Gospodarstvo

Ob nedeljah odprta večina trgovin

Ljubljana, 04. 11. 2005 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predlog novele zakona o trgovini določa, da so lahko v nedeljo odprte vse prodajalne s površino do 200 m2.

Za sindikat delavcev trgovine je predlog novele zakona nesprejemljiv
Za sindikat delavcev trgovine je predlog novele zakona nesprejemljiv FOTO: POP TV


Ministrstvo za gospodarstvo je predlog novele zakona o trgovini pripravilo na podlagi odločbe ustavnega sodišča, ki je z odločbo določilo, da moramo pri določitvi omejitve kvadrature prodajaln izhajati iz analize in omejitve ne preprosto arbitrarno določiti.

Predlog novele zakona o trgovini določa, da so lahko v nedeljo brez omejitev odprte vse prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov, kar je 84 odstotkov vseh prodajaln. Ministrstvo za gospodarstvo je bilo sicer pripravljeno zakon prilagoditi dogovoru med socialnimi partnerji, vendar ga ti do zdaj niso dosegli. "Zakon mora s 1. januarjem stopiti v veljavo, ne moremo več čakati na socialni dialog," je na seji upravnega odbora združenja za trgovino povedal sekretar na gospodarskem ministrstvu Matjaž Logar.

Kot je povedal Logar, so socialni partnerji - predstavniki združenja trgovine in predstavniki sindikata delavcev trgovine - v začetku septembra na usklajevalnem sestanku povedali, da poteka intenziven proces za rešitev težav, ki so pripeljale do izvedbe referenduma. "Mi smo izkazali jasno stališče, da, če se doseže dogovor med socialnimi partnerji, obstaja politična volja, da se sprejme primerna zakonska rešitev," je povedal Logar.

Pojasnil je, da bo zakon 1. januarja začel veljati, zato na ministrstvu ne morejo več čakati na socialni dialog. Hkrati na ministrstvu, ker je dialog med trgovci in sindikati potekal do nedavnega, tudi niso potekala večja usklajevanja in javne predstavitve zakona, ministrstvo je namreč čakalo na izid pogajanj.

Prodajalne razdeljene v tri razrede

Na ministrstvu so prodajalne razvrstili v tri razrede - do 200 kvadratnih metrov, od 200 do 1000 kvadratih metrov in več -, analiza pa je pokazala, da je 84 odstotkov vseh prodajaln manjših od 200 kvadratnih metrov. Vse te prodajalne bodo lahko odprte. Predlog zakona namreč predvideva, da bodo lahko ob nedeljah odprte vse prodajalne s prodajno površino manjšo od 200 kvadratnih metrov ne glede na vrsto blaga, ki ga ponujajo, medtem ko bodo trgovine z nujnimi življenjskimi artikli, s prodajno površino večjo od 200 kvadratnih metrov lahko odprte le do deset nedelj v letu. Kot je pojasnil Logar, so na ta način zajete vse izjeme, tako mali trgovci kot tudi trgovine v turističnih krajih.

Logar je ob koncu predstavitve zakona še pojasnil, da se bo ministrstvo z zakonom o trgovini znova ukvarjalo že prihodnje leto. Takrat bodo zakon pregledali v celoti, tudi vprašanje kvalificiranih poklicev, minimalnih tehničnih pogojev. "Ne morem obljubiti, da bomo govorili tudi o odpiralnem času prodajaln, vendar dopuščam tudi to možnost, če bomo res pregledali ves zakon," je dejal Logar.

Slabši položaj trgovcev?

Predlog novele zakona o trgovini, ki je trenutno v medresorski obravnavi, predvideva, da bi lahko prodajalne s površino do 200 kvadratnih metrov ne glede na blago, ki ga ponujajo, obratovale brez omejitev, prodajalne z nujnimi življenjskimi izdelki, večje od 200 kvadratnih metrov, pa bi lahko obratovale do deset nedelj v letu. Ministrstvo za gospodarstvo ocenjuje, da bi se na ta način zadostilo osnovnim potrebam potrošnikov glede oskrbe z nujnimi življenjskimi izdelki, hkrati pa bi vplivalo na konkurenčnost malih podjetij oziroma malih trgovcev, za katere nedeljsko obratovanje predstavlja velik del prihodka. Taka ureditev bi zagotovila tudi boljšo konkurenčnost slovenskega turizma, so pojasnili na ministrstvu.

Republiški odbor Sindikata delavcev trgovine Slovenije se je seznanil z najnovejšim predlogom sprememb zakona o trgovini. Ugotovil je, da predlog po vsebini ne upošteva referendumske odločitve, saj razširja omejitve na način, da postavlja pod vprašaj enakopravnost gospodarskih subjektov, so prepričani. Sindikat od ministrstva za gospodarstvo zahteva, da ustavi nadaljnje postopke obravnavanja predloga sprememb zakona s takšno vsebino.

Za Sindikat delavcev trgovine Slovenije, ki deluje pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, je vloženi predlog nesprejemljiv. Očitajo, da je predvidena slabša ureditev od stanja pred referendumom, "saj ne prispeva k temu, da bi z obratovalnim časom omejili delo ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih, temveč še bolj poslabšuje položaj več kot tretjine zaposlenih v maloprodajni dejavnosti".

"Zakonodajalec se bo moral odločiti, ali bo glede na odločitev ustavnega sodišča površino reguliral v smislu referendumskega vprašanja ali pa se bo od referendumskega vprašanja odmaknil; v slednjem primeru mora dejansko upoštevati enakopravnost gospodarskih subjektov," je povedal sekretar sindikata Ladislav Kaluža in dodal, da so jim ob referendumu očitali, da referendumsko vprašanje in odločitev postavlja gospodarske subjekte v neenakopraven položaj - dejansko jih, pravi Kaluža, ampak bi bilo to glede na število trgovin, ki bi lahko bile odprte, minimalno.

SORODNI ČLANKI