pametne specializacije na Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj rešili problem TEŠ-a - kakšne sektorje si ti vladajoči izmišljujejo, da svoje ljudi kadrujejo tam ajajaj
Bolfenk2
28. 10. 2024 09.39
+8
Potrebujemo politike, ki bodo končali z norostmi zelenega prehoda, ukinili CO2 kupone in bo elektrika iz TEŠa spet poceni.
wsharky
28. 10. 2024 09.38
+2
če ne bo dela bodo se pač tisti ki so do sedaj delali tam pač vrnili domov ali pa šli na delo v nemčijo
Kviz
28. 10. 2024 09.35
+1
Saleškim levnuhon je odklenkalo, razen če si ustanovijo svojo republiko v rudniku.
spoštovanje
28. 10. 2024 09.27
+10
HSE je z politiko vred leglo laži in sinonim za korupcijo.....res gre samo za nekaj pohlepnih riti v politiki in na HSE, da si z preprodajo elektrike filajo žepe in uničujejo vse pred seboj za dosego cilja...bi bilo pa fajn da se HSE razleti, ker to ne pelje nikamor več....še za sončne panele na jezeru lažejo ljudem
wsharky
28. 10. 2024 09.12
+9
bo Uroš Rotnik rešil situacijo skupaj z tovarišem Hanom in Lukecom Mesecom
poper00
28. 10. 2024 11.03
Uroš jo bo rešil skupaj z plešavim politkomisarjem
proofreader
28. 10. 2024 09.07
+10
Do kdaj bo še ta nesposobna vlada?
Vakalunga
28. 10. 2024 09.06
+8
To je konec socialistične zgodbe, zgodbe o socializmu, zgodbe o uspehu, mali Jugoslaviji, konec sranja z spomeniki, partizanščino, socialističnimi uspehi, Velenjsko metodo, rdečimi zvezdami, rdečo duhovno hrano in samo upravljanjem z temelji Marxizma, Kardeljevimi nebulozami, zdej lahko prodajo spomenik rdeče barabe Josipa Broza, ga razžagajo peljejo na odpad si kupijo kranjsko, pir in plešejo.
penzic123
28. 10. 2024 10.52
Banion
28. 10. 2024 08.59
+10
noben zakon ni potreben, ekonomska cena ogrevanja, naj plačujejo saj so hoteli imeti, morda jim bi lakovnih uspel prodati kako ekonomsko teorijo kako dobiti denar. Obratovanje teša pri sedanji ceni kupobov s katerimi bogatijo zasebniki država nima od tega nič mi pa plačujemo.Ukinit kupone, nekako reprogarmirtai kredite in bomo imeli bolšo elektrarno kot je večina nemških. Saj se da le hoteti je treba, to pa nočejo ker hočejo dokazat d amoramo zgraditi drugi blok jedrske
DAEMONIUM
28. 10. 2024 08.58
+11
Svoboda ima rešitev za zblojene slovenske volilce ki volijo "samo da ni Janša" kako bo rešila pomanjkanje elektrike ko bodo uničili tes 6 in sicer: Pozor: Od 1. januarja bodo bojlerji prepovedani, tako bo v praksi. V PURES 3 je določeno, da je za ogrevanje prepovedana uporaba generatorjev toplote in grelnih teles, ki delujejo po Joulovem načinu, kar z drugimi besedami pomeni, da gre za neposredno rabo električne energije. Med takšna grelna telesa ali generatorje toplote spadajo IR-paneli, električno talno gretje, grelniki sanitarne vode (bojlerji), električni radiatorji. To velja v primeru, ko električna energija za delovanje dobivajo iz javnega električnega omrežja ali drugega vira, kjer električna energija ni pridobljena iz OVE.Prepoved velja tudi, ko gre za vzdrževanje Ob tem pa velja poudariti, da bo določilo o električnih grelnikih za sanitarno vodo, začelo veljati šele 1. januarja 2025. Od takrat naprej bomo lahko kupili le še grelnike, katerih moč je manj kot 2 kW, in grelnike s prostornino največ 15 litrov. Glede na ponudbo pa ima večina grelnikov moč 2 kW, kar je glede na pravilnik preveč saj ne bi dosegli ciljev razoglicenja. Plesite norci ki ste volili norega goloba,plesite🔊🕺💃🔊
penzic123
28. 10. 2024 10.54