Gospodarstvo

'Odstop ali odhod'

Ljubljana, 02. 07. 2009 16.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če Tasič ne uspe doseči razrešitve z mesta župana Prevalj, bo moral razmisliti, da bo odstopil z mesta generalnega direktorja Slovenskih železnic," je odločen premier Pahor.

"Železnice so velik sistem, ki terja celega človeka," poudarja Pahor.
"Železnice so velik sistem, ki terja celega človeka," poudarja Pahor. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik vlade Borut Pahor meni, da hkratno opravljanje dveh tako odgovornih vlog, kot sta vodenje Slovenskih železnic (SŽ) in županovanje, ni mogoče. Od generalnega direktorja Matica Tasiča pričakuje, da bo odstopil z mesta prvega moža železnic, če ga prevaljski občinski svet ne razreši s položaja župana. O tej zadevi sta spregovorila v sredo, ko je prvi mož SŽ kot član gospodarske delegacije spremljal premierja na Madžarsko.

'Tasič je še vedno župan'

Svetniki občine Prevalje na današnji seji sveta, ki jo je zaradi odsotnosti Tasiča vodil podžupan Danilo Vute, med točkami dnevnega reda niso razpravljali o Tasičevi nepreklicni odstopni izjavi, so pa o tem govorili ob koncu seje. Na vprašanja svetnikov je Vute pojasnil, da je Tasič še župan Prevalj in da je trenutno v bolnišnici. Kot je dejal Vute, je župan Tasič trenutno na pregledih v bolnišnici in da "upa, da ni kaj hudega". Ocenil je, da situacija trenutno za nikogar na Prevaljah ni dobra. Izrazil je prepričanje, da znajo na Prevaljah zadeve "modro rešiti" in se strinjal, da je sicer župan najvišji organ, je pa občinski svet odgovoren za vodenje občine.

Bodo Tasiča razrešili?

Zapustitev županskega stolčka zahtevata tudi minister za promet Patrick Vlačič in nadzorni svet železnic, ki ga vodi Andrej Godec. V nadzornem svetu SŽ so nad potekom dogodkov presenečeni. Kot je pojasnil Godec, bo nadzorni svet v torek nadaljeval 22. julija prekinjeno sejo, na kateri bo glede na potek dogodkov gotovo govoril tudi o neuresničevanju odstopa Tasiča z mesta župana občine Prevalje. Prvi nadzornik meni, da takšno ravnanje zmanjšuje kredibilnost nadzornega sveta, pa tudi ministra za promet in vlade.

Že uvodoma je neodvisni svetnik Bernard Stern predlagal, da se na dnevni red seje uvrsti točka o glasovanju o nepreklicnem odstopu Tasiča z mesta župana, pri čemer ga je podprl tudi svetnik Ivan Pungartnik (Demokrati Slovenije). Podžupan Vute pa jima je pojasnil, da razlogi za to po poslovniku niso izpolnjeni, zato točke ni možno uvrstiti.

Kot je dejal, po poslovniku svet o neki zadevi ne more odločati, če nima gradiva o tem oz. če nima mnenja župana glede zadeve, katere predlagatelj ni župan. Predlog za spremembo dnevnega reda pa lahko izhaja iz dejstva, da so razlogi za spremembo nastali po sklicu seje in če je za to predloženo gradivo. Tako po njegovem pojasnilu pogoji iz poslovnika za uvedbo dodatne točke dnevnega reda niso bili izpolnjeni.

Kot je znano, dnevni red seje občinskega sveta določa župan, ki pa za pojasnila, zakaj na dnevni red ni uvrstil točke, povezane z njegovo odstopno izjavo, ni bil dosegljiv. Že drugo izjavo o odstopu z mesta župana Prevalj je Tasič na zahtevo nadzornega sveta Slovenskih železnic, ki ga je izbral za generalnega direktorja družbe, podžupanu Vuteju poslal 18. junija letos, potem ko svetniki na prejšnji seji odstopa niso podprli, sam pa zaradi tega ni vložil tožbe na upravnem sodišču.

Stern je nato v okviru točke pobude in vprašanja svetnikov od občinske uprave zahteval, da pridobi pravno mnenje glede glasovanja svetnikov na majski seji, ko so zavrnili ugotovitveni sklep o županovem odstopu. "Mi župana nismo silili k odstopu, sam je dal odstopno izjavo in mi o tem ne bi smeli glasovati," je prepričan Stern.

