Gospodarstvo

Istrabenz še brez nove uprave

Koper, 08. 05. 2009 11.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bavčar naj bi kandidaturo za predsednika uprave umaknil, a naj bi še vedno imel dobre možnosti, da postane njen član. Prvi nadzornik Toplak je od kandidature odstopil tik preden bi moral zaslišati samega sebe.

Nadzorni svet Istrabenza po predstavitvi sedmih kandidatov ni imenoval nove uprave koprske holdinške družbe. Se bo pa to po besedah njegovega predsednika Tomaža Toplaka zagotovo zgodilo do 15. maja, ko se bo iztekel mandat Igorju Bavčarju. To bi pomenilo, da bo novo upravo imenoval še star nadzorni svet, kar pa lastnikom ni najbolj pogodu.

"Nadzorni svet je k izbiri novega predsednika uprave pristopil resno in ugotovil, da ima več kakovostnih kandidatov, zato se po končani razpravi odločil, da si za dokončno odločitev vzame dodaten čas," je odlašanje z imenovanjem novega prvega moža družbe utemeljil Toplak.

Nadzorni svet se bo znova sestal v ponedeljek, ni pa znano, ali bo takrat padla odločitev o novi upravi. Sedanji nadzorniki vztrajajo, da s tem ne morejo obremenjevati naslednikov, lastniki, med njimi najbolj NFD, pa zahtevajo ravno to.

Med kandidati tudi Bavčar, Toplak se je umaknil

Igor Bavčar se (spet) vidi na čelu Istrabenza.
Igor Bavčar se (spet) vidi na čelu Istrabenza. FOTO: Dare Čekeliš
Po neuradnih podatkih naj Igor Bavčar ne bi več kandidiral za predsednika Istrbenzove uprave, ampak le za njenega člana. Imel naj bi velike možnosti, da to tudi postane.

Predstavilo se je sedem kandidatov za predsednika in člana uprave. Med njimi je po Toplakovih besedah tudi zdajšnji predsednik uprave Bavčar, medtem ko je sam po pogovoru z lastniki koprske holdinške družbe svojo kandidaturo umaknil. "Po pogovorih z lastniki sem ugotovil, da vztrajanje pri moji kandidaturi ne bi prineslo pravega nadaljnjega razvoja dogodkov," je pojasnil. V nasprotnem primeru bi danes moral zaslišati samega sebe.

Znana so imena še treh kandidatov. To so nekdanji član uprav Droge Marko Jazbec, nekdanji predsednik uprave Droge Matjaž Čačovič in predsednik uprave telekomunikacijske družbe Sinfonika Goran Brankovič.

Jazbec, Brankovič, Čačovič ...

Pred nadzornike je kot kandidat stopil nekdanji član uprave Droge Marko Jazbec, ki naj bi užival predvsem podporo bank upnic. "Nadzornikom sem predstavil svoj program, ki je ostal enak. Še vedno verjamem v izvensodno poravnavo," je dejal. Potrdil je, da ga še vedno zanima le mesto predsednika uprave. O takrat še domnevni kandidaturi Toplaka in Bavčarja je dejal, da ni nezakonita. "O etiki težko razpravljam. Pomembno je, da stvar ni nezakonita." Njegov program sanacije predvideva selektivno odprodajo premoženja.

Kot kandidat se je predstavil tudi predsednik uprave telekomunikacijske družbe Sinfonika Goran Brankovič, svoj pogled pa je predstavil tudi nekdanji predsednik uprave Droge Matjaž Čačovič. Kot je dejal, je glede rešitve za koprsko holdinško družbo pozitiven. O uspehu dokapitalizacije ni želel govoriti, prav tako tudi ni hotel razkriti podrobnosti svojega programa. "Ker protikandidate poznam le iz časopisov, njihovih prijav ne morem komentirati," je bil kratek o svojih tekmecih.

Potrdili program prestrukturiranja

Istrabenz
Istrabenz FOTO: Dare Čekeliš

Nadzorni svet Istrabenza je tudi potrdil program finančnega prestrukturiranja holdinške družbe, ki ga je pripravila uprava družbe - v njej sta poleg predsednika uprave Igorja Bavčarja še Tamara Jerman in Bogdan Topič.

