Gospodarstvo

Obala v znamenju Internautice

Portorož, 10. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V portoroški marini se je pričel salon navtike Internautica, na katerem se predstavlja skoraj 250 razstavljavcev.

Letošnji jubilejni, 10. mednarodni salon navtike Internautica je slavnostno odprl minister za promet Janez Božič. Na sejmu, ki bo v portoroški marini trajal do 15. maja, se na okoli 8000 kvadratnih metrih pokritih razstavnih površin in več kot 20.000 kvadratnih metrih razstavnih površin na prostem predstavlja rekordnih nekaj manj kot 250 razstavljavcev, ki so na ogled postavili prek 300 motornih in športnih čolnov, jadrnic in motornih jaht.

Del Internautice so pokrite razstavne površine, kjer si obiskovalci lahko ogledajo motorna plovila, dodatno opremo, navigacijske pripomočke, navtična in športna oblačila, potapljaško opremo, športno obutev ter široko paleto storitev in izdelkov raznovrstnih ponudnikov, ki so kakorkoli povezani z življenjem na morju. Na drugem, letos spet povečanem delu salona, ki povezuje morske razstavne površine, so prestavljene predvsem večje motorne jahte, športni čolni in jadrnice.

Ob sejmu se tudi letos odvija precej spremljevalnih dogodkov; med drugim bo v Piranu srečanje starih bark Oldtimer, Društvo za ohranjanje pomorske dediščine Portorož bo predstavilo zgodovinsko potapljanje, v okviru prireditve bo tudi predstavitev delovanja avtomatskega plovila za izvajanje okoljskih meritev, predavanje o upravljanju kriznih stanj na morju ob izlitju nafte ali drugih škodljivih snovi, primerjava in ugotavljanje točnosti elektronskih kart v obalni plovbi ter prikaz in pomen uporabe pomorskih komunikacijskih sistemov na morju. Zadnje tri dni prireditve bodo pripravili tudi tekmovanje z vodnimi skuterji Internautica Alpe Adria Cup.

Letošnjo Internautico je odprl minister za promet Janez Božič
Letošnjo Internautico je odprl minister za promet Janez Božič FOTO: POP TV

Na petih jadrnicah Bavaria 35 Match se bodo jadralci v četrtek in petek na regati Nokia Cup v Piranskem zalivu pomerili za pokal Internautice. Dvodnevna regata bo sestavljena iz petih regat in bo veljavna, če se bo izpeljala vsaj ena regata; pomerilo se bo pet ekip, ki jih je izbralo pet povabljenih skiperjev iz Slovenije, Hrvaške in Italije.

Po besedah izvršnega direktorja Internautice Jurija Korenca s ponosom gledajo na preteklo desetletje in zanesenjaških začetkov iz leta 1996, ko je le redko kdo verjel v smisel in uspeh tega projekta. "Med drugim smo s svojim vztrajnim delom prispevali k razvoju slovenskega navtičnega trga in industrije ter se uspeli enakopravno postaviti ob bok najbolj slavnim svetovnim navtičnim sejmom," je dejal Korenc.
Med razstavljenimi plovili bodo v Portorožu svetovno premiero doživela plovila cranchi mediterranee 47, elan power 42, westerly GK 35, petronio lobster 42, bavaria 39 cruiser in x-yachts 37.

Mednarodni salon navtike Internautica je član mednarodne zveze organizatorjev navtičnih dogodkov IFBSO (International Federation of Boat Show Organisers), ki ima 48 članov na štirih celinah. Je največji salon plovil in ostale navtične opreme v tem delu Evrope, ki ga je lani obiskalo več kot 50.000 obiskovalcev iz Slovenije in sosednjih držav.