Gospodarstvo

Odložitev uvrstitve na borzo

Ljubljana, 27. 12. 2007 17.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada je sprejela sklep o pripravi zakonov o začasnem odlogu postopka uvrstitve delnic Zavarovalnice Triglav na borzo.

Finančno ministrstvo bo pripravilo dva zakona vezana na Zavarovalnico Triglav, je dejal minister Bajuk.
Finančno ministrstvo bo pripravilo dva zakona vezana na Zavarovalnico Triglav, je dejal minister Bajuk. FOTO: Dare Čekeliš
Zavarovalnica Triglav je seznanjena z vladno obravnavo v zvezi s pripravo zakonov in začasnem odlogu postopka uvrstitve delnic zavarovalnice v trgovanje na organiziran trg vrednostnih papirjev v Sloveniji, so v sporočilu za javnost zapisali na Zavarovalnici Triglav. „Ob tem sporočamo, da je Zavarovalnica Triglav skladno z veljavno zakonodajo dne 11. 12. 2007 vložila pri Ljubljanski borzi zahtevo za sprejem vseh delnic zavarovalnice v borzno kotacijo in da bo v nadaljevanju v zvezi z uvrstitvijo delnic Zavarovalnice Triglav na organiziran trg postopala v skladu z veljavno zakonodajo,“ so še zapisali.

Predvidoma že do naslednje seje vlade bodo na finančnem ministrstvu pripravili predloga dveh zakonov, s katerimi naj bi omogočili, da se delnice Zavarovalnice Triglav prodajo v javni ponudbi fizičnim osebam, kot je bilo to storjeno z Novo Kreditno banko Maribor (NKBM), je po seji vlade dejal minister za finance Andrej Bajuk.

Finančno ministrstvo je pripravilo predlog, ki po Bajukovih besedah v svojem duhu sledi temu, kar je bilo nakazano že v zakonu o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz leta 2001. Torej, da se 34-odstotni delež Zavarovalnice Triglav, ki naj bi pripadal fizičnih osebam, da v neposredno javno ponudbo fizičnim osebam v Sloveniji, je pojasnil Bajuk.

Bajuk je spomnil na zakon o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic iz leta 2001, ki je določil način razdelitve delnic Zavarovalnice Triglav med upravičence. Z letos pripravljeno novelo zakona je želela vlada delež, ki bi moral pripasti upravičenim fizičnim osebam, prenesti na Kapitalsko družbo (Kad), ki pa so ga državljani novembra na referendumu zavrnili.

180 dni časa

Zavarovalnica Triglav
Zavarovalnica Triglav FOTO: POP TV

Hkrati pa je novela zakona o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb letos poleti uveljavila, da morajo vse naslednice pooblaščenih investicijskih družb v 180 dneh nastopiti na trgu. To pa Zavarovalnica Triglav je, ker si je pripojila Triglav Finančno družbo.

Isti zakon tudi določa, da morajo biti vse delnice neomejeno prenosljive, kar je v nasprotju z zakonom o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki Kadu prepoveduje razpolaganje z delnicami Zavarovalnice Triglav, dokler ne bo sprejet poseben zakon, s katerim se bo določilo kriterije za upravičenost fizičnih oseb do delnic zavarovalnice.

Pripravili bodo dva zakona


Bajuk je napovedal, da bodo zato na ministrstvu do naslednje seje vlade pripravili dva zakona. Z enim bodo omogočili, da bodo pravne naslednice pooblaščenih investicijskih družb, ki delujejo kot banke ali zavarovalnice, izjeme, za katere zakon o pravnih naslednicah pooblaščenih investicijskih družb ne bo veljal. Z drugim zakonom pa bodo predlagali neposredno javno ponudbo deleža Zavarovalnice Triglav, ki bi moral pripasti fizičnim osebam.

Predloga obeh zakonov bo vlada obravnavala na prvi seji v januarju 2008 in jih predložila DZ v sprejem po skrajšanem oz. nujnem postopku. Razpon cene za delnico pa bo po Bajukovih besedah predvidoma določen v marcu.

Določeno bo tudi ravnanje s kupnino, in sicer se bodo po Bajukovih besedah vsa sredstva kupnine takoj nakazala na poseben račun Kada, ki pa s tem denarjem ne bo smel razpolagati, ampak ga bo moral dati kot likvidna sredstva v upravljanje. Izkušnje s tem že ima Slovenska odškodninska družba (Sod), ki je dala del svojih sredstev v upravljanje trem ustanovam, izbranim na javnem razpisu, je predlagal Bajuk.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.