Istrabenz je od konca marca insolventen, saj vodstvu družbe, največjim delničarjem in bankam upnicam kljub maratonskim pogajanjem ni uspelo doseči dogovora o finančni konsolidaciji, avstrijska banka Bawag pa je v začetku aprila na koprsko okrožno sodišče vložila predlog za stečaj družbe. V četrtek so iz Istrabenza sporočili, da je Okrožno sodišče v Kopru ugodilo njihovi zahtevi in do 30. junija odložilo odločanje o tem predlogu.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
10. 05. 2009 09.58
Bavčar bi bil dober le v reševanju (iza-kolisja) problematike z srbijo!
dr.psiho
10. 05. 2009 09.56
Bavčar daj si že enkrat mir.!! Dovolj je tvoje negativne prisotnosti!
laufer
09. 05. 2009 10.42
BAvčarja je potrebno pred sodišče, ker je ogrozil bančni denar. Če revež ukrade 1000 Evrov ga zaprejo, veljake pa nagradijo. To ti je neka pravica! Svi enaki? Halo, pozabili ste na protekcionizem!
J.K. & Gang
09. 05. 2009 08.51
Danes v Sloveniji ni nihče več nedolžen (sex), pa tudi rodijo se že razdevičeni, saj nas nategujejo iz vseh smeri!!!
Kathalena
09. 05. 2009 07.55
Kako zabuhel na sliki je ta Tajkun na volitvah do tal potolčene stranke LDS..Celjeske prekle. In izgleda da so vsi Tajkuni in ene štale.
matej962
09. 05. 2009 00.41
Bannanne, banane.................
Nauders
08. 05. 2009 23.43
ne morejo vrnat glavnice... hmmm
lincoln
08. 05. 2009 21.07
Predstavilo se je sedem kandidatov za predsednika in člana uprave. Predstavilo se je sedem kandidatov, ki bojo kradli naslednja leta.
XIDIX
08. 05. 2009 20.21
lepota in zdravje
08. 05. 2009 19.52
Ja, a pa je najdu še kakšen kufer dnarja
tony_abcde@yahoo.com
08. 05. 2009 19.40
vic tedna :)))))))
tron3
08. 05. 2009 19.22
Istrabenz sploh NE RABI UPRAVE, samo STEČAJNEGA UPRAVITELJA.
est
08. 05. 2009 18.50
Če CROati želijo celo Istro, naj vzamejo še Istrabenz !
gutajlo
08. 05. 2009 18.12
bavčar je nategnil nabrisane...ne vem kako lahko od njega pričakujete kaj več...
laufer
08. 05. 2009 18.01
Z eventuelno izvolitvijo Bavčarja za ponovnega predsednika uprave, bi morale banke zapeljati Istrabenz v stečaj, sicer ne bodo videle več svojega denarja! bavčar ne ve, kaj je denar in kako se ga zasluži. Dosedanje odgovorne kreditodajalce Istrabenzu pa bi morali zapreti, ker so presegli kreditno mejo, ki jamči bankam običajnoj tvegane kreditne naložbe!
manco-capac
08. 05. 2009 17.53
Včasih je treba večkrat napisat: g. Tomaž Toplak, bivši direktor KAD, je bil včasih predsednik gospodarskega odbora Strokovnega sveta SDS. To je bilo tudi na spletni strani SDS in prosim ne brisat komentarjev!
selector
08. 05. 2009 16.22
puško, meč, kopje v dlan! bije za svobodo se tlačan!
Funkadelik
08. 05. 2009 16.11
Kdo noče biti prvi mož Istrabenza? JAZ?! :) Mislm da bi morali naslov spremeniti v : "KDO SE NE BOJI ČRNEGA MOŽA?" :)
tron3
08. 05. 2009 14.08
Zaprti krog, tako se temu reče, državljani bodo pa vse skupaj plačali! Bravo Bavčar, Toplak, Pahor, Janša... in tako naprej. Slovenčki in Slovenčice pa bodo šli spet na volitve leta 2012 kot, da se nič ni zgodilo in spet bodo volili svoje idole kot so do sedaj po kriteriju kako je oblečen, kako se smeji, ali moli, ... .... Bogi Cankar če se bi zbudil, bi rekel, toliko časa sem ajal, pa se ni nič spremenilo, vedno bodo narod HLAPCEV, grem raje nazaj spančkat Pa vsi se radi pohvalijo da so ga brali, to že mogoče, samo razumeli niso kaj je zapisal.
manco-capac
08. 05. 2009 14.02
In Toplak bo izbral samega sebe...bizarno