Slovenija

Nakup računalnikov ni v skladu z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti

Ljubljana, 04. 09. 2024 10.38 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ministrstvo za digitalno preobrazbo pri lanskem nakupu 13.000 prenosnih računalnikov za 6,5 milijona evrov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, izhaja iz končnega revizijskega poročila računskega sodišča o realizaciji lanskega proračuna. Med drugim ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo količino računalnikov.

Zaključno revizijsko poročilo, ki ga je objavilo računsko sodišče, glede omenjenega nakupa sicer ne prinaša bistveno spremenjenih ugotovitev v primerjavi z osnutkom poročila, ki je junija že zaokrožil v medijih.

Kot so v poročilu izpostavili revizorji, zakon o spodbujanju digitalne vključenosti določa, da vlada s predpisom podrobneje uredi upravljanje mehanizma in način uresničevanja pravice do izposoje računalniške opreme, vključno z določitvijo obdobja izposoje, ter da vlada določi tudi količino in vrsto opreme, do katere so upravičene osebe po tem zakonu. Tako bi morala pol leta po sprejetju novele zakona o spodbujanju digitalne vključenosti sprejeti ta predpis, vendar tega ni storila.

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je predlog predpisa sicer pripravilo pravočasno in ga 25. avgusta lani posredovalo v medresorsko usklajevanje, so navedli na računskem sodišču. Na ministrstvu so v pojasnilu, ki je vključeno v poročilo, zapisali, da do sprejetja predpisa ni prišlo, ker se je v okviru medresorskega usklajevanja izkazalo, da je potencialnih upravičencev do izposoje opreme preveč.

"Ministrstvo za digitalno preobrazbo je zato pristopilo k pripravi zakona o spremembah in dopolnitvi Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki je bil sprejet 26. marca 2024 in določa, da se lahko na javni poziv v letih 2024 in 2025 prijavijo osebe, katerih vsaj en otrok je vključen v osnovnošolsko izobraževanje in so kot upravičenci do otroškega dodatka uvrščene v prvi dohodkovni razred, kot ga opredeljuje zakon, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, in zakon, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev," so zapisali v pojasnilu.

Prenosni računalniki
Prenosni računalniki FOTO: Shutterstock

Zaradi širokega kroga upravičencev do izposoje računalniške opreme, ki prihajajo iz različnih skupin, in ob odsotnosti predpisa, ki bi podrobneje uredil upravljanje mehanizma in način uresničevanja pravice do izposoje računalniške opreme, po oceni računskega sodišča ni jasno, na kakšen način je ministrstvo določilo skupno količino 10.000 prenosnih računalnikov.

Ministrstvo prav tako ni izkazalo, da je količino določilo na podlagi zanesljive ali vsaj okvirne opredelitve potreb, izpostavljajo revizorji.

Na ministrstvu so za računsko sodišče pojasnili, da so bili v času priprave javnega naročila upoštevani uradno objavljeni podatki na spletni strani ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, iz katerih izhaja število upravičencev do socialnih transferjev za leto 2022.

Končnih 13.000 kupljenih računalnikov je bilo sicer v celoti prevzetih do sredine novembra 2023, do konca leta pa je bilo razdeljenih le 39 prenosnih računalnikov, zaradi česar so nastali tudi stroški skladiščenja računalnikov. Poleg tega je ob njihovem prevzemu začelo teči 180-dnevno jamstvo dobavitelja za skrite napake opreme, enoletni garancijski roki ter petletno obdobje, v katerem mora dobavitelj zagotavljati razpoložljivost in združljivost nadomestnih delov.

"Glede na to, da gre pri nakupu računalnikov za opremo, ki hitro zastari, zato mora biti razdeljena kmalu, ko je nabavljena, bi v navedenem primeru pričakovali, da bi ministrstvo za digitalno preobrazbo nakup prenosnih računalnikov časovno uskladilo s sprejetjem pravnih podlag, ki bi omogočile upravljanje mehanizma in način uresničevanja pravice do izposoje računalniške opreme ter s tem čim hitrejšo razdelitev nabavljenih prenosnih računalnikov," so ocenili revizorji. 

Na podlagi navedenega na računskem sodišču ocenjujejo, da ministrstvo za digitalno preobrazbo pri nakupu računalnikov ni ravnalo skladno z načeloma učinkovitosti in gospodarnosti, ki ju pri izvrševanju proračuna določa zakon o javnih financah.

Ministrstvo je v odzivu na končno poročilo pojasnilo, da je računsko sodišče po prejemu pojasnil in pripomb ministrstva spremenilo že osnutek revizijskega poročila ter nato delno upoštevalo tudi ugovor ministrstva in vlade na predlog revizijskega poročila.