"Županu bi čestital, kako zna Pahorjeve mladince vleči za nos," je dejal Pungartnik, podobnega mišljenja je bil tudi svetnik Matej Pečnik (SDS). Z ravnanjem župana prav tako ni zadovoljen svetnik Franc Juričan (LDS), ki je dejal, da je župan s svojimi "variantami precedens v Sloveniji" in ob tem okaral kolege svetnike, ki so na prejšnji seji "tako stali" za Tasičem.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
04. 07. 2009 21.11
JEJ SEJ SO MU TO NOVO SLUŽBO VSILILI--KO MU BODO DALI VRITNJAK BO PA NA CESTI,A NI NOR PO MOJE NE POKVARJEN JE TISTI KI GA JE NA ŽELEZNICE PREVLEKEL
gosenica80
03. 07. 2009 20.00
sramota za slovenijo..toliko brezposelnih, ki nimajo niti za kruh.tasič pa dve službi.
Buena Vita
03. 07. 2009 17.57
KLASIK DEJ NO,KAJ BI NE RAZUMELI TVOJEGA MYSTER BEŽALIČA--TA TVOJA LEVA VZAMOVIČ VLADA DELA PROBLEME IN POTEM ČRTA,,BEŽI
Braveheart
03. 07. 2009 14.22
money, money, must be funny
jurjur
03. 07. 2009 12.46
Če bi Tasič želel prekiniti z županovanjem, bi preprosto odstopil. To da se izgovarja, da ne sprejmejo odstopne izjave je norčevanje. Iz vseh poštenih Slovencev.
tron3
03. 07. 2009 11.58
Smrc,smrc, navdušen sem nad izjavami najlepšega v deželi tej, toliko modrosti naš predsednik premore, ampak železnica še kar naprej tone, 3000 jih je preveč, to je to!
selector
03. 07. 2009 10.52
Očitno levičarji brez ozira na barve ne razumete, da sedet na dveh stolčkih in ne delat nič šest mesecev po nastopu vlade in funkcije na železnicah pomeni vlečenje za nos vseh državljanov Slovenije.. Tako s strani Tasiča kot vlade, ki se praska po riti medtem ko je čedalje več ljudi na cesti.
Uporabnik113189
03. 07. 2009 10.28
Klampfman03.07.2009, 09:54 Očitno desničarji NE RAZUMETE govorice levičarjev. Pahor je Tasiču v resnici postavil ultimat. Dobil je več kot dovolj časa da stvari uredi, pa se gospod iz vseh norce brije. Kdo je izpadel bu*dala in neresen? Tasič. Vsem in vsej javnosti je dokazal, da ni primeren za resno delo direktorja. Kako naj dobro vodi podjetje, kjer so nujne odgovorne odločitve, če ni sposoben narediti reda pri sebi.. Pahor nima prav nobene potrebe za razbijanje po mizi. Stvar gre točno tisto pot, ki jo želi. Človeku je ponudil zelo lepo možnost, z visoko plačo on se pa brije norce. Za vse kar se mu bo zgodilo je sam kriv. V bodoče ga nihče resen ne bo vabil na odgovorna delovna mesta..
resslovenka
03. 07. 2009 10.27
Pa se pejmo, kdo bo koga. Naj bo zaboga g. Tasič samo župan.
Klampfman
03. 07. 2009 09.54
Pa daj Pahor, VSAJ ENKRAT udari po mizi in postavi temu Tasiču ultimat! Kako bi jaz naredil: V Sloveniji so vsi sposobni menedžerji že dobro zasidrani v svojih uspešnih podjetjih (Gorenje, Krka, Revoz,...) in vsakemu bebcu je jasno, da neki neznani prevaljski župan (brez zamere, korošci) ne more rešiti železnic, zato bi bilo treba iskati po tujini: Tistemu, ki bi mu uspelo spreobrniti SŽ v dobičkonosno podjetje, bi ponudili nagrado milijon ali več € (kar je malo v primerjavi z vsakodnevnimi izgubami železnic)!
Roxy79
03. 07. 2009 09.15
Ima premajhno plačo?
breezer
03. 07. 2009 09.06
Se vid , kakšna vlada je .... jalova ....Tasič je že pokasiral € dvojno .... jao jao jao ....
Braveheart
03. 07. 2009 08.00
zares partija
ivo55
03. 07. 2009 07.51
Pravzaprav je že itak prepozno, vendar naj Pahor neha s svojim menim, naj premisli , e.c.t. - t.im. izrazoslovjem zasvojencev, saj se vzdrževanjem " statusa QUO" pelje RS v godpodarski kolaps. Ni kaj meniti, takoj je treba sprejeti zakon in prepovedati županom ter poslancem vzporedne funkcije ( župan in poslanec, župan ter direktor podjetja v SOLASTI DRŽAVE kar je škandal, poslanec in profesor , saj se posledice s tem prekrivanjem kažejo najprej v negospodarnem ravnanju z javnim denarjem, kvaliteta dela takih dvoživk pa že itak daje vidne rezultate! Pes res ne more čuvati klobase.
Covidus
02. 07. 2009 21.09
to je res neverjetno: nekateri brez služb, eni pa z dvojno!
Milan Koleznik
02. 07. 2009 19.31
Koliko je star Tasič,ali je še mladoleten,ne to ni,imel bi dve plači,jaz tudi,dajte meni tudi,ali pa bom hotel kaj drugega če ne grem iz železnic.
bi_tipcek
02. 07. 2009 17.40
sicer se s pahorjem strinjam, pa vendar tak način ni vredu! če nekomu že ob nastopu govoriš, da ga boš odstavil, verjetno nima neke resne motivacije, dda bi kaj spremenil. vsaj sam je ne bi imel.