Gospodarstvo

OECD Sloveniji: Manj izdatkov in več reform!

Pariz, 26. 05. 2010 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

OECD ugotavlja, da bo bistveno zvišanje minimalne plače verjetno oslabilo konkurenčnost in rast Slovenije. Dodaja, da bo morala naša država zmanjšati rast izdatkov in izpeljati reforme zdravstva in pokojninskega sistema.

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je v danes objavljeni gospodarski napovedi Slovenijo opozorila, da bo morala s prihodnjim letom okrepiti prizadevanja za fiskalno konsolidacijo ter pokojninsko in zdravstveno reformo. Ugotavlja tudi, da bo bistveno zvišanje minimalne plače verjetno oslabilo konkurenčnost in rast države.

Med tveganji za okrevanje Slovenije OECD omenja tudi negotovost v območju evra.
Med tveganji za okrevanje Slovenije OECD omenja tudi negotovost v območju evra. FOTO: Reuters
Premier Borut Pahor bo jutri v družbi ministrov Mitja Gasparija in Franca Križaniča odpotoval v Pariz. Na ministrskem zasedanju Sveta OECD bo iz rok letos predsedujočega, italijanskega premierja Silvia Berlusconija, uradno prejel povabilo za vstop v organizacijo. To bo eden izmed zadnjih formalnih korakov na poti Slovenije k članstvu v organizaciji.

"Glavni izzivi za Slovenijo so podobni kot izzivi za Evropo – zagotoviti je treba fiskalne reze z zmanjšanjem rasti izdatkov v javnem sektorju ter pomembne reforme v zdravstvenem in pokojninskem sistemu," je izzive v gospodarski napovedi povzel glavni ekonomist in namestnik generalnega sekretarja OECD Pier Carlo Padoan.

Glavni ekonomist OECD je ob tem poudaril, da strukturne reforme niso lahke, a da obstajajo osnovna, zelo koristna politična pravila za njihovo uspešno izvedbo. Do teh pravil so v organizaciji prišli z raziskovalnim projektom, ob preučevanju primerov uspehov in porazov pri izvajanju strukturnih reform, na primer pokojninskega sistema. Prvo in izjemno pomembno pravilo je po njegovih besedah to, da je potrebna zelo močna komunikacijska strategija in postopna gradnja širokega konsenza. Drugo pravilo pa je: ker strukturne reforme potrebujejo čas za rezultate, so vmes potrebni kompenzacijski mehanizmi. Po tretjem pravilu pa je treba paziti, da reforme niso videne, kakor da ciljajo samo na en segment, temveč morajo biti široke in povezane.

Past ob zvišanju minimalne plače

OECD v napovedi za Slovenijo, ki bo kmalu postala njena članica, sicer ugotavlja, da naj bi se rast letos in prihodnje leto postopoma krepila. Ob izteku kratkoročnih ukrepov na trgu delovne sile je verjetno povečanje brezposelnosti, inflacija pa bo zaradi oslabljenega gospodarstva verjetno ostala zmerna. Javnofinančni primanjkljaj bo po napovedi organizacije v Sloveniji letos 6-odstoten.

Med glavnimi tveganji za okrevanje Slovenije v OECD navajajo negotovost v območju evra pa tudi bistveno povečanje minimalne plače. Zaradi 23-odstotnega zvišanja minimalne plače bi lahko Slovenija, če bi višina minimalne plače dosegla višino povprečne, izgubila delež na izvoznem trgu, s čimer bi ogrozila okrevanje, ugotavlja organizacija v napovedi za članice OECD in druge države po svetu, ki jo sicer objavlja dvakrat na leto.

