Tujina

Alitalia odpovedala 40 letov

Rim, 17. 09. 2008 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati se morajo odločiti, ali bodo sprejeli predlog podjetniškega konzorcija CAI. Konfederacija delavskih sindikatov se je odločila podpreti dogovor.

Letala družbe Alitalia
Letala družbe Alitalia FOTO: Reuters

Minister za delo Maurizio Sacconi je napovedal, da morajo sindikati in CAI končni dogovor glede nadaljnje usode Alitalie skleniti najkasneje do četrtka zjutraj. Takrat se bodo morali vsi sindikati opredeliti do predloga podjetniškega konzorcija CAI, ki predvideva odpustitev 3250 zaposlenih, nižje plače in povečanje obsega dela.

Če dogovor do roka ne bo podpisan in če se bo CAI, ki je v "zdravi" del Alitalie pripravljen vložiti milijardo evrov, umaknil, Alitalii po besedah njenega izrednega upravitelja Augusta Fantozzija grozi stečaj. Italijanska vlada je danes sindikate pozvala, naj pristanejo na predlog konzorcija CAI, ki se bo v četrtek popoldne sestal v Milanu.

Na letališču Fiumicino pri Rimu je sicer od opoldneva do 16. ure potekala stavka zaposlenih v Alitalii, ki jih zastopa sindikat Cub Trasporti. Največji italijanski letalski prevoznik je zato moral odpovedati 40 letov. Stavko sta napovedala še druga dva sindikata, zastopana v Alitalii.

Minister za infrastrukture Altero Matteoli je povedal, da je današnja stavka izraz neodgovornosti. Tisti, ki stavka sredi pogajanj, po Matteolijevih besedah kaže veliko neodgovornost, poročajo italijanski mediji. Vladi stavka ne ustreza predvsem zato, ker ima v letalski družbi kar 49,9-odstotni delež.

Italijanski premier Silvio Berlusconi je ob tem izjavil, da vlada načrtov za 80-odstotno plačilo stroškov nadomestil 3250 delavcev za nadaljnjih osem let, ki bi bili zaradi reorganizacije odpuščeni, ne more razširiti na vseh 20 tisoč delavcev Alitalie. Vlada in italijanski investitorji so namreč pripravljeni vložiti milijardo evrov v družbo, če sindikati sprejmejo dogovor. V tem primeru bi Alitalio prevzela skupina vlagateljev (konzorcij CAI) in jo združila z njeno največjo tekmico, družbo Air One, želijo pa si tudi, da bi manjši del odkupil tudi kateri od tujih letalskih prevoznikov. Berlusconi kot idealnega partnerja vidi Lufthanso, v tem kontekstu pa se omenja tudi družba Air France. 

CAI je še zagotovil, da bo zaposlenim v novi Alitalii razdelil sedem odstotkov čistega dobička. Od tega bi največ, 45 odstotkov, dobili piloti. Za Italijansko konfederacijo delavskih sindikatov je ta ponudba zelo pomembna; njen predsednik Raffaele Bonanni je napovedal, da bo dogovor podpisal.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ci.nik
17. 09. 2008 20.08
eto pa bo erjavc lah še avione kupu