Gospodarstvo

O prodaji Croatie osiguranja

Zagreb/Ljubljana, 04. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki Zavarovalnice Triglav so po sklepnih pogovorih s hrvaško vlado o nakupu 51-odstotnega deleža največje hrvaške zavarovalnice Croatia osiguranje optimistični.

Ocenjujemo, da je hrvaška vlada zadovoljna s ponudbo Zavarovalnice Triglav," sta po koncu pogovorov povedala člana Triglavove uprave Milan Tomaževič in Vladimir Uršič. Hrvaška vlada se je sicer zavezala, da bo odločitev o prodaji Croatia osiguranja sprejela do konca oktobra.

Predstavniki slovenske zavarovalnice pa so se zavezali, da bodo do odločitve hrvaške vlade skušali rešiti težave v zvezi z lastništvom največje slovenske zavarovalnice in ukrepi Agencije za zavarovalni nadzor. "Uprava bo naredila vse, kar je v njeni moči, da bi lahko Triglav uresničil enega največjih projektov doslej," sta še povedala Tomaževič in Uršič.

Kot so sporočili iz družbe Imeldapublic, tiskovnega predstavnika Triglava na Hrvaškem, so bili današnji pogovori s predstavniki hrvaške vlade kratki in konstruktivni. Poleg članov Triglavove uprave pa je na njih sodeloval tudi Zdravko Bubalo kot predstavnik hrvaške izseljenske družine, ki je partner slovenske zavarovalnice pri ponudbi za nakup Croatia osiguranja.

Na razpis za nakup večinskega deleža največje zavarovalnice na Hrvaškem sta prispeli samo dve zavezujoči ponudbi. Zavarovalnica Triglav je za omenjeni delež ponudila 105 milijonov evrov in dokapitalizacijo v višini 15,5 milijona evrov, Allianz, ki se bo danes prav tako sestal s predstavniki hrvaške vlade, pa 56,1 milijona evrov za delniški paket ter dodatnih 30 milijonov evrov za dokapitalizacijo.

Po mnenju predsednice uprave Triglav Nade Klemenčič je ponudba največje slovenske zavarovalnice dobra, možnosti Triglava realne. "Naša prednost je v tem, da smo že prisotni na hrvaškem trgu," je poudarila Klemenčičeva.

Hrvaški vladi se s privatizacijo zavarovalnice Croatia osiguranje ne mudi, hrvaški časniki pa pišejo, da naj bi po mnenju hrvaške vlade privatizacija državne zavarovalnice ne bila smiselna, če je njen kupec prav tako državno podjetje. Lastništvo Triglava namreč še ni razjasnjeno, po drugi strani pa je največja slovenska zavarovalnica ponudila znatno več kot nemški Allianz.