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

picajzel
27. 05. 2010 07.32
V razmislek...za informacijo bi nam lahko povedali koliko nas stane državna administracija z vsemi izdatki...delavci smo kaplja v morje in samo izgovor, da prispevamo k inflaciji, če nam povišajo plačo za par eurov...HALOOOOOOOOO Primerjajmo celoletni bruto dohodek delavca in iuzdatek države za sprehode naših funkcionarjev v tujino...kot se spomnim je bil samo obisk z letalom v Bosni....Da ne govorimi o dobičkih, ki so si jih delili tudi v humanitarnih organizacijah (afera RK je vsem znana)...torej za vse je kriv delavec, ki zasluži komaj za položnice, njega davkarija takoj dobi, če pa podjetja več let ne plačujejo dajatev, pa jih država dokapitalizira... Mislim, da bo res "uboga gmajna" morala v boj za "staro pravdo"....
partizan71
27. 05. 2010 05.04
Sej ni problem minimalna plača, ampak to, da večina ne prejema povprečne plače.Kar pomeni ,da bi morala zategniti pas privilegirana banda.
Odpri.oci
26. 05. 2010 20.33
Koliko pomenijo napovedi OECD-ja lahko nazorno vidite pri Grčiji, ki je že 50 let članica OECD, pa jih ni nikoli motil pokojninski sistem v Grčiji.... zadnje čase ste lahko sami večkrat prebrali na forumu, kakšne penzije in kakšno minimalno plačo imajo.....
guna
26. 05. 2010 18.27
Premier Borut Pahor bo jutri v družbi ministrov Mitja Gasparija in Franca Križaniča odpotoval v Pariz. Na ministrskem zasedanju Sveta OECD bo iz rok jedel. Yeeeessss toooooo Pahor too mi levi prirvrženci Vam slepo zaupamo, verjamemo,Vi ste moder,pošten mož, zato tudi podpiramo arbitražni sporazum. Kdo slovencem koplje grob,kdo dela reveže,lačne... kakor vedno kriv je Janša,ampak mi levi sploh ne vemo zakaj,glavno da imamo Janša za žrtveno jagnje.
posebnez
26. 05. 2010 17.19
OECD- ti ki so največ krivi za nastalo situacijo, beri krizo, bodo sedaj pametovali. V teh izjavah se vidi vsa hinavščina nesposobnih ekonomistov, ki še javno pametujejo kje tiči vzrok za nastalo situacijo in kako jo je potrebno rešit. Sramota za cel Slovenski narod da se pustite na tak način potiskat v novodobno suženjstvo, edina razlika med sužnji v antičnem rimu in danes je ta da so tedanji sužnji imeli vsaj hrano da so preživeli, danes nekateri še tega več ne zmorejo kljub obilno založenim trgovinam. Sramota za slovenske politike, da se takim lažnivcem ne znajo postavit po robu. Očitno sloveska politična scena ne premore niti enega politika, ki bi imel dovolj pokončno držo, da bi se zoperstavil temnim sila osi zla, temveč imamo samo neke ritoliznike, ki lezejo ali enim ali drugim v rit, ne glede na to kakšno nepopravljivo škodo delajo z tem Slovenskemu narodu.
Adolph
26. 05. 2010 15.39
Slovenci si sami kopljejo svoj grob . . . ..
ivo55
26. 05. 2010 15.03
A zdaj je pa minimalna plača ključni faktor, ki ogroža Slovenijo, na odgovornost za zapravljene milijarde pa bomo seveda kar pozabili ( Kacin ), zadolževali se bomo še naprej za plače javnih birokratov....namesto znižanja v okvire, ki jih zmore gospodarstvo, kaj še le bo ko bodo nekateri aktivneži zaradi pomanjkanja koke padli v abstinenčno komo...
antonino
26. 05. 2010 15.00
Delavci, vam pa je prav, naj pljuvajo po vas, naj vam vzamejo osnovno dostojanstvo, bodite hlapci, če zaradi svoje hinavščine ne znate stopit skupaj, da bi dosegli tudi nekaj zase. - Potem pa vas prosim, da ne jokate, kako vam je hudo - ko vam bo res, se boste že začeli brigati zase
antonino
26. 05. 2010 14.58
pa tepčki neumni, kaj vam res nič ne pomaga šola. Imate nevem kake doktorate, a ne veste osnovne stvari, da ni delavec in njegova minimalna plača kriva za krizo, ampak nesposobni in požrešni managerji.
carpathian
26. 05. 2010 14.46
oecd je pečat pod novim svetovnim redom. opozarjali smo PROTI natu, PROTI evropski uniji, pa ste nas do nedavnega imeli za bedake. sedaj vas prosimo da se uprete PROTI OECD, če vam je kaj mar zase!