Gospodarstvo

Usoda Mercatorja bo znana v sredo

Laško, 16. 06. 2009 11.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
11

V Pivovarni Laško pravijo, da bo usoda Mercatorja znana v sredo. O poplačilu dolga do NLB pa se še dogovarjajo, poplačilo zapade prav tako v sredo.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš

Usoda prodaje deleža Mercatorja, ki ga družbe okoli Pivovarne Laško prodajajo od novembra lani, bo znana v sredo, pravijo viri iz krogov blizu pivovarjev. V Laškem so v zvezi s tem optimistični. Glede poplačila 130 milijonov evrov posojila Novi ljubljanski banki (NLB) pa se še dogovarjajo. NLB namreč pretekli teden Infond Holdingu, ki je večinski lastnik Pivovarne Laško ni podaljšala posojila.

Laščani so se na temo prodaje Mercatorja že v ponedeljek srečali z direktorjem urada za varstvo konkurence Janijem Sorškom, do konca tedna pa se bodo z njim sestali še enkrat. Tema ponedeljkovih pogovorov so bili pogoji oziroma zaveze, pod katerimi bi urad za varstvo konkurence dovolil prodajo 23 odstotkov Mercatorja v lasti Infond Holdinga v zameno za soglasje urada pri prevzemu Pivovarne Laško.

Kot je znano, je urad za varstvo konkurence pred kratkim ustavil februarja lani uveden postopek presoje koncentracije Infond Holdinga, Istrabenza, Pivovarne Laško, Pivovarne Union, Radenske in Mercatorja. Uvedel pa je nov postopek presoje koncentracije proti Infond Holdingu in sprejel odločbo o prepovedi razpolaganja s celotnim deležem Mercatorja, ki ga nadzoruje družba.

Pivovarno Laško preko Kolonela, Centra naložb in Infond holdinga lastniško obvladuje Boško Šrot, ki je tudi predsednik uprave pivovarne.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
18. 06. 2009 15.57
v lidlu je slovensko mleko velik ceneje kot v seratorju
tron3
16. 06. 2009 17.17
In zdaj je nastal velik problem: Država ne želi da se Mercator proda - javno mnenje, Banke bi rade dobile denar nazaj - to je bil denar komintentov, Šrot pa denarja nima in tako je nastal začaran krog. Treba bo narediti pravi carski rez, da to teh anomalij ne bo prihajalo več v prihodnosti!
tron3
16. 06. 2009 16.49
V poslovenm svetu velja nepisano pravilo provizij. Ker je recimo Šrot dobil kredit pri NLB, zato ker je dobil denar, je moral za to plačati provizijo, tistemu ki mu je kredti odobril, to mora biti vsakemu jasno v tej državi. In tukaj nastane problem, bančniki ne želijo da javnost izve, kdo je dobil provizijo, Šrot pa ve kdo je dobil provizijo. TO JE BISTVO VSE IGRE KI SE GREJO BANKE - SI NE UPAJO! BRAVO ŠROT!
43ur
16. 06. 2009 16.48
skoda besed za te id......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! JANSA PA NAJ OSTANE TAM KJER JE!
HC85
16. 06. 2009 14.12
Šrota je začel ustvarjati leta 2003 g. Lahovnik, ki mu je pripravil model lastninja. Za zakonitost (v okviru nedodelane zakonodaje) je skrbel g. Zdolšek. Šrot je že pred famoznim sestankom z JJ l.2005 ustanovil predalčno firmo KOLONEL (vsporednica s predlačnimi firmami GG ni zlonamerna- za razmišljajoče poučna). Res je edino, da je JJ preprečil Jankoviću predati Mercator v last Jankovići s srbsko (tajkunsko) navezo. Mercator je ostal slovenski. Ko je Starina Kosem preveč hotela je zarinili JJ nož v hrbet in s Šrotom veselo rušila oblast JJ preko DELA. Verjetno je res, da JJ želel (kar je normalno) vsaj malo priti v kapitalno sfero (do tedaj izključna last baronov Foruma 21). To je normalno in legitimno. Ker povsod na svetu (posebej še v državah tranzicije) kapital postavlja politike. Posledice so bile jasne. Kljub nespornim uspehom vlade JJ (delno tudi na račun ugodne svetovne klime) je Kapitalski trg ugotovil, da je za uresničitev ciljev potrebno JJ vrči s krmila oblasti. Za ta cilj so se združile vse zdrave politične sile (Kučan -. razbil Jelinčiču SNS - saj veste figurica PEČE, Jankovič s svojimi javnimi pozivi itd.) Ob pomoči sindikatov (demostracije medicinskih sester teden pred volitvami, sproženih afer Patria, enotnega upora sodstva (stavka) so zdrave sile premagale SDS za celih 14.000 glasov. Po volitvah so vsi začeli izstavlati račune. Zgodila se je svetovna finančna kriza. Minorne stranke LDS 5,2 % glasov, Zares 9,8 % so ob svojih botrih začele prevzemati oblast. Ubogi Pahor je po moje vsak dan pogledal v rezultate volitev ali je res on na oblasti ali kaj. še danes ne ve točno kje je in kaj vodi. Državo sta pričela voditi Kresalova in Golobič, Pahor pa je postal tiskovni predstavnik vlade!!!
Braveheart
16. 06. 2009 13.14
janšo nazaj na oblast, da zopet naredi red!
SheppardJohn
16. 06. 2009 13.13
ne pomoje nima pa se tist kar mu ostane zena nese hehe
dr.psiho
16. 06. 2009 12.13
ta Šrotar je vsepovsod zapufan...kaj ima sploh kaj dnarja??
Cofar
16. 06. 2009 12.03
pa še tole: Ko pravijo da je Mercator nacionalni interes: Kje pa so potem vsi tisti slovenski proizvajalci, ki polnejo za Eurošpin, Hofer, Lidl v Mercatorju jih pa ni??? Nej kr ostanejo tih vsi tisti ki vpijejo o nacionalnem interesu :)
Cofar
16. 06. 2009 12.01
Mene prou briga, kdo je lastnik Mercatorja. Lahko je tud Kitajc :) Tist, ki bo hotu prodajat v trgovinah bo lahko, sam primerno ceno bo moru nastavt. Mercator je pa za tist kar ponuja itak odiralec :) Pejte v Hofer pa boste vidl kok se da kupt za 10€ :) in to dobre hrane :)
politik70
16. 06. 2009 11.56
Hvala Janša!