"Na ministrstvu smo storili vse, kar je bilo v naši moči, da smo pravočasno pripravili osnutek uredbe o upravljanju mehanizma za zagotavljanje dostopa do računalniške opreme ter izvedli in sprejeli zakonodajne spremembe, ki so omogočile izvajanje tega ključnega mehanizma za spodbujanje digitalne vključenosti najbolj ranljivih skupin," so zapisali v odzivu.

Ministrstvo na podlagi revizijskega poročila ni prejelo zahteve za predložitev odzivnega poročila, prav tako računsko sodišče ni podalo nobenih priporočil, so še navedli.

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
05. 09. 2024 12.47
+2
A za to ugotoviltev so potrebovali eno leto?
Janez_53
05. 09. 2024 10.14
+2
Res me zanima, koliko skorumpiranih barab in nesposobnežev bo doletela roka pravice! Zapor (in to resnični, ne vikend ali pogojni zapor) bi moral doleteti veliko število zaposlenih na raznih ministrskih, sekretarskih in "svetovalnih" položajih, razen tega še zapleniti premoženje in dosmrtno prepovedati zaposlitev v katerikoli državni službi! To bi moralo veljati vsaj od začetka gradnje TEŠ6 pa do sedaj! Lopovščine so se pričele že od osamosvojitve dalje s trgovino z orožjem, potem pa se je nadaljevalo v VSEH vladah, levih in desnih!!! A smo se zato osamosvojili, da bo peščica (pravzaprav kar velika skupina) pokvarjencev izropala državo in nas kot državo spravila v bankrot!!! Ljudem je že tega dovolj!!!
PodSkalco
05. 09. 2024 08.01
+1
Pojdite na Linkedin in poglejte delovne izkušnje naše vrle ministrice. Valjanje po fakultetah kot asistentka, predavateljica ipd. Kaj vas potem čudi?
mamma mia
04. 09. 2024 20.59
+3
In kaj se bo zgodilo? Bo kdo osebno odgvorarjal,ko je zapravil milijone našega denarja izključno zato,da se je nekdo okoristil?Ker zadeva je bila amatersko izpeljana.No razen kraje denarja.Ministrica pa se nam v fris smeji.Podlo.
apage
04. 09. 2024 19.06
+5
Sem prišel prav napisat, ker tako neumne izjave pa že dolgo ne. Pravi duhova, če imaš 5 let star avto je tudi vreden in to je dala za primerjavo, hahahahahaha!!!!!!!! Ja, 5 let star avto bi kupil, 5 let star računalnik PA NE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mamma mia
04. 09. 2024 21.04
+4
Razen naučenih floskul,ne pove nikoli nič pametnega.Ima srečo,da je prikupno zmedena,drugače rada pomaga svojim z našim denarjem.
Polde22
04. 09. 2024 18.21
+2
A bejžte... a to ste ugotovili? To je tipičen rezultat naših "šolanih" ljudi, brez kančka zdrave pameti. Totalno smo v riti, ker nas vodijo tovrstni nesposobneži, pa ne glede na to katera stran telesa, leva ali desna ali zadnja, ali pa barva je na oblasti.
peresni
04. 09. 2024 17.34
-8
Najbolj učinkovita poraba desetletja je bila podarjanje slušalk bogatim japijem in njihovim razvajencem. Bravo SDS ..kot vedno.
Dark Knight
04. 09. 2024 18.00
+10
Važno, da ti je holob socialno dvignil in še naprej životariš v hotelu mama in po cele dneve pišeš bedarije. 🤣🤣🤣
flojdi
04. 09. 2024 16.21
+1
.?..pa zakaj lani.mi ni jasno.ko se je svet" zaprl"..in so mel otro solo prek skatle...stavim da jih niso imeli vsi.zdej jih imajo(nikogar zanimalo kako tezko)..in pol gre madam kupit" brez pozanimanja o povprasevanju".(bu ta sto.
Jernej Sekirnik
04. 09. 2024 15.42
+4
bolj lažnive in kradljive vlade pa res še ni bilo. ...
Janez_53
05. 09. 2024 10.19
O ja, so bile! Kar prejšnjo poglej! Pa vlade - leve in desne - ki so delovale v času gradnje TEŠ6! Pa vlade v času gradnje avtocestnega omrežja!
SEJBOBOL
04. 09. 2024 15.34
+3
Ljubljanski GROFI so in bodo škodili državljanom ...
frenk707
04. 09. 2024 15.25
-10
Samo da nam ne vlada janšizem,…. vse drugo bomo sprejeli in preživeli.
mastablasta
04. 09. 2024 15.11
če prav razumem os računalniki bolj ali manj enako stali, po specifikacijah so si pa zelo različni. od takšnih za pisarniško delo do solidnih delovnih strojev. če že bi morali biti vsi bolj ali manj enaki.
SEHE
04. 09. 2024 14.56
+6
Upam, da bo končno konec z ESD! Ne vem zakaj se tako krčevito drži funkcije? Če bi imela kanček morale, bi že zdavnaj odstopila. Česa ne razume?
brabusednet
04. 09. 2024 14.52
+4
Bo Sajovic nocoj na režimskem trobilo rtv povedal,da podpirajo Duhovo saj ima samo porodne krče.
XVXC
04. 09. 2024 14.32
+10
Kupila je računalnike. Niti se ve za koga niti kaj ??? Stojijo v skladišču. Brez sistema in antivirusa. Bolano. 6 mio čez okno. Računalnike dobijo družine z več otrok. Slovenci ziher ne. Ziher. Garancija bo potekla. Emilija. Kupila je v štepanjskem naselju stavbo brez oken in parkinga. Obup !!! 8 mio eur. Nihče pri zdravi pameti ne bo za revne učence naročal računalnikov brez operacijskega sistema. Računalnike bodo posojali in ne delili, ker se bojijo, da se bodo takoj pojavili na Bolhi in bo gospa ministrica dobila naslednjo interpelacijo. Ampak naša dolenjska zaščitena manjšina je pametnejša, sposojene računalnike bodo vseeno prodali, ker od njih nobene kazni ni mogoče izterjat. Enako velja tudi za razne priseljence na sociali, Slovenci pa itak ne bodo prišli zraven. Ali ministrice ni nič sram? Prišla je na mesto ministrice brez težav, kljub temu da je priseljenka. Zdaj pa nam očita, da jo hočemo odstaviti, ker je ženska, priseljenka in še nekaj stvari je naštela, ki niso za javnost. Pozabila pa je omeniti svojo nesposobnost, nedelavnost, aroganco in neizmerno zapravljivost. Če gre minister v tujini na obisk, po obisku poda poročilo, kakšne posle je sklenil in kaj bo dobrega za državo. S tem opraviči svoj obisk v tujini. Omenjena ministrica pa hodi po celem svetu, prenočuje po najdražjih hotelih, vendar od tega ni nobene koristi za državljane in državo. Upa si pa kritizirati ministra prejšnje vlade, da je slabo delal, čeprav je ona s svojim delom svetlobna leta za njim. Sramota !!!
oježeš
04. 09. 2024 14.44
+4
Nekako primerljivo z bivšim zunanjim ministrom Ruplom!
mastablasta
04. 09. 2024 15.12
-2
operacijski sistem je, antivirusa ne rabiš za Linux, čpe pa ga resnično želiš pa si ga zlahka namestiš brezplačno. težava je drugje. sicer pa zdaj lahko dajo vlogo praktično vsi.
Grma53
04. 09. 2024 13.59
+1
Komu je to v Sloveniji še mar. Na obzorju so že nove, še večje svinjarije ( Gen-i, TEŠ). In zakaj bi Duhovo kaznovali za tako malenkost.
Diabloss
04. 09. 2024 13.46
+9
nič gremo dalje. novi projekti nas čakajo
ptuj.si
04. 09. 2024 13.36
+13
Aja? Če pa je Duhova baje najbolj sposobna in poštena.
Teleport
04. 09. 2024 13.36
+11
Prodajalec računalnikov verjetno blizu svobode. Da jih ni stran metal jih je država kupila
mastablasta
04. 09. 2024 15.13
+1
ne vem, če si kdo naredi zalogo 5000 modelov za Slovenijo in jih nato prodaja.
fljfo
04. 09. 2024 13.24
+13
Začuda pod tem člankom ni režimskih komentatorjev
apage
04. 09. 2024 13.25
+7
Sej so dobil zdj tmle od NIJZ-ja en drobiž, da vsaj še oni lah mal pišejo, čeprav bi jim lahko bilo nerodno ampak se kar držijo...
Dark Knight
04. 09. 2024 14.21
+6
oježeš
04. 09. 2024 14.48
+3
Tudi, od tistih časov izhaja en kup neumnosti. Vidite jih pa pri samo enih. Ampak žalostno je to, da se nihče od predhodnikov nič ne nauči in ne izboljša svojega delovanja in dela. Ponavljajo napake predhodnikov in jih sploh ni sram, pa tako lepe učne pogoje so dali predhodniki, da bi se novim neumnostim kamot izognili. Ampak ne, vsak mora izumljati nove neumnosti in testirati, koliko ljudstvo še prenese. Zakaj?
Janez_53
05. 09. 2024 10.27
Moraš ločiti med neumnostjo in pokvarjenostjo! Predhodniki so jih samo naučili novih fint, ki pa na koncu vedno pridejo v javnost. Ampak potem je že prepozno, ker pri nas je izjemno težko velikega lopova spraviti v resnični zapor. Ker ne dviguje pošte! Ker se skrivajo dokumenti! Ker se pokvari avto ali izprazni akumulator! Ker nima časa priti na sodišče zaradi drugih "obveznosti"!!! Ni konca izgovorom in zadeve zastarajo.