Gospodarstvo

Mercator res v tuje roke?

Ljubljana, 06. 12. 2008 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Eva Kobe/STA/D.L.
Komentarji
109

Bo Mercator res prišel v tuje roke? Scenarij, ki se ga bojijo tako zaposleni kot slovenski dobavitelji, se vse bolj uresničuje. Pivovarna Laško je namreč objavila razpis za odkup njenega deleža.

Glede na trenutni tečaj je delež Laškega v Mercatorju vreden dobrih 300 milijonov evrov.

Mercator bo očitno res pristal v tujih rokah. Pivovarna Laško, daleč največji delničar v Mercatorju, je namreč objavila mednarodni razpis za odkup njenega deleža, ki obsega skoraj polovico vseh delnic. V čigave roke bodo prišle delnice našega največjega trgovca, bo znano čez dva meseca, ko se bo iztekel rok za oddajo ponudb. Prvi mož laškega pivovarja Boško Šrot je sicer prodajo 'najboljšega soseda' napovedal pred mesecem dni.

Naprodaj skoraj polovica Mercatorja

Kdo bo odkupil delnice Mercatorja?
Kdo bo odkupil delnice Mercatorja? FOTO: POP TV
Pivovarna Laško, Infond Holding, Pivovarna Union in Radenska so objavile poziv za javno zbiranje pisnih ponudb za nakup 1,820.141 delnic družbe Poslovni sistem Mercator.

Naprodaj je dobrih 48 odstotkov deleža Mercatorja, ki si ga pivovarna deli s finančno družbo Infond Holding. Če si ga bo v času finančne krize sploh kdo drznil kupiti, bo Mercator najverjetneje prešel v tuje roke. Kar pa je slabo, saj bi Mercator zaradi nacionalnega interesa moral ostati slovenski, menijo nekateri, tudi njegov prvi mož Žiga Debeljak, ki pravi, da bi bilo najbolje, če bi Mercator kupila država. "Če bi se država za to odločila, je trenutek pravi, delež je naprodaj, pa tudi cena je zdaj še najugodnejša, kot pa bo v prihodnosti, ko se bo ta finančna kriza normalizirala,“ je dejal pred točno mesecem dni. 

Nova vlada odkupa Mercatorja, ki ga je njena predhodnica Laškemu prodala pred tremi leti, ne zavrača, vendar pa minister za gospodarstvo Matej Lahovnik ob tem poudarja, da nakupa po višji ceni, kot je bil prodan, pred volivci ne bi mogel upravičiti. 

Da bi Mercator znova prevzela država, si v strahu pred tujim lastnikom želijo tudi delavci Mercatorja, čeprav poznavalci pravijo, da bi prehod Mercatorja v tuje roke bolj kot zaposlenim škodil slovenskim proizvajalcem hrane. Tuji lastnik bi na policah namreč dajal prednost svojim proizvodom.

Postopek v treh fazah 

Pivovarna Laško
Pivovarna Laško FOTO: POP TV

S pozivom želijo pridobiti nezavezujoče ponudbe, sam postopek prodaje pa bo potekal v treh fazah.

Prodajalec pogodbe ni dolžan skleniti.

V prvi fazi, ki bo potekala med 9. januarjem in 2. februarjem, bodo zainteresirani investitorji lahko pridobili informacijski memorandum. V drugi fazi bodo lahko sodelovali le tisti ponudniki, ki bodo posredovali najzanimivejše ponudbe in jih bodo prodajalci ocenili za primerne. Tem bo omogočen tudi skrben pregled poslovanja Mercatorja, na podlagi tega pa prodajalci pričakujejo prejem zavezujočih ponudb. Njihovo odpiranje predstavlja začetek tretje faze. V njej sledijo pogajanja za oblikovanje kupoprodajnih pogodb in določitev končne cene z enim ali več kupci.

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
08. 12. 2008 14.32
Če bi država odkupila nazaj mercator bi blo to kot, da gremo 50 let nazaj! V jugo! upam da do tega ne bo pršlo. KAr se tiče prodaje - če slovenčki ne znajo z mercatorjem nej ga pa prodajo. Briga me kdo bo lastnik ljudje okupirajo itak vsako trgovino ki se na novo odpre ali preimenuje ali ostane ista. Tko da.... boli me lastništvo :)
manjakranjc@hotmail.com
08. 12. 2008 13.51
Najbolj zdravo bi bilo, da bi država Mercator prepustila \"prostemu\" toku - če se bo vtaknila vanj na kakršnkoli način, bo to le napoved starih prijemov in reševanje lastniških deležev kolegov blizu PL. Največji problem pri nas v Slo je ta, da imamo lastnike kapitala in ne družb!
porka.malorka
08. 12. 2008 13.41
dolejo To pa je ideja. Potlej bi bla kilo kruha 10evrov bi vidu
anonimni12
08. 12. 2008 13.02
Lahovnik je en osu. V 3 letih je pa ja normalno, da je podjetje vredno vec - on bi ga pa kar za isto ceno. Ce ga za 20€ vec kot je na borzi kup, ga bo lahko cez 3 leta se vseen vsaj za 100€ vec prodal.
fb_2017
08. 12. 2008 11.43
Dnevnik: Tomaz100 nedelja, 07.12.2008 ob 22:57 Stvar je precej bolj preprosta, kot se prikazuje. PL je za nakup Mercatorja dobila kratkorocno posijilo, ki se v kratkem iztece. Posojilo je PL dobila s strani bank, ki so v vecinski SLO lasti. Ce PL ne bo mogla poravnati kredita, ko se iztece rok za vracilo (mislim da bo to v nekaj mesecih), Pahor oziroma vlada, ne dovolijo drzavnim bankam, da odobrijo Tajkunu Srotu nov kredit. In ker je ta neodplacan kredit zavarovan z delnicami Mercatorja, lahko, oziroma banka mora prodati zastavljene delnice. Tako jih lahko proda KADU ali SODU, in s tem pokrije neodplacan kredit s strani Srota. V tem primeru bi lahko banke tako kot 4 leta nazaj delnice Mercatorja lako prodali brez javnega razpisa, po nizji ceni, kot je bil Mercator prodan. In tako tajkun Srot ostane brez Mercatorja. Drugi scenarij pa je, da banka, zato ker Srot oziroma PL ne more poplacati kredita spremenijo neodplacan kredit v lastniske deleze. 3. moznost pa je, da banke zacnejo prodajati delnice Mercatorja na trgu. V tem primeru bi delnica hudo strmoglavila, saj bi se skoraj 50% delnic pojavilo na trgu. Nas trg pa tega ne bi prenesel. Tako. Vlada ima vse niti v svojih rokah. Vse je odvisno od Barbike. Od tiste Barbike, ki ji je Srot letos na prireditvi pivo in cvetje v Laskem zugal. Ja, je ze vedel zakaj mu zuga. Se popolnoma strinjam z Tomažem.
Tomaž Jerov?nik
08. 12. 2008 09.16
Z apotrošnike je pač vseeno čigav je merkator! Za tiste ki so ga pa lastninili pa se je pa tako vedlo da ga niso pošteno dobili in da se bo šele s časom izkazalo če so ga sposobni vodit!!
Tonček Balonček
08. 12. 2008 08.25
Pa kako naj dobavitelji kupijo Mercator, če so jih pa Mercator in ostali trgovci spravili na beraško palico. Iz česa? A Ljubljajnske mlekarne in vinarji ga bodo kupili? Industrija pijač je pa itak več ali manj od Laškega!
viharnik
07. 12. 2008 22.17
Ne jamrimo...vse je po moje že zmenjen...sam upam ,da bo kupcev več in,da bo vsaj en domač kupo vsaj 20
franz1988
07. 12. 2008 21.21
Država poceni prodala bošku buhi, zdej on drago rikverc proda državi, v vsakem primeru mi to plačamo...Boško Buha Evil Dick.
dolejo
07. 12. 2008 17.24
Dobra ideja : Država naj pomaga dobaviteljem, da odkupijo Mercator !!!
dunc46
07. 12. 2008 14.31
bravo toni abcde!!!!tak ku si reko navadna mafija povezana na legalen nacin pm gnilo slovenijo!!!se sprasujem zakaj se zivim in delam za to bando pof.....!
sladoledcebula
07. 12. 2008 13.55
FCL če se to zgodi napovedujem še lepšo pridhodnost mirku tušu
reptiljak
07. 12. 2008 13.29
Ni kriva \"država\". Krivi so posamezniki z imenom in priimkom. Ne jih zdaj skrivat za nek kr-neki stuff, plox.
FCL
07. 12. 2008 13.14
...če pride v roke hrvatom ali srbom, ne kupujem več v Mercatorju!
Anton Ahac 1
07. 12. 2008 13.05
naj ga odkupijo dobavitelji
killi-123@hotmail.com
07. 12. 2008 12.59
Država je kriva!!!!!!!! Morala bi upeljati fin. policijo ter vršiti redno kontrolo poslovanja. Verjetno pa vladajočim tako stanje odgovarja, drugače ne bi zavlačevali.
Alteist
07. 12. 2008 12.41
Bošku je treba odsekat grabežljive roke.
d3coy
07. 12. 2008 12.27
mercator, najboljši sosed. - res je tako :) LOL
hribovka
07. 12. 2008 12.17
@fuksel: tega noben ne težko razume, verjem :-) Samo ne moraš jih razlastninit. Če so bili takrat taki zakoni, ki so to dopuščali, je pač to za znorat,ampak zdej ne moreš za nazaj vzet. Edino kar bi lahko tle naredile banke je, da če ta podjetja niso / ne bodo zmožna plačevat kreditov, da te obveznosti banke spremenijo v svoje deleže v firmi. Na ta način mogoče vsaj ne bomo mi vsi plačevali kreditov od raznih Šrotov, Bavčarjev, Kordežev ipd. Ker če ne jih bomo duplo plačali: kot potrošniki in kot davkoplačevalci, ki se bomo lahko znašli v poziciji, ko bomo prisiljeni pomagat bankam.
fuksel
07. 12. 2008 11.47
pa porka potepel, boškotu in ostalim je treba itak vse vzet!!!!!!!!!! k se to tako težko razume!!!!