Gospodarstvo

Odprli enega najdaljših naftovodov

Ankara, 13. 07. 2006 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V turškem pristanišču Ceyhan so tudi uradno odprli enega najdaljših naftovodov na svetu.

Prvi načrti za naftovod so bili oblikovani po letu 1990, gradnja pa se je začela septembra 2002.
Prvi načrti za naftovod so bili oblikovani po letu 1990, gradnja pa se je začela septembra 2002. FOTO: Reuters

Naftovod Baku - Tbilisi - Ceyhan je dolg 1774 kilometrov, prečka pa ozemlje Turčije, Azerbajdžana in Gruzije. Slovesnosti ob odprtju se je udeležilo čez tisoč gostov, med njimi tudi predsedniki Turčije, Gruzije in Azerbajdžana ter ministri iz več kot 30 držav.

Naftovod je zgradil mednarodni konzorcij 11 podjetij z britanskim naftnim velikanom BP na čelu. Junija se je projektu pridružil tudi Kazahstan, ki se je s podpisom sporazuma zavezal, da bo v začetku prispeval 7,5 milijona ton nafte letno, v prihodnje pa želi povečati količino na 20 milijonov ton nafte letno.

"Naftovod je inženirski uspeh. Je svilna cesta 21. stoletja," je ob odprtju dejal turški premier Recep Erdogan in poudaril, da pomeni tako politično kot gospodarsko varnost za regijo.

Naftovod je vreden skoraj štiri milijarde dolarjev in ima velik geostrateški pomen za Zahod, saj omogoča manjšo odvisnost od zalog ruske in iranske nafte. Glavnina naftovoda - 1074 kilometrov - teče po ozemlju Turčije, 440 kilometrov cevi je v Azerbajdžanu in 260 kilometrov v Gruziji.

Prvi litri nafte so po naftovodu, ki lahko dnevno prečrpa milijon sodov (sod je 159 litrov) nafte, stekli lani junija, trenutno pa po njem dnevno steče 430.000 sodov. Po naftovodu naj bi iz kaspijskega bazena, kjer ležijo tretje največje naftne rezerve na svetu, do Ceyhana steklo do 50 milijonov ton nafte letno, vendar po pričakovanjih strokovnjakov naftovod še ne bo tako kmalu dosegel največje zmogljivosti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.