Gospodarstvo

Odkup breskev

Ajdovščina, 01. 08. 2006 09.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fructal je pričel z odkupom breskev v Vipavski dolini. Breskve bo odkupoval po 65 tolarjev za kilogram.

Družba Fructal je po pogajanjih s Kmetijsko zadrugo Vipava sklenila tudi okvirni dogovor o odkupni ceni breskev. V skladu z dogovorom bo odkupoval breskve po 65 tolarjev za kilogram, vendar ob predpostavki, da bodo zagotovljene pogodbeno določene količine.

V skladu z načrtovano proizvodnjo izdelkov iz breskev in sklenjeno dolgoročno pogodbo z zadrugo naj bi Fructal od sadjarjev v Vipavski dolini odkupil 2000 ton breskev ustrezne kakovosti. Obenem dodajajo, da je odkupna cena določena tudi v odvisnosti s cenami, ki veljajo na evropskem trgu ter da bo Fructal pokril tudi stroške marže Kmetijske zadruge Vipava in stroške logistike.

V primeru, da Kmetijska zadruga Vipava ne bo uspela zagotoviti 2000 ton breskev, kot je zapisano v dolgoročni pogodbi med Fructalom in zadrugo, pa se bo odkupna cena ustrezno znižala. Za koliko se bo odkupna cena znižala v primeru manjšega odkupa breskev, bo stvar nadaljnjih pogajanj, je pojasnila vodja tržnega komuniciranja v Fructalu Dragica Špende.

Fructal je namreč zaradi dolgoročne pogodbe z domačimi proizvajalci in dogovorjenimi odkupnimi količinami prekinil nekatere poslovne dogovore s svetovnimi dobavitelji, tako da bo iskanje dodatnih količin na globalnem trgu surovin za podjetje predstavljalo dodaten strošek.

Kot je še dejala Špendetova, bo Fructal s predvidenim odkupom breskev od domačih sadjarjev v višini 2000 do največ 2500 ton pokril praktično vse potrebe za načrtovano proizvodnjo. Direktor Kmetijske zadruge Vipava Branko Tomažič je že minuli teden dejal, da so na pogajanjih zahtevali 70 tolarjev za kilogram breskev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mrbeanmladen@yahoo.co.uk
01. 08. 2006 13.15
Upam, da bo dovolj breskev - ta sok je najboljši. Kaj pa hmelj pa pivo in grozdje pa vino?