Gospodarstvo

O trgovini in podnebju

Davos, 28. 01. 2007 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Davosu se je končal gospodarski forum. V središču so bili liberalizacija trgovine in klimatske spremembe.

Tony Blair je pozdravil prizadevanja za liberalizacijo svetovne trgovine.
Tony Blair je pozdravil prizadevanja za liberalizacijo svetovne trgovine. FOTO: Reuters

V Davosu v Švici se je končal 36. mednarodni gospodarski forum, udeleženci katerega so pozornost posvetili predvsem liberalizaciji svetovne trgovine, odpisu afriškega dolga, bližnjevzhodnim vprašanjem in klimatskim spremembam.

Ministri za trgovino 24 največjih trgovinskih sil sveta so v soboto na neformalnem srečanju ob robu Svetovnega gospodarskega foruma pozvali k čim hitrejšemu nadaljevanju zamrznjenih pogajanj o liberalizaciji svetovne trgovine. Iz švicarskega ministrstva za trgovino, ki je gostilo srečanje, so sporočili, da so ministri izrazili močno željo po čim hitrejšem nadaljevanju aktivnosti v Ženevi. "Jasno znamenje za nadaljevanje pogajanj v Ženevi je dobilo tudi močno podporo političnih vodij in gospodarstvenikov, ki so se zbrali v Davosu," je švicarsko ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost. Ministri so na srečanju skušali najti pot naprej v že pet let starih pogajanjih o liberalizaciji svetovne trgovine, ki so zastala julija lani, potem ko ZDA, EU in države v razvoju niso uspele zbližati stališč glede carin.

Tako izraelska zunanja ministrica kot tudi palestinski predsednik sta se zavzela za čimprejšnje reševanje krize.
Tako izraelska zunanja ministrica kot tudi palestinski predsednik sta se zavzela za čimprejšnje reševanje krize. FOTO: Reuters

Že v petek pa sta glasbenik Bono in britanski premier Tony Blair pozvala države in podjetja, ki so Afriki obljubila pomoč, naj držijo obljubo. Odpis afriškega dolga mora biti prioriteta junijskega vrha članic skupine sedmih najrazvitejših držav in Rusije v Nemčiji, sta poudarila Bono in Blair. Neizpolnitev danih obljub bi izničila dosedanje dosežke v Afriki, je bil prepričan Blair, medtem ko je Bono poudaril, da je glavni sovražnik črne celine korupcija, tako korupcija v Afriki kot korupcija severno od ekvatorja. Udeleženci petkove okrogle mize so se strinjali, da bo Afrika že tretje leto zapored visoko na dnevnem redu srečanja G-8 ter da je potrebno prizadevanja za pomoč črni celini pomnožiti.

Politiki, gospodarstveniki in ostali udeleženci foruma so se posvetili tudi reševanju palestinsko-izraelskega vprašanja. Na forumu sta spregovarila tudi izraelska zunanja ministrica Cipi Livni in palestinski predsednik Mahmud Abas, ki sta se zavzela za nadaljevanje mirovnega procesa. Livnijeva je po srečanju s palestinskim predsednikom tudi dejala, da bodo skupaj poskušali najti način, kako proces pospešiti, a hkrati opozorila, da je pot do popolnega miru še dolga. O miru na Bližnjem vzhodu je spregovoril tudi jordanski kralj Abdulah II., ki je dejal, da je mir med Palestinci in Izraelci nujen za stabilizacijo območja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.