Gospodarstvo

Odstopil prvi nadzornik Palome

Sladki Vrh, 29. 04. 2008 11.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bojan Peče ne namerava več voditi nadzornega sveta, poleg tega naj ne bi bil več pripravljen nadzorovati Palome v prihodnjem mandatu.

Predsednik nadzornega sveta Palome Bojan Peče je prejšnji teden podal odstopno izjavo, s čimer sta seznanjena tudi največja lastnika podjetja, Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod), piše današnje Delo.

Iz Kada so sporočili, da so z odstopom Pečeta seznanjeni, podrobnejših razlogov, zakaj se je Peče za to odločil, pa niso želeli komentirati.

Paloma
Paloma FOTO: POP TV

Po majski skupščini družbe Peče ne namerava več voditi nadzornega sveta, poleg tega naj ne bi bil več pripravljen nadzorovati Palome v prihodnjem mandatu. "Lastniki so me predlagali za člana nadzornega sveta, vendar nisem več zainteresiran za nadaljnje delo v nadzornem svetu," je povedal Peče.

Po pisanju časnika naj bi se Peče tako odločil, ker država ni izpeljala napovedane privatizacije družbe, ki bi podjetju prinesla strateškega lastnika, prav tako pa lastniki do zdaj niso sprejeli nobene vizije oziroma strategije za nadaljnji razvoj družbe, ki jo vodi Danilo Marin.

Peče je že četrti od petih aktivnih članov sicer šestčlanskega nadzornega sveta Palome (Marinova funkcija je zamrznjena), ki je v zadnjem obdobju sklenil, da Palome ne bo več nadziral. Najprej je to zaradi nove službe napovedal Igor Hustič, nato sta protestno odstopila še dva delavska predstavnika, Karl Ferk in Tomaž Koman.

Nadzorni svet Palome je sicer prav pod Pečetovim vodstvom pred kratkim zavrnil zahtevo lastnikov po sklicu te izredne skupščine. Na njej bodo namreč delničarji odločali o povečanju števila nadzornikov s šest na devet, kar po mnenju sedanjih nadzornikov ni racionalno.

Nadzornika Bojan Peče in Zvonka Novak Habot
Nadzornika Bojan Peče in Zvonka Novak Habot FOTO: Kanal A

V skladu s postopkom bo morala tako skupščina najprej odpoklicati sedanje nadzornike oziroma sprejeti njihove odstope, torej Bojana Pečeta, Zvonko Novak Habot, Danila Marina, Igorja Hustiča, Karla Ferka in Tomaža Komana. Za nove predstavnike kapitala v nadzornem svetu pa so predlagani Peče, Novak Habotova, Simon Černetič, Krešo Šavriča, Lovrencij Galufa in Marin. Možno je tudi, da bosta Kad in Sod na skupščini dala predlog z drugimi imeni.

Po pisanju Dela naj bi bila končana tudi revizija petletnega poslovanja Palome, ki jo je na zahtevo državnih skladov opravila družba Ernst&Young. Po neuradnih informacijah revizija ni odkrila večjih nepravilnosti. V Palomi ugotovitev ne želijo komentirati, dokler z njimi ne bodo seznanjeni lastniki družbe, in tudi Peče s poročilom o pregledu poslov uradno še ni seznanjen